Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

10 fakta om Oscarsklänningar som bevisar att stylisterna bör få mycket mer uppmärksamhet

15 feb, 2022 
AvMalin Ny
oscarsklänningar
Björks svanklänning, Angelina Jolies höga slits och Lady Gagas extremt lyxiga diamanthalsband. Här är detaljerna bakom kända Oscarsklänningar.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Oscarsgalan närmar och som alltid ser vi med spänning fram emot att se stjärnorna i spektakulära skapelser. Bakom varje kreation ligger det extremt mycket planering och stylisterna får ofta jobba så svetten lackar inför galan. Detaljer, passform – allt måste stämma perfekt.

Tyvärr får stylisterna sällan den kredd de förtjänar vilket är absurt med tanke på deras engagemang. Här är tio detaljer om kända Oscarsklänningar som verkligen bevisar att stylisterna bakom förtjänar att uppmärksammas!

Rita Moreno, 2018

rita moreno

När skådespelerskan Rita Moreno gick på Oscarsgalan 2018 bar hon samma klänning som hon bar 56 år tidigare, 1962. Det året fick hon ta emot pris för Bästa kvinnliga biroll för sina prestationer i filmenWest Side Story.

Annons

Till det senare tillfället har klänningen sytts om, 2018 saknar den axelband till exempel, men i övrigt ser klänningen likadan ut.

rita moreno

Viola Davis, 2021

viola davis

På håll kan det se ut som att den klänning som Viola Davis bar på Oscarsgalan 2021 visar en hel del hud på överkroppen, men faktum är att det inte är hud man ser.

Annons

– Det är faktiskt en korsett som är färgad att matcha Violas hudton, skapad av omkring 20 färger och också genom att hennes makeupartist Autumn Moultrie uppgav basfärgerna som hon brukar använda på Viola, berättade stylisten Elizabeth Stewart för People.

Björk, 2001

björk

Svanklänningen, designad av Marjan Pejoski, som sångerskan Björk bar på Oscarsgalan 2001 blev en rejäl snackis det året. På röda mattan poserade Björk även med ett ägg, en idé som hon kom på helt själv.

– Jag skrattade verkligen när jag hörde det. Det var fantastiskt av henne. Så rebelliskt, på en så traditionell tillställning som Oscarsgalan, har Pejoski tidigare sagt.

Annons

Cher, 1986

cher

Den showgirl-inspirerade klänningen om Cher bar på Oscarsgalan 1986 var sångerskan och skådespelerskans sätt att protestera mot att hon inte hade blivit nominerad till en Oscar det året.

Stylisten Bob Mackie har tidigare förklarat för Toronto Star:

– Hon hade inte blivit nominerad det året, även om de flesta tyckte att hon skulle blivit det. Det var ett fantastiskt uppträdande, men juryn sa: "Ah men ni vet, det är bara Cher". Hon var ganska arg, så när de frågade om hon kunna presentera, så ville hon trycka till dem lite. Jag är mycket mer konservativ än vad hon är, men hon pushar mig alltid att gå längre.

Annons

Angelina Jolie, 2012

angelina jolie

Angelina Jolie gjorde succé i sin Versace-klänning med hög slits på galan 2012, men egentligen var det tänkt att hon skulle ha en helt annan klänning på sig. Ett par år senare, på premiären av filmen Maleficent år 2019, avslöjade hon detaljer om klänningvalet på galan.

– Det finns en helt annan längre historia bakom det, jag hade en mer komplicerad klänning och så hade jag en mer bekväm klänning, vilket var den. Jag tror att när du känner dig bekväm, när du känner dig själv, vilket är ett genomgående tema i filmen, så omfamnar du det mer.

Annons

Lupita Nyong'o, 2014

lupita nyongo

Lupita Nyong'os stylist Micaela Erlanger berättade för Telegraph att den skräddarsydda Prada-klänning som Lupita bar till galan 2014, där hon vann för Bästa kvinnliga biroll, var kom till genom ett samarbete mellan alla parter.

– Vi arbetade med Prada på att utveckla sketcherna och det blev till slut en blandning av idéer om blev den slutgiltiga looken.

Erlanger avslöjade att den pärlbeströdda fållen var inspirerad av champagnebubblor och att den distinkta färgen var en referens till Nyong'o's familj i hennes hemstad Nairobi. Grodan är familjen Nyong'o skyddsande, och därför fick den vara med två gånger i looken: en gång i en ring på lillfingret och den andra gången på en lapp gömd i klänningen.

Annons

Lady Gaga, 2019

lady gaga

Lady Gaga bar en vart klänning, designad av Brandon Maxwell, till galan 2019, då hon vann en Oscar för Bästa sång (Shallow). Till den bar hon ett imponerande diamanthalsband som tidigare endast hade burits av skådespelerskan Audrey Hepburn i filmen Breakfast at Tiffany's.

– Jag lämnade Oscarsgalan för att gå på en fest och jag lämnade säkerhetstreamet bakom mig och alla blev arga på mig. Förlåt. Förlåt, Tiffany's, jag älskar er och ni fick er diamant tillbaka! fortsatte hon.

Enligt källor är diamanten värd hisnande 30 miljoner dollar, det vill säga drygt 279 miljoner svenska kronor.

Annons

Zendaya, 2021

zendaya

Den gula Valentino-klänningen som Zendaya bar till Oscarsgalan 2021 var definitivt en av de mest färgsprakande på hela röda mattan. Zendayas stylist Law Roach förstärkte den bilden ännu mer när han visade i ett inlägg på Instagram att klänningen även lyste i mörkret.

Janelle Monáe, 2020

janelle monae

Den diamantprydda Ralph Lauren-klänning som Janelle Monáe bar till Oscarsgalan 2020 pryddes av hela 168 000 kristaller som tog totalt 600 timmar att sy dit för hand, enligt Marie Claire.

Annons

Billy Porter, 2019

billy porter

Designern Christian Siriano designade Billy Porters omtalade smokingklänning till Oscarsgalan 2019. I en artikel i Vogue delade Billy Porter med sig av att han personlig bad Christian Siriano att designa hans Oscarsklänning. Porter hade varit ett stort fan av designern sedan han medverkade i Project Runway, och skrev att han var "den första person som förstod att alla bär kläder", och inte bara personer som är size zero. Siriano antog gärna utmaningen.

"Vi ville leka med det maskulina och feminina. Den här looken var intressant eftersom det inte är drag. Jag är inte en dragqueen, jag är en man i en klänning. Han kom upp med idén om att det skulle vara som en smoking på överdelen, och en balklänning på underdelen", skrev han i texten.

Foto: TT

Källa: Buzzfeed

Annons