& Other Stories samarbetar med Camille Bidault-Waddington

04 sep, 2018 
AvJohanna Lejon
& Other Stories bjuder ofta in en variation av kreativa vänner för att tolka deras kollektioner. För höstens capsule-kollektion som lanseras på torsdag den 6 september har den Paris-baserade stylisten Camille Bidault-Waddington skapat en "styling story” som hyllar självförverkligande och personlig stil.
Annons

Den hyllade stylisten och modekonsulten, Camille Bidault-Waddington, är välkänd för sina utmanande och oväntade stylistjobb för de stora modetitlarna och för sin egen unika stil som inte påminner om någon annans. & Other Stories avgudar Camille Bidault-Waddingtons lekfulla, eleganta outfits och ser henne som drottningen av personlig stil. & Other Stories var nyfikna att se henne tolka deras limiterade kollektion och bjöd därför in henne för att skapa sin egen ‘Styling Story’.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

ELLE har fått ta del av en exklusiv intervju med Camille – om stil i stort och samarbetet med & Other Stories.

10 frågor till Camille:

När du stylar ser det ut att finnas starka narrativ, varför är historieberättande viktigt för dig och ditt yrke?

– När jag stylar gillar jag att hitta på en karaktär och en berättelse som är full av motsägelser och excentricitet. Jag behöver känna att kvinnan jag porträtterar är trovärdig, trots att det bara är för min egen skull, samtidigt roar detta ofta fotografen – det blir en liten resa i fantasin.

Annons

I detta stylingsamarbete med & Other Stories limiterade kollektion för AW18 visar du hur det går att vara kreativ med ett mindre urval av kläder och hur det får att arbeta i olika lager på olika sätt. Hur kan detta tänkesätt anpassas för att skapa en minikollektion av den egna garderoben?

–Att styla mig själv med denna limiterade kollektion från & Other Stories påminde om att vara på semester med en väldigt välpackad resväska. Många möjligheter och en färgpalett som fungerar i flera olika kombinationer, dessutom finns mycket i neutrala toner. Genom att tillföra ett personlig touch kan du skapa ett eget alfabet – 26 bokstäver kan skapa många olika ord!

Plåtningen gjordes hemma i din lägenhet. Du har nämnt att ett besök hos dig är som att kliva in i ditt medvetande. Vill du utveckla detta resonemang?

– Min lägenhet är rätt stökig, överallt ligger böcker och föremål som har stor betydelse för mig. Även om det är feminint skulle jag inte beskriva det som gulligt. Inredningsmässigt handlar allt om blått, rosa och grönt– här finns en blandning av hippiekultur och ett traditionellt familjehem. På något sätt går det att säga att den som kommer hem till mig får se en liten del av vem jag är.

Annons

Hur skulle du beskriva din egen personliga stilfilosofi?

– Jag kan inte ge någon lektion i personlig stil, men jag tror att du med tiden lär dig vilka färger och material du trivs i. Att fynda ett nytt oväntat klädesplagg kan ibland ge dig nya idéer, du behåller din signaturlook men upplever den som mer spännande. Ingen behöver märka att du experimenterar med din stil, tanken är istället att du ska få lite mer självförtroende och våga utmana din trygghetszon.

Vilka plagg anser du är nödvändiga för att skapa en tidlös garderob?

– Grunden för en bra garderob skulle jag säga är en blandning av maskulina och feminina plagg. Därifrån skulle jag fortsätta att addera plagg som du kan bära till platta skor, en eller två outfits som passar till en romantisk sistaminuten-dejt på en lite lyxigare restaurang, en eller två outfits som funkar på arbetsplatsen, några basplagg som inte behöver vara tråkiga, och tank på att inte plocka in för många olika färger – ibland kan starka färger ge dig energi men ingen vill se ut som en papegoja. Jag gillar klädesplagg som inte är starkt säsongsbetonade utan som fungerar genom hela vår- och höstsäsongen, dessa plagg är lätta att styla med en kappa eller ett par shorts beroende på temperaturen. Tänk igenom hur ditt liv ser ut, vad gör du, rent fysiskt? Mentalt? Utgå sedan från svaren du får.

Annons

Vad definiferer skillnaden mellan att vara ‘on point’ och ‘over the top’ när det kommer till att sätta ihop en outfit?

