Nytt svenskt rekord i mansplaining efter virala bilden på Hillary Clinton

26 jan, 2017 
AvJoel Linde
Den virala bilden gav upphov till en historisk tillströmning av mansplainare!
Annons

På onsdagen publicerade vi på ELLE en bild på Hillary Clinton i Vita Huset, omgiven av kvinnor, när hon undertecknar dokument. Bilden var en parodi på bilden av Donald Trump när han, omgiven av sju andra män, undertecknade en stadga som stoppar allt amerikanskt bistånd till utländska organisationer som inte är emot abort.

Och som någon skrev på instagram: ”Aldrig kommer jag under min livstid få se sju kvinnor underteckna en lag som reglerar vad män får och inte får göra med sina reproduktionsorgan”.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Nu har reaktionerna kommit.

Originalbilden

Parodibilden

Texten till parodibilden lyder:

”Under måndagen skrev Hillary Clinton under på att alla män som får orgasm utan att spara varje spermie ska straffas. Dessa spermier är ju faktiskt liv så att inte ta vara på dem räknas som MORD. Straff ska även utdelas till de män som har sex med kvinnor utan att se till att de kommer.”

Annons

Artikeln från ELLE gillats på Facebook över 50 000 gånger, delats 6 300 gånger och nått nästan 2 miljoner människor. De allra flesta som kommenterar posten skrattar och taggar in sina vänner, eftersom de förstår att det är just ett skämt, en parodi, för att den är rätt rolig – dock på ett sätt som gör lite ont i magen.

Men det var inte alla som uppskattade bilden. Den liksom damp ned som en klubba mot en gigantisk krigstrumma. Så givetvis ryckte de in. De som kände att det var deras plikt att upplysa alla aningslösa, arma människor (läs: kvinnor) som inte har lärt sig hur barn blir till. (PS: Spoiler alert: Vi vet hur barn blir till.)

Låt oss presentera, det nya svenska rekordet i mansplaining:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

 

De har kommit en bra bit på väg nu, förklarat grundläggande biologi för de ovetande, men kallelsen att splaina ljuder fortfarande.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

Kommentarerna är också ett utmärkt ett exempel på hur många som kommenterar och delar en artikel utan att ha läst den först. För den som läst artikeln torde det faktiskt stå bortom allt tvivel (om det inte redan stod klart redan vid bilden på Facebook) att det handlar om en parodi och inte ett seriöst lagförslag.

Annons

Så här säger en av upphovskvinnorna till bilden:

– Det är ett skämt för att förlöjliga något som är galet: i århundraden är det män som har bestämt över kvinnors kroppar, säger Sophie, en medlem av feministgruppen 52 som skapade bilden, till franska Buzzfeed.

Av de 17 kommentarerna skrevs 14 av män, därav finner vi att begreppet mansplaining är högst relevant. The mansplaining is real, så att säga.

Annons