Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Nanna Blondell i exklusiv intervju i ELLE

07 sep, 2020 
AvELLE -redaktionen
Möt skådespelaren Nanna Blondell, aktuell som Nadja i actionthrillern Red Dot – som dessutom är Netflix allra första svenska film.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Möt nya tidens filmstjärnor – häng med bakom kulisserna på ELLEs plåtningBrand logo
Möt nya tidens filmstjärnor – häng med bakom kulisserna på ELLEs plåtning

 

– Jag har frusit ihjäl, det är det mest fysiska jag någonsin gjort. Jag hade 25 inspelningsdagar i bara underställ!

Nanna Blondell ser lidande ut när hon pratar om spänningsthrillern hon spelade in i våras. Hon och Anastasios Soulis spelar äkta paret som ska lappa ihop sitt förhållande, men i stället får kämpa för sin överlevnad i fjällen i Netflix första svenska film Red dot.

– Det är väldigt sällan i Sverige man spelar känslor på liv och död. Det gör något med en när man kämpar för sitt liv, ytterligheterna i livet, fortsätter hon.

Aktuell i Hollywood-filmen Black widow

Men först ser vi henne i Hollywoodstorfilmen Black widow. Hennes audition ägde rum hemma i vardagsrummet med Nannas man som fotograf, på en iPhone.

– Jag fick instruktioner om att göra en self-tape där det ingick en actionscen, vilket är väldigt utmanande. Jag skickade iväg den och dagen efter fick jag ett email där det stod att jag fått rollen. Jag visste inte vad det var för roll. Det är lite såhär med de stora filmerna man gör. Informationen kommer pö om pö.

Nanna Blondell i intervju i ELLE
Poloklänning, Jil Sander.

Nanna slängdes in i Marvelproduktionen utan någon direkt information.

– Det kändes coolt att inte ha någon koll på vad min roll var, att få vara en del av den stora filmvärlden där alla de bästa jobbar. Att få jobba med kroppen och lära sig att slåss, arbeta med personer som kan lära dig allt om vapen. Det var som att befinna sig i en leksaksfabrik där allt är möjligt, som vi absolut inte har i Sverige, säger Nanna.

Annons

– Men Hollywood är inte en plats, utan en möjlighet för mig att söka roller som inte finns för mig i Sverige. Jag vill jobba med roliga och komplexa personer. I England, Frankrike, Norge och USA.

Nanna säger själv att hon aldrig skulle klarar sig som skådis om hon bara jobbade i Sverige.

– Det finns ett trovärdighetskomplex här. Som svart får jag inte ens spela mig själv här.

”Det börjar förändras med representationen i Sverige, men det går sakta”

Nanna är uppvuxen i Vasastan och Skärholmen, men får inte spela en kvinna från orten för att hon anses för svensk.

– Det börjar förändras med representationen i Sverige, men det går sakta. Den hänger ju inte med verkligheten, men jag har börjat provspela för roller där min etnicitet inte står med, och det är en enorm framgång för hela filmbranschen.

Hon känner ett behov av andra sorters berättelser, så nästa steg blir att sätta sig ner och skriva manus. Det finns ett i hennes huvud, om två svarta kvinnor i Europa, från ett perspektiv som helt saknas i västvärlden.

– Jag måste hela tiden ta ansvar i en filmvärld som har så mycket visuell makt, säger hon.

Skådespelaren Nanna Blondell i intervju i ELLE
Linne och jeans, Tôteme. Solglasögon, Oscar Magnuson. Väska, Bottega Veneta. Örhