Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Ny konstutställning – hyllar svenska kvinnliga konstnärer

07 mar, 2020 
Utställningen Signature Women på Artipelag i Stockholm
Artipelag öppnar utställningen Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen. Utställningen invigs den 8 mars och hyllar svenska kvinnliga konstnärer.
Annons

På konstmuseet Artipelag i Stockholm står kvinnorna i fokus i en ny, storslagen utställning. Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen hyllar svenska kvinnliga konstnärer, från väletablerade och folkkära till lite mer okända.

Kvinnliga konstnärers resa

Utställningen, som öppnar på internationella kvinnodagen söndagen den 8 mars, omfattar närmare 350 verk av ett femtiotal kvinnliga konstnärer. Att utställningen heter just Signature Women speglar det genomgående temat – att lyfta kvinnliga konstnärer med en tydlig signaturstil genom olika tidsepoker. Vi får följa med på en viktig 100-årig tidsresa där kvinnliga konstnärer har gått från utanförskap till huvudakt.

– Vi väljer att framföra en ödmjuk historieskrivning, som snarare ska ses som ett diskussionsunderlag än ett definitivt påstående, säger Bo Nilsson, museichef på Artipelag.

Från nutid till tidigt 1900-tal

Just tidsresan gör utställningen extra unik och spännande. De första verken är samtida konst och sedan rör sig utställningen bakåt i tiden, hela vägen till 1900-talets början. Fokus ligger på olika konstformer. Först ut är moderna varianter, som fotografi, arkitektur och design, som sedan övergår i mer traditionella tekniker, som skulptur, måleri och teckning. Några medverkande konstnärer är Hilma af Klint, Helene Billgren, Åsa Jungnelius och Ann-Sofie Back.

Annons

Kvinnohistoriskt bibliotek

Utöver en maffig utställning finns det även seminarier och ett bibliotek som besökare uppmanas att bidra till. Böcker och kataloger med och av kvinnliga konstnärer efterfrågas under hela utställningens gång. Materialet som doneras kommer senare ingå i Stockholms Kvinnohistoriskas satsning på ett större, kvinnohistoriskt bibliotek.

Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen pågår fram till söndagen den 27 september.

Här är några av konstverken

Tyra Lundgrens självporträtt på utställningen Signature Women på Artipelag
Självporträtt med violer av Tyra Lundgren från 1925.
Konst av Cecilia Edefalk på utställningen Signature Women på Artipelag
Untitled Without av Cecilia Edefalk från 1988.
Ann-Sofi Back och Åsa Jungnelius verk på utställningen Signature Women på Artipelag
Ann-Sofie Back och Åsa Jungnelius är några av de samtida kvinnliga konstnärerna som ställer ut på Signature Women. Foto: Jean-Baptiste Béranger.

LÄS MER:

Annons