Olika typer av vänner alla borde ha i sitt liv

Olika vänner alla borde ha i sitt liv

Har du en vän du alltid ringer när något nytt hänt i ditt liv och en kollega som vet mer om dig än din partner? Genom livet delar vi olika saker med olika vänner – och alla är minst lika värdefulla att ha i sitt liv. Här är 12 olika typer av vänner alla borde ha ynnesten att dela livet med.
02 september, 2020

Vad skulle vi göra utan ett gäng riktigt bra vänner att vända oss till? Psykolog Tove H. Edvardsen Stemsrud menar att bra vänskap är något av det bästa livet har att erbjuda.

Vänskap är en källa till känsla av tillhörighet och gemenskap, till emotionellt stöd, till upplevelse av trygghet och till utveckling av ens självbild och självkänsla.

– År av psykologisk forskning tyder också på att vänskap förhindrar både känslan av ensamhet och psykisk sjukdom och är viktigt för bra livskvalitet.

Alla vänner är inte självklara

Om du tänker på det har du förmodligen några vänner som är lite otippade. Någon du träffat av en slump eller någon du inte trodde att du skulle komma så nära vid det första mötet. Hur blir man egentligen vänner?

– Till att börja med sägs det ju att lika barn leker bäst, och forskning tyder på att vi tenderar att utveckla vänskap med dem som har preferenser, attityder och värderingar som liknar våra egna. Vi måste helt enkelt kunna känna igen oss själva i den andra, säger Stemsrud.

Ändå har de flesta av oss bra vänner som vi inte alls är lika.

– Vi vet till exempel att de vi tillbringar mycket tid med, och ofta ser, blir våra vänner trots att ni inte nödvändigtvis har så många likheter.

Vi väljer inte alla vänner själva

– Många har också vänskaper som de utvecklade som unga, där ni inte nödvändigtvis skulle ha utvecklat en nära vänskap om ni först träffats i vuxen ålder. En gemensam historia fungerar som ett lim i vänskapen.

Dessutom kan tillfälligheter som vem du placeras bredvid på kontoret vara avgörande för om ni blir vänner. Å andra sidan hjälper inte det för att avgöra om det är en god vänskap eller inte.

– Det finns en skillnad i kvaliteten på en vänskap. De som känns som supervänner vid första mötet behöver inte nödvändigtvis vara de som man får ett hälsosamt och bra förhållande med. En god och hälsosam vänskap kännetecknas av ömsesidighet. Det vill säga att ha en bra balans mellan att ge och ta i förhållandet, säger Stemsrud.

Att ge kan till exempel vara att investera i tid, intresse och omsorg för den andra. Samtidigt borde vi kunna förvänta oss detsamma i gengäld. Med det sagt kan det finnas perioder av obalanser i vänskapen, om någon av er till exempel går igenom svåra tider och behöver mer stöd och fokus.

Det kommer inte nödvändigtvis att vara negativt för vänskapen, det kan lika gärna stärka den. Men, påpekar experten: en vänskap där den ena ger mer än den andra under lång tid är sällan tillfredsställande.

Vänner för olika tillfällen

Känner du igen känslan av att du har olika vänner för olika saker? Kanske finns det en du föredrar att träna med, och en du gillar att resa med bäst? Enligt experten beror detta på att olika vänner återspeglar olika sidor av oss själva.

Dessutom kan olika vänskaper täcka olika behov i olika skeden i livet. Om du är singel kanske du mest letar efter ensamstående vänner, har du fått barn är det kanske mest naturligt att tillbringa tid med vänner i samma livssituation. Ibland har till och med riktigt bra vänskap en kort tidshorisont, medan andra gånger varar livet ut!

Stemsrud säger att de flesta behöver bra vänskaper. Vi har ett medfött, psykologiskt behov att vara med andra människor, men det finns inget definitivt svar på hur många vänner du behöver eller borde ha. Vissa föredrar ett par nära, goda vänner, medan andra föredrar en större grupp av både nära och mindre nära vänner.

– Min erfarenhet som psykolog är att de som känner sig mest nöjda i sina vänskaper är de som har fokuserat på kvalitet snarare än kvantitet. Jag blir därför skeptisk när jag möter människor som säger att de har ”hundratals goda och nära vänner”. Nära vänskap behöver vård och investeringar, och det tar tid! Du har inte kapacitet att investera tillräckligt i varje vänskap om du har för många, säger experten.

