Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Nytt svenskt rekord i mansplaining efter virala bilden på Hillary Clinton

26 jan, 2017 
AvJoel Linde
Den virala bilden gav upphov till en historisk tillströmning av mansplainare!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

På onsdagen publicerade vi på ELLE en bild på Hillary Clinton i Vita Huset, omgiven av kvinnor, när hon undertecknar dokument. Bilden var en parodi på bilden av Donald Trump när han, omgiven av sju andra män, undertecknade en stadga som stoppar allt amerikanskt bistånd till utländska organisationer som inte är emot abort.

Och som någon skrev på instagram: ”Aldrig kommer jag under min livstid få se sju kvinnor underteckna en lag som reglerar vad män får och inte får göra med sina reproduktionsorgan”.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Nu har reaktionerna kommit.

Originalbilden

Parodibilden

BILDEN PÅ HILLARY CLINTON BLEV VIRAL – DRIVER MED TRUMP OCH HANS MÄN

Texten till parodibilden lyder:

”Under måndagen skrev Hillary Clinton under på att alla män som får orgasm utan att spara varje spermie ska straffas. Dessa spermier är ju faktiskt liv så att inte ta vara på dem räknas som MORD. Straff ska även utdelas till de män som har sex med kvinnor utan att se till att de kommer.”

Annons

Artikeln från ELLE gillats på Facebook över 50 000 gånger, delats 6 300 gånger och nått nästan 2 miljoner människor. De allra flesta som kommenterar posten skrattar och taggar in sina vänner, eftersom de förstår att det är just ett skämt, en parodi, för att den är rätt rolig – dock på ett sätt som gör lite ont i magen.

Men det var inte alla som uppskattade bilden. Den liksom damp ned som en klubba mot en gigantisk krigstrumma. Så givetvis ryckte de in. De som kände att det var deras plikt att upplysa alla aningslösa, arma människor (läs: kvinnor) som inte har lärt sig hur barn blir till. (PS: Spoiler alert: Vi vet hur barn blir till.)

Låt oss presentera, det nya svenska rekordet i mansplaining:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

 

De har kommit en bra bit på väg nu, förklarat grundläggande biologi för de ovetande, men kallelsen att splaina ljuder fortfarande.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

Annons

17.

Kommentarerna är också ett utmärkt ett exempel på hur många som kommenterar och delar en artikel utan att ha läst den först. För den som läst artikeln torde det faktiskt stå bortom allt tvivel (om det inte redan stod klart redan vid bilden på Facebook) att det handlar om en parodi och inte ett seriöst lagförslag.

Så här säger en av upphovskvinnorna till bilden:

– Det är ett skämt för att förlöjliga något som är galet: i århundraden är det män som har bestämt över kvinnors kroppar, säger Sophie, en medlem av feministgruppen 52 som skapade bilden, till franska Buzzfeed.

Av de 17 kommentarerna skrevs 14 av män, därav finner vi att begreppet mansplaining är högst relevant. The mansplaining is real, så att säga.

Läs även: Tjejen bakom Hillarybilden har ett fantastiskt budskap till alla mansplainare

Annons