Oldfluencer och nio andra framtidsjobb – när tekniken tar över

Oldfluencer är ett av framtidens jobb. Lady SIlver är en av de som jobbar som det

Ingen vet exakt hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut, men det går att ha sina aningar. Trygghetsrådet har nämligen listat tio yrken som de tror kommer vara glödheta inom snar framtid.
20 februari, 2019

Har du varit förutseende och utbildat dig till DNA-coach, kulturflätare eller klimatrevisor? Då är det bara att säga grattis. Det är nämligen tre av de tio yrken som Trygghetsrådet (TRR) tror kommer att efterfrågas under de närmaste åren.

I rapporten Framtidens arbetsliv är här har Trygghetsrådet analyserat framtidens arbetsmarknad och de förändringar som troligtvis kommer att påverka vårt sätt att arbeta – så som artificiell intelligens, klimathot och globalisering. Därtill har de listat olika yrkesroller som de tror kommer att växa fram när andra försvinner.

”Det har tidigare varit mycket fokus på jobb som försvinner, men vi ser att behovet av människor kommer att öka på arbetsmarknaden. Människor som kan ta etiskt medvetna beslut, vara kreativa, empatiska och ansvarstagande”, säger Claes Åberg, kommunikationschef på TRR, i ett pressmeddelande.

Här är tio heta framtidsyrken – enligt rapporten:

Kulturflätare
Framtidens arbetsliv kommer att vara mer sammankopplat och fokuserat på ens nätverk. Samtidigt som det finns mycket att vinna på samarbete, innebär det även en del utmaningar. Till exempel olika målbilder, syn på vem som har kontroll över olika delar av samarbetet, sätt att arbeta samt olika kulturer och jargonger.

Vertikalodlare

I takt med att jordens befolkning ökar och fler flyttar till städerna behövs hållbara odlingsalternativ. Vertikalodlaren är framtidens bonde som arbetar superlokalt, klimatsmart och tar hjälp av nya teknologier för att ta fram råvaror som är klimatsmarta och hälsosamma.

Oldfluencer
I Sverige blir vi allt äldre och vår tid som pensionärer förlängs. Bilden av en pensionär börjar förändras och i dag innebär inte att gå i pension att dra sig tillbaka – utan att resa och göra allt man inte hunnit med tidigare. Exempelvis är många äldre nu aktiva i sociala medier där de delar med sig av sina liv – däribland Lady Silver, en 80-årig Instagramprofil från Stockholm.

Klimatrevisor

I takt med att hållbart företagande utvecklas krävs det inte bara att företag redovisar sina ekonomiska resultat utan även sitt avtryck på världen. Många företag saknar i dag klimatekonomisk kompetens och behöver därför någon som hjälper till med att både analysera och redovisa deras hållbarhetssatsningar. De behöver även hjälp med att ta fram strategier för hur företaget kan gå från linjärt till cirkulärt, kanske till och med bli klimatpositivt.

DNA-coach

Samtidigt som allt fler kan mäta sin hälsa med nya verktyg kan det vara svårt att förstå datan, och vad man ska göra med den. Därför behövs det DNA-coacher, som hjälper till att tolka datan samt ta fram ett personligt tränings- och kostupplägg.

Etikutvecklare
Kraven på att företag tar samhällsansvar ökar från såväl medarbetare som konsumenter. Samtidigt har en del företag svårt att identifiera och definiera vad deras högre syfte är. Andra företag har en ambition om att göra gott, men har svårt att gå från tanke till handling, medan de som genomför samhällsförbättrande åtgärder inte vet hur man ska kommunicerar dem.

Molnvakt
I framtiden kommer de allra flesta företag att hantera stora mängder känslig data. Då behövs en person som ser till att datan hanteras korrekt och behålls säker.

Gig-manager
Allt fler blir egenföretagare och frilansare, som ofta innebär mer frihet att styra över sitt arbete. Samtidigt finns det flera utmaningar med att vara sin egen, såsom svårigheter att få en jämn inkomst och ökad risk för utbrändhet. Därför behövs en gig-manager, som hjälper ”giggaren” att få en mer hållbar verksamhet och arbetstillvaro.

Distansare
Teknologin har under en tid förenklat för medarbetare att enklare kunna välja hur, var och när de ska arbeta. Tack vare AR (augmented reality) och VR (virtual reality) kan ännu fler yrken utföras på distans, till exempel tekniker och montörer. Det här betyder att fler kan styra över sitt arbete, från var som helst på planeten.

Som grund för rapporten ligger tidigare rapporter, artiklar och studier i kombination med nya intervjuer med experter som redan nu jobbar inom framtidsyrken. 

Foto: Bardell Andreas/Aftonbladet/TT

Läs mer:

Planer på att plugga vidare? Här finns jobben om fem år

6 karriärråd som hjälper dig att blomstra på jobbet 2019

Karriärcoachen Maria Nilsdotter: ”Mina smycken ger bäraren styrka”