Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Ny forskning: Föräldrar lever längre

16 mar, 2017 
AvELLE -redaktionen
Att bli förälder kan ge dig några extra år – särskilt om du är man. Det visar ny svensk forskning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är forskare på Karolinska institutet och Stockholms universitet som har grävt djupare i föräldrars ökade livslängd. Det har sedan tidigare studier varit känt att dödligheten är lägre bland personer som har barn – men exakt var de extra åren kommer in har man inte vetat.

Den nya studien omfattar 704 400 män och 725 200 kvinnor, födda i Sverige mellan 1911 och 1925. När deltagarna var 60 år var den förväntade livslängden hela två år längre för pappor och 1,5 år längre för mammor, jämfört med män och kvinnor utan barn. Skillnaden i dödlighet ökade med stigande ålder, och var alltså lite högre för pappor än för mammor.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Barnens kön gjorde ingen skillnad, liksom om föräldrarna var gifta eller ej – även om skillnaderna var lite med framträdande hos föräldrar som var ogifta.

Forskarna tror att en förklaring är att personer utan en partner lutar sig mer på sina vuxna barn för sällskap och stöd. Socioekonomiska faktorer kan också påverka slutresultatet.

Resultaten tog även hänsyn till utbildning. Forskarna fick underlag från olika nationella register, bland annat dödsorsaksregistret.

Källa Dagens Medicin

Foto TV3

Annons