– Skillnaden mellan ’on point’ och ’over the top’ är när det inte känns genuint som du. Att utmana dig själv ska vara kul, men att följa trender slaviskt enbart för att det skrivits om dem i tidningen, eller för att de ser bra ut på någon annan tycker jag känns väldigt fel. Samma outfit som en it-girl klarar av att bära upp kan se urlöjlig ut på någon annan. Detta är för att alla människor är unika. Jag vet inte varför du ska försöka vara någon annan om det känns konstigt och får dig att känna dig obekväm. Att leka med kläder är lustfyllt, och borde fortsatt vara det!

Hur skiljer sig din personliga stil från den vi ser i ditt arbete som “super-stylist”?

– Skillnaden mellan stilen i de modejobb jag gör och min privata stil är att jag inte äger kläderna som jag använder vid modefotograferingarna… Men vem gör det? Dessutom kan något som fungerar bra på en fotomodell eller i en specifik kontext vara ett visuellt uttryck för mode, en fantasi som inte går att applicera på verkligheten. Modefoton ska vara inspirerande, inte dikterande. Min egen stil är mycket mer spontan och praktisk, och jag gillar att styla mig själv men jag vill samtidigt inte att mina kläder ska bli ett timslångt samtalsämne när jag är bland andra människor. Modetrender är en jättebra hjälp i sökandet efter inspiration och attityd men ska inte låtas styra dig.

Annons

Att arbeta med lager på lager är en grundläggande del i stylingen du gjorde för & Other Stories, och även för dig generellt. Du får det att se så lätt och enkelt ut! Vad är din hemlighet?

– Om du föreställer dig att du ska iväg och enbart har möjlighet att klä dig med plagg från din resväska, vad skulle du packa ned? Med dessa 10 till 15 saker kan du skapa miljoner olika looks, och eftersom du redan burit plaggen som du tagit med dig vet du att du kommer trivas i dem. Hur en person stylar sig själv tror jag säger en del om den inre personligheten. Jag gillar när ett plagg på samma gång kan var både sexigt och fult, och jag gillar kläder du kan leva och arbeta i och bära utan att du blir uttittad. Jag gissar att det är den franska sidan hos mig.

Vilka är dina gyllene regler när du packar inför en resa?

– Jag reser ofta med mycket bagage eftersom jag gillar att klä mig i olika färger som är kopplade till resmålet. Tänk igenom din omgivning. Mycket blåa nyanser om du är vid havet, mer brungröna toner på landet och grått- och krämfärgat i stan. Dessutom packar jag alltid ned olika saker på måfå för att göra det lite roligare.

Annons

Du har sagt att du och & Other Stories är besläktade, att ni delar flera gemensamma värderingar när det kommer till styling och berättande. Som exempel är en av & Other Stories designateljéer belägen i din hemstad Paris. Ni arbetar båda mellan olika städer och intrycken ni får från dessa olika platser får utlopp i ert kreativa arbete. Ni delar båda en passion för personlig stil och förespråkar uttrycksfrihet genom mode. Delar du denna tanke? Vill du dela med dig av dina känslor för & Other Stories och berätta vad det var med samarbetet som tilltalade dig och fick dig att acceptera utmaningen?

– Det har varit jättetrevligt att göra samarbetet med & Other Stories, särskilt då den limiterade kollektionen är i linje med vad jag vanligtvis bär, kanske inte så mycket de transparenta spetsiga plaggen, trots att jag älskar dem. Jag gillar att det är trendmedvetet utan att vara en vampyr; den är perfekt för olika åldrar och tillfället utan att vara för seriös.

Se hela Camilles styling story nedan:

Exklusiv intervju - Camille Bidault-Waddington. Här i grön kjol och skjorta.
Exklusiv intervju - Camille Bidault-Waddington. Bär grönt från topp till tå.
Exklusiv intervju - Camille Bidault-Waddington. Bär beige trenchkappa.
Exklusiv intervju - Camille Bidault-Waddington i ett orange mönstrat set.
Exklusiv intervju - Camille Bidault-Waddington och detaljer på trenchkappa.
Exklusiv intervju - Camille Bidault-Waddington i spetsklänning.
Exklusiv intervju - Camille Bidault-Waddington i helvit outfit.
Exklusiv intervju - Camille Bidault-Waddington bär militärgrön outfit.
Exklusiv intervju - Camille Bidault-Waddington i limegrön kofta och militärgrön kjol.
Exklusiv intervju - Camille Bidault-Waddingtoni militärgrön klänning.

Foto: & Other Stories

Läs mer:

Annons