Ny studie: Gravida kvinnor som skaffar hund föder friskare barn

Ny studie: Gravida kvinnor som skaffar hund föder friskare barn

Har du svårt att välja mellan att skaffa bebis och valp? Gör det inte! En ny studie visar på hälsofördelar för bebisar vars mamma har en hund hemma under graviditeten.
12 april, 2017

En ny studie från University of Alberta i Kanada konstaterar att kvinnor som äger en hund under tiden de är gravida föder friskare barn. Studien konstaterar att barn som föds i hushåll som har hund har bättre nivåer av två stammar av tarmbakterier som är ”kopplade till minskad risk för övervikt och allergiska sjukdomar.” Barn vars förälder har haft hund under graviditeten har alltså lägre risk för att drabbas av det.

Studien är gjord på amerikanska kvinnor och tittade på pälsdjursexponering under både perioden innan och efter graviditeten. Bland de som deltog i studien dominerade hund som husdjur, 70 procent av de som deltog i studien hade hundar.

LÄS OCKSÅ: 11 ANLEDNINGAR TILL ATT ALLA BORDE HA EN HUND

Även om du bestämmer dig för att sälja din hund när barnet är fött har hen ändå dragit nytta av den prenatala exponeringen för husdjuret.

Huruvida ditt övriga liv blir bättre eller sämre av att behålla, eller inte behålla hunden, förtäljer inte studien. Vi röstar dock för att behålla vovsingen, inte minst för att det är himla härligt med en hund i huset. Du går oftare promenader, får frisk luft på köpet, får supergulliga kort på bäbis + hund och dessutom har du någon som alltid tycker att du är fantastisk (till skillnad från vissa andra i hushållet*).

Varsågod för bevis för att bäbisar och hundar är härliga och bra att ha ihop.

*Det sistnämnda är dock inte vetenskapligt belagt, utan endast empiriskt dragna slutsatser från ELLEs webbredaktion. 

LÄS OCKSÅ: INSTAGRAMKONTOT ALLA HUNDÄLSKARE BORDE FÖLJA

Foto Shutterstock/IBL