Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Oscarskrönika: "Manliga prestationer väger tyngre än övergrepp på kvinnor"

01 mar, 2017 
AvSofia Börjesson
Sexbrottsmisstänkte Casey Affleck hyllas av filmindustrin för sin roll i Manchester By the Sea. I den här krönikan förklarar ELLEs Sofia Börjesson varför hon tycker att det är problematiskt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Casey Affleck belönades häromdagen med en Oscar. Han har även fått en Golden Globe och elva andra utmärkelser för sin insats i Manchester By the Sea. Casey Affleck har även anmälts av två kvinnor för sexuella trakasserier under en tidigare filminspelning.

I det ena fallet ska trakasserierna ha börjat med att Affleck pratat om att ha sex med den kvinnliga bildproducenten, och även föreslagit att hon ska ha sex med fotoassistenten. Senare under produktionen ska hon ha vaknat av att Casey Affleck krupit ner i hennes säng och börjat smeka hennes rygg. Efter händelsen lämnade hon produktionen, men återvände senare i hopp om att trakasserierna skulle upphöra. Det gjorde de inte.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Istället ska Affleck ha uppmuntrat sina medarbetare att ge sexuella kommentarer och tafsa på henne. Efter en tid lämnade hon produktionen igen, den här gången för gott.

Båda kvinnorna som stämde Casey Affleck fick omkring 2 miljoner dollar för att dra tillbaka sina anmälningar, och därför gick inte fallen till rättegång. Så huruvida detta är sant eller inte vet vi inte säkert. Ur ett rättsligt perspektiv är alla oskyldiga tills dess att motsatsen bevisats. En ”sanning” som blir problematisk i ett land där man kan köpa sig ur en rättegång.

Annons

Casey Affleck är, oavsett skuld eller oskuld, inte ensam. Och definitivt inte värst.

Marlon Brando smorde in skådespelaren Maria Schneiders anus med smör under en våldtäktsscen, utan skådespelerskans medgivande, och fick pris för sina bedrifter i samma film, Sista tangon i Paris. Målet var att hennes förnedring, chock och tårar skulle kännas äkta, enligt en intervju med regissören Bernardo Bertolucci.

Donald Trump har sexuellt trakasserat och ofredat kvinnor och blev president.

Roman Polanski våldtog en 13-årig flicka och tilldelades senare två Oscars i sin frånvaro (han riskerade fängelse om han återvände till USA) till publikens jubel och stående ovationer.

I det senaste avsnittet av Girls aktualiseras ämnet (spoiler-alert här nu). Huvudkaraktären Hannah bjuds hem till en prisbelönt författare efter att ha skrivit en artikel om honom. Artikeln handlade om att flera unga kvinnliga studenter hade sugit av honom efter att han föreläst på deras universitet. Författaren hade fått sömnproblem efter den dåliga publiciteten och var rädd för att artiklar som Hannahs skulle nå hans dotter. ”Tänk på hur det här påverkar henne?” Hans enda brott var ju att ha låtit unga aspirerande författare suga av honom. Han frågade dessutom var de kom ifrån, vad de hade för drömmar och mål i livet, förklarar han för Hannah.

Avsnitt 3, "American Bitch", i säsong 3 av Girls. Foto: HBO
Avsnitt 3, ”American Bitch”, i säsong 3 av Girls. Foto: HBO

I samma Girls-avsnitt berättar Hannah om en lärare i mellanstadiet. En man som masserade hennes nacke och killade henne i håret samtidigt som han förklarade hur duktig hon var på att skriva. Hur lovande Hannah var. Hon kände sig speciell, berättar hon. Först långt senare förstod hon att lärarens handlande inte var okej.

Annons

Att utnyttja sin maktposition, oavsett om det är som lärare, skådespelare eller författare, är inte okej. Och det spelar ingen roll om mannen mår så dåligt att han inte kan sova när utnyttjandet uppmärksammas.

Det kommer ju uppenbarligen inte att sätta käppar i hjulen för karriären. Tvärtom. Casey Affleck, Donald Trump, Woody Allen, Mel Gibson, Johnny Depp, Roman Polanski, Eminem, Marlon Brando, Bernardo Bertolucci är några av många exempel på det. De förtjänar uppmärksamheten och prisregnet. För de bedöms ju på prestation. De är ju så himla bra på sina jobb.

Men vad säger det till kvinnorna som blir utsatta? Vad säger det till kvinnor överlag? Att världen inte bryr sig. Att manliga prestationer väger tyngre än övergrepp på kvinnor.

Det är vad vi får höra.

Sofia Börjesson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons