Nu kan du pynta granen med feministiska förebilder – för en god sak

Nu kan du pynta granen med feministiska förebilder – för en god sak

Hennes akvareller visas i modemagasin och reklamkampanjer världen över – nu har Stina Persson tagit fram juldekorationer föreställande kvinnor som har varit viktiga för såväl feminismen som världen i stort.
06 december, 2017

Känner du att det är dags att byta ut påhittade manliga figurer till verkliga kvinnor som har haft betydelse för samhällets utveckling? Illustratören och konstnären Stina Persson har tagit fram julgransdekorationer föreställande kvinnor som har förändrat världen till det bättre, bland annat Marie Curie och Harriet Tubman.

Illustrationerna har tagits fram på uppdrag av den ideella organisationen Hungerprojektet som verkar för att avskaffa kronisk hunger och fattigdom i världen, med fokus på kvinnor.

Från vänster: Harriet Tubman (människorättskämpe), Marie Curie (nobelpristagare i fysik och kemi), Henrietta Leavitt (astronom), Wendela Hebbe (Sveriges första kvinnliga journalist) och Geeta Devi Rao (kämpar för flickors rättigheter i Indien).

– Vi är övertygade om att all förändring börjar med kvinnor, för vi vet att när kvinnor stärks så skapar de en långsiktig och hållbar förändring i samhällena de lever i. Vi önskar få ut det budskapet till den breda massan, genom att sätta kvinnorna i fokus i jul. Så, istället för att fylla granen med skäggiga gubbar vill vi fylla den med kvinnor som har förändrat historien och som förhoppningsvis inspirerar kommande generationer, säger Helena Norder, tillförordnad VD på Hungerprojektet.

Läs mer: 10 inspirerande kvinnor i modebranschen som visar att ålder bara är en siffra

Konstnären Stina Perssons utmärkande akvareller har bland annat setts i diverse modemagasin och i reklamkampanjer för bland andra Levis, Nike, L’Oreal och Vogue.

De fem juldekorationerna kostar 200 kronor och pengarna går oavkortat till Hungerprojektet vars mål är att avskaffa hungern till år 2030.

”Vi vet att när kvinnor stärks så förändrar de världen till en bättre plats. Om till exempel kvinnliga jordbrukare skulle få samma resurser som män skulle antalet hungriga minska med upp till 150 miljoner människor”, skriver organisationen på sin hemsida.

Läs mer: Kakan Hermansson: 8 svenska kvinnor att inspireras av

Läs mer: Veronika överlevde våldet: ”Jag kräktes på toaletten av ren ångest”