Olika typer av vänner alla borde ha

Cosmopolitan har sammanställt en rolig lista över vänner du bara måste ha i ditt liv. Är du redo att kontrollera vilka vänner du kan känna igen? Och förresten – vilken typ av vän är du själv?

1. Vännen du alltid ringer först

Du vet den där vännen du slår numret till som på autopilot, oavsett om ditt hjärta blöder eller det kittlar i magen av upprymdhet? Hen är bra att prata med och ser fram emot saker å dina vägnar, utan avund eller dolda agendor.

2. Vännen du kravlöst börjar med exakt där ni slutade

Det här är vännen som fortsätter vara en precis lika bra vän oavsett hur svårt det är för er att få till en dejt i eran hektiska vardag. Även om det kan ta månader mellan att ni ses känns det precis som vanligt. Ni börjar exakt där ni slutade och lägger exakt noll värdering i det. Ni är bara så lyckliga att ha varandra i era liv (även fast ni så klart önskar att det var oftare!).

3. Vännen som alltid har varit där

Det är något speciellt med livslånga vänskaper. Det är trevligt att ha någon du kan se tillbaka på de glada dagarna som barn med! Som vet, utan att man behöver förklara bakgrunden för.

4. Kollegan som blivit en nära vän

Ni tillbringar fler vakna timmar tillsammans än ni gör med er familj eller partner – och självklart har det utvecklats till en fin vänskap. Finns det något bättre med vännen som förstår exakt alla delar av ditt liv – och framför allt som pågår på jobbet? Tacka vet jag snacket vid kaffeautomaten och efterlängtade luncher med kollegan som förstår dig till 100 procent!

5. Vännen du kan säga allt till

Det finns inget bättre än vännen du kan prata fritt och öppet med utan att oroa dig för att det förs vidare. Alla behöver den där vännen de alltid kan prata med utan att behöva ange exakt vad som är hemligt och vad som inte är det.

6. Vännen som älskar samma saker som du

Det råder ingen tvekan om att skillnader i många fall kompletterar varandra, men det är magiskt umgås med den vän du älskar samma saker som du! Ni har samma stil, ni behöver aldrig ens fundera på vilken restaurang ni ska boka bord på eller vilken vinflaska ni ska dela på. Allt flyter och ni ifrågasätter aldrig någonting.

7. Vännen som bor långt borta

Det är SÅ tråkigt att behöva skiljas åt då, men i dessa tider är det inga problem att hålla er vänskap vid liv – även fast ni bor långt ifrån varandra! Ett stort och uppenbart plus med den här vännen är att du alltid har en plats att åka till om du behöver komma undan lite.

8. Vännen som tar med dig på äventyr

Du kan inte ligga under täcket med glasslådan varje gång livet går fel. Nej, vi behöver alla den där vännen som drar upp dig ur soffan och tvingar dig att ha kul trots allt som händer. Det finns alltid en anledning att fira, am I right?

9. Den hälsosamma vännen

Hon kan ofta vara ganska irriterande (om du inte ligger så högt på hälsoskalan själv), men är utan tvekan bra för dig. Hen är uppe och hoppar tidigt på söndagar och tar dig med på powerwalks, vandringar eller yoga.

10. Familjevännen

Här talar vi om en syster eller kusin som du kan titta på och höja på ögonbrynen med vid familjeträffen. Det är helt enkelt absolut nödvändigt.

11. Den ambitiösa vännen

Varje grupp av vänner har en – och den är bra, annars hade vi inte haft så mycket kul! Det är hen som älskar att planera stora och små evenemang i minsta detalj, och som alltid är full av idéer för vad man ska göra eller vart man ska gå vidare.

12. Vännen du kan slappa med

Det är bra att det inte alltid handlar om att träffas någonstans eller göra saker tillsammans, eller hur? Med den här vännen kan du ligga i soffan och glo på serier. Ni är tillräckligt bekväma för att inte vara rädda för små pauser i tystnad, för det är bra att ha varandra där oavsett om ni inte pratar hela tiden.

Av: Sara Flaaen Licius/KK Foto: TT

LÄS MER:

Så får du vänskapen att hålla – även efter att du har fått barn

Så håller ni vänskapen vid liv – 5 ovärderliga tips