Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Nu öppnar Sveriges första kattkafé och vi har varit där!

15 feb, 2019 
AvKatarina Mattsson
Elina Thorsell gosar med katt
Ta på dig klösvänliga kläder och stoppa kattmyntan i fickan för nu slår Sveriges första kattkafé Java Whiskers upp portarna i centrala Stockholm. Och självklart har vi varit där och fikat.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Java Whiskers i Stockholm kan du mysa med sötnosarna Nelson, Birk och Bodil och deras tre kullsyskon, samtidigt som du äter en macka och dricker din latte. Katterna kommer ursprungligen från katthemmet Solgläntan som ligger i Vallentuna utanför Stockholm.

– Det finns många hemlösa katter i Sverige, uppemot hundratusen, så det känns jätteviktigt att vara med och hjälpa till. Vi blir som ett skyltfönster till katthemmet och förhoppningsvis kan vi hjälpa folk att ta ett steg närmare att adoptera en katt, säger Elina Thorsell som är platschef på Java Whiskers.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons

Vassa klor och kärleksbett

Katterna har valts ut i samarbete med en etolog för att säkerställa att de fungerar tillsammans och att de trivs med människor. Och det gör de verkligen. När vi sätter oss i kattloungen börjar den röda hankatten Birk leka med min fot, som får utstå både vassa klor och små kärleksbett. Bakom mig sitter den svarta honkatten Bodil uppflugen i en blomkruka och krafsar frenetiskt i jorden, för att sekunden senare sitta i mitt knä och bita i min penna. Och i fåtöljen mittemot ligger den svarta hankatten Nelson utsträckt och iakttar oss lugnt.

– Alla katter är individer, vissa är mer okej än andra med att sitta i knät och gosa. Bodil till exempel, som jag skulle vilja döpa om till Nicke Nyfiken, hon är överallt där människor är medan Birk gillar att gosa och ta det lugnt, berättar Elina.

Annons

På katternas villkor

Grundregeln på kafét är att kontakten sker på djurens villkor. Till exempel får man inte följa efter, hålla fast eller plocka upp en katt. Och heller inte störa en katt som sover. För katterna är det frivilligt att vara i kattloungen, de har ett eget privat rum där det finns mat, sängar och kattlådor dit de kan gå om de vill vara ifred.

– Nästan allt här inne är anpassat efter katterna. Det går att klösa eller klättra på flera av våra väggar och vi har ställen där de kan gömma sig eller klättra upp. De är ju rovdjur så det ligger i deras natur att vilja vara högt upp och titta ner, säger Jon Bäcklund som är ägare och initiativtagare till kafét.

Annons

Anledningen till att starta ett kattkafé var dels för att människor mår bra av kontakt med katter men främst för att det finns många katter utan hem, berättar Jon.

Vad ska man göra om man vill adoptera en av era sötnosar? 

– Första steget är att prata med vår personal, sedan kommer man behöva kontakta katthemmet Solgläntan som gör en bedömning om man är ett bra hem för den katt man är intresserad av.

Hur vet ni att katterna mår bra och trivs?

– Förutom att vi som jobbar här håller koll, så har vi checklistor att gå efter som vi tagit fram tillsammans med Elin Hirsch som är disputerad etolog i katters beteende i grupp. Vi har också en veterinär som kommer regelbundet. Så vi har många människor som hjälper oss.

Ska man tänka på något innan man går hit?

Annons

– Nä, inget speciellt egentligen förutom att kanske ha kläder som inte är för känsliga om någon av katterna råkar klösa lite i dem.

Vill du adoptera en hemlös katt?

Här är en lista på några av Sveriges katthem.

Foto: Carolina Byrmo, Aftonbladet/IBL

Läs mer:

Forskare: ja, din katt kan faktiskt prata

Kattmänniska? Då älskar du bubbel!

Drömmen! Nu kan du bli professionell kattklappare – igen

Annons