Här är de 11 sätten vi lajkar på sociala medier

Om du lär dig hantera lajksen på rätt sätt finns det inga gränser för vad du kan uppnå.
24 februari, 2017

Hur ogärna vi än erkänner det så betyder de där små hjärtana och upptummarna ganska mycket för många av oss. De betyder att vi lyckats vara roliga, att någon tycker att vi är smarta eller intressanta, men de kan också betyda något helt annat.

Här är 11 exempel.

1. Stödlajken

Alla har minst en vän som liksom inte riktigt knäckt sociala medier-koden. De postar saker som inte har en chans att bryta igenom bruset och samla lajks, men det betyder inte att personen bakom kontot inte förtjänar kärlek. Och det är precis vad du erbjuder med din stödlajk, en stöttande hand som säger ”jag gillar dig ändå, trots att du postar skräp på Insta”.

2. Personligt varumärkes-lajken

Eftersom våra vänner enkelt kan se allt vi lajkar i sociala medier är det svårt att inte ta med det i beräkningen när vi dela ut tummar och hjärtan. Varje lajk är en byggsten i det personliga varumärket, så det är ju upp till dig om du vill att folk ska se dig som en som hänger på Nyheter24 och TMZ, eller någon som analyserar världen med Al Jazeera och TED Talks…

3. Mindfucklajken

En mycket sofistikerad typ av lajk som kan ha otrolig sprängkraft om den lyckas, men som också kan slå väldigt fel om den hanteras slarvigt. Ditt ex, som du inte pratat med sedan ni gjorde slut under dramatiska former för snart två år sedan, lägger upp en bild tillsammans med sin nya tjej. Du vet att han inte förväntar sig någon reaktion från dig – det vore faktiskt märkligt om du gav någon – och det är just därför du är där och lajkar. OJ vad du myser i vetskapen att du mindfucklajkat hans bild och att han nu inte har någon aning om vad det ska betyda.

4. Krigslajken

Det händer, ganska ofta faktiskt, att det blir öppet krig i ett kommentarsfält under en artikel. Då kan du gå in och krigslajka den kommentar du stödjer mest bara för att visa dennes motståndare att hen har fel. På så sätt engagerar du dig i frågan utan att behöva blotta dig för påhopp – och det påverkar dessutom inte ditt ”personliga varumärke” (se ovan).

5. Den obligatoriska vänlajken

Ni har lajkat varandras bilder sedan begynnelsen av sociala medier och skulle du någon gång glömma får du ett samtal från nämnda vän som undrar om det hänt något: har du blivit kidnappad eller ännu värre – är du arg på henne?! Om det så är en bild av en trött gammal hamburgare eller en fånga dagen-text – du ska vara där och lajka ändå!

6. Följ mig-lajken

Följ mig-lajksen ökar i regel med att din egen följarskara ökar. Folk börjar få upp ögonen för dig och inser att du kan vara bra för dem i deras egen quest for lajks. Följ mig-lajken är således en modern form av flygblad som företag eller privatpersoner strösslar lite här och var i hopp om lajks och följarskap i utbyte.

7. Flirtlajken

Nej okej, du kanske inte tycker att bilden av ett löv i motljus var särskilt jättefin, men hen som la upp den är faktiskt det. Med noga avvägda flirtlajks kan en drillad användare lirka sig hela vägen fram till en dejt.

8. Gengäldslajken

 

Vissa av dina följare praktiskt taget avgudar dig. De lajkar allt du delar, men dessvärre är deras eget innehåll inget som direkt får dig att vrida på lajkkranen. Men en gång i månaden eller så förbarmar du dig ändå och skänker en gengäldslajk för lång och trogen tjänst, men också för att du ju vet hur mycket det betyder för grabben.

9. Vit flagg-lajken

Det är inte alltid lätt att prata ut med sina vänner om olika meningsskiljaktigheter. Då kan det i vissa lägen hjälpa med en vit flagg-lajk på din väns senaste inlägg för att hinta om att du är villig att gräva ner stridsyxan. Observera dock att vit flagg-lajken bör avvägas noga för att inte misstas för en mindfucklajk, som ju skulle kunna bli förödande för er vänskap.

10. Välgörenhetslajken

Besläktad med eget varumärkes-lajken men som har ett annat primärsyfte. Att lajka en bild eller ett inlägg från en välgörenhetsorganisation är det minsta du kan göra, dessutom är det praktiskt taget gratis välgörenhet.

11. Latlajken

Latlajken är din bästa vän efter en födelsedag. I stället för att faktiskt svara och bemöta alla glada tillrop och gratulationer kan du kvickt beta av alla genom att klicka lajk. På så sätt bekräftar du dem utan att det faktiskt behöver ta särskilt mycket av din tid.

Mer om sociala medier:

9 saker alla par måste sluta upp med på sociala medier

Låt oss imponeras av de 12 bästa Instagraminläggen 2016