Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Nya abortlagen i USA ger inte undantag för våldtäkt och incest

15 maj, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Om den nya abortlagen i Alabama går igenom kommer den att bli den hårdaste i hela USA, och det vill inte säga lite. Ingen undantas, inte ens om du blivit utsatt för våldtäkt eller incest – och den läkare som försöker hjälpa dig kastas i fängelse. Nu återstår att se om den går igenom och under tiden mobiliserar motståndet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det lär inte ha gått många förbi att Alabama under natten till tisdagen tog ett stort och förödande steg mot att anta USA:s hårdaste abortlag. Det är en lag där ingen undantas, inte ens offer för våldtäkter eller incest och abortförbudet gäller från den tidpunkt då en graviditet kan fastställas medicinskt. Ingen får göra abort om inte mammans liv är i fara. Nu har också Alabamas guvernör Kay Ivey, som redan tidigare var en känd abortmotståndare, undertecknat lagförslaget som nu alltså kan gå igenom om det inte överklagas.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Efter att lagförslaget klubbats igenom av delstatssenaten började en bild spridas, en bild som visar alla de som skrev under. På Instagram satte @agirlhasnopresident fingret precis på vad alla tänker.

Foster är ett liv

Republikanske senatsledamoten Terri Collins har drivit på hårt för att få igenom lagen och sa i ett tal inför delstatssenaten att ”vårt lagförslag säger att en bebis i livmodern är ett liv”. Republikanske viceguvernören i Alabama Will Ainsworth är av samma åsikt:

Annons

– Är det ett liv? Jag anser att det är det och om det är liv kan man inte ha undantag.

När lagförslaget röstades igenom i delstatssenaten i Alabama var det med siffrorna 25 mot 6. Det finns ett motstånd, om än litet, i delstatssenaten. En av de som är kritiska, demokraten Bobby Singleton, protesterade eftersom lagförslaget kriminaliserar läkare och är ett försök för män att bestämma över kvinnors kroppar. Demokraten Rodger Smitherman, fyllde i:

– Vi säger åt en 12-årig flicka som blivit gravid efter att ha varit utsatt för våldtäkt och incest, att hon inte har något val.

Lagen går också hårt åt läkare som vill hjälpa kvinnor att göra abort. En läkare som försöker genomföra eller genomför en abort kan dömas till mellan 10 och 99 år i fängelse. Kvinnorna som går igenom aborten kan däremot inte straffas.

Om en kvinna drabbas av missfall då? Ja, då kan det bli fråga om en utredning för att säkerställa att inte en abort låg bakom missfallet.

Annons

– Det är fruktansvärt att få en kvinna att behöva bevisa hur hon förlorade sitt barn, säger Carol Sanger, professor i juridik vid Columbia Law School i en kommentar till Washington Post.

Detta innebär Alabamas nya abortlag

  • Den förbjuder abort från den tidpunkt då man medicinskt kan fastställa en graviditet, alltså långt innan kvinnan själv känner av graviditeten.
  • Läkare riskerar 10 år i fängelse om de försöker att avbryta en graviditet och 99 år i fängelse om de faktiskt lyckas.
  • En kvinna som genomgår en abort får själv inget straff.
  • Lagen tillåter abort om mammans liv är i fara.
  • I lagtexten står att fler foster har blivit aborterade än människor har blivit dödade i Stalins Gulag och på Kambodjas dödsfält.

Mötts av hårt motstånd

Så vad händer nu? Jo, sista ordet lär inte vara sagt. Flera abortförespråkare har redan sagt att de kommer att slåss mot den här nya lagen i domstol. Men även de som har skrivit lagen vill få upp frågan i domstol, och förväntar sig att den slås ner i de lägre instanserna. Målet för dem är att få upp lagen till diskussion i högsta domstolen där de tror att de kommer att få igenom den tack vare två nytillsatta Trump-stödda konservativa domare. Får de igenom åsikten att ett foster i livmodern är en person, oavsett hur litet det är, kan det slå hårt mot de mer liberala abortlagar som finns i andra stater i USA.

Även Georgias lag ändras

Alabama är inte den enda delstat i USA som på senaste tid har skärpt sina abortlagar. Så sent som förra veckan skrev Georgias guvernör Brian Kemp under ett lagförslag för en nästan lika sträng abortlag. I den är det stopp för abort om man kan se tecken på hjärtslag hos fostret. Hjärtslag kan man registrera omkring sex veckor in i graviditeten, och det är flera veckor innan de flesta kvinnor ens förstår att de är gravida. Det som inte gör Georgias lag riktigt lika fruktansvärd som Alabamas är att deras lag faktiskt ger undantag för våldtäkt och incest.

Annons

Liknande ”hjärtslags-lagar” som Georgias har klubbats igenom i Ohio och Mississippi och är under utredning i ytterligare 13 delstater. Däremot har inte lagarna börjat gälla än. I Georgia kommer inte laget att träda i kraft förrän 2020 och i Alabama tidigast om sex månader – om guvernör Kay Iveys skriver under. Det är ingen överdrift att säga att USA backar in i framtiden.

Alyssa Milano uppmanar till sexstrejk

Reaktionerna över de nya abortlagarna har förstås inte låtit vänta på sig. Flera stora människo- och kvinnorättsorganisationer har reagerat kraftigt och planerar att störta lagförslaget via domstol och stora demonstrationer har genomförts i flera delstater. Bland annat i Alabama där man kunde se plakat med orden: ”Get out of my uterus” (”Ut ur min livmoder”) och kvinnor klädda som i The Handmaid’s Tail.

Skådespelaren Alyssa Milano skrev på Twitter att kvinnor bör sexstrejka.

”Våra reproducerande rättigheter blir raderade. Tills vi kvinnor har laglig rätt över våra egna kroppar kan vi helt enkelt inte riskera att bli gravida. Förena er med mig genom att inte ha sex förrän vi får bestämma över våra kroppar. Jag utlyser en #sexstrejk. Skicka vidare budskapet.

Skådespelerskan Alyssa Milano protesterar på Twitter mot den nya abortlagen i Alabama.

Foto: TT

Läs mer:

Efter de hårda abortlagarna – Alyssa Milano uppmanar till sexstrejk

Det händer med din kropp under och efter en abort

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons