Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Ny studie: Därför slutar vi ha sex – vanligaste orsakerna

16 sep, 2020 
AvNina Nyström
Connell och Marianne i Normala Människor
Går det långt mellan gångerna du och din partner får till det? En ny undersökning avslöjar de tolv vanligaste orsakerna till att vi tappar gnistan – och det finns både en del överraskningar och bra påminnelser!
Annons

Visst kan man leva i ett bra förhållande utan att ha sex särskilt ofta, eller till och med alls. Ibland går lusten helt enkelt upp och ner; man har längre perioder utan sex, för att plötsligt hitta tillbaka till varandra igen.

Allra viktigast för att hålla kärleken vid liv är att man åtminstone ger varandra fysik närhet och omtanke på andra sätt – att pussa varandra hej då och godnatt, sitta nära i soffan på kvällen eller ge varandra en spontan kram då och då.

Men med det sagt, så vill de flesta ändå ha ett någorlunda tillfredställande sexliv. Känner du att det blivit lite för sällan på sistone? Listan nedan kanske kan hjälpa dig att identifiera några passionstjuvar du inte tänkt på.

Varför tappar vi ofta intresset för sex i långa relationer?

Studien baseras på intervjuer från nästan 1 100 personer och publicerades härom veckan i Evolutionary Psychology. Medelåldern bland deltagarna var 35 år – mitt i livet alltså, och de flesta hade förmodligen inte hunnit leva ihop med sin partner i allt för många år. Ändå gnisslade det redan. I studien framkom hela 78 olika problem som satte käppar i hjulet för sexlivet. Något förvånande kanske, så gav män och kvinnor ganska lika svar.

Annons

Här är de vanligaste orsakerna till att par ligger mindre:

Därför minskar sexlusten – vanligaste orsakerna

1. Minskad entusiasm, alltså minskat sug för sex helt enkelt.

2. Brist på egentid och space – att man känner sig kvävd och trängd i relationen.  

3. Långa arbetsdagar. Vanligare problem bland yngre par.

4. Dåligt sex. Vanligast bland äldre par och par som varit tillsammans länge.

5. Otrohet. 

6. Personliga egenskaper, exempelvis själviskhet.

7. Klängighet – sällan särskilt attraktivt.

8. Barn. Inget afrodisiakum direkt.

9. Partnern anstränger sig inte tillräckligt mycket. När man blir trygg i förhållandet minskar insatserna – och sexlivet därtill. Bra påminnelse!

10. Ej monogam – man vill ha sex med andra helt enkelt.

11. Andra relationer som stör förhållandet – exempelvis problem med partnerns vänner eller släktingar.

12. Beteendeproblem, som problem med droger och alkohol.

Nästan 70 procent av deltagarna i studien uppgav minst en faktor på listan som skäl till att sexlusten avtagit. Ofta är det flera orsaker som bidrar till att glöden falnar, 41 procent angav minst tre anledningar.

Det är dock viktigt att även komma ihåg att det finns andra lusttjuvar som man kanske inte själv tänker på. Exempelvis klimakteriet, dålig sömn, stress och vissa mediciner, bland dem till exempel en del preventivmedel, kan ha stor inverkan på vår lust.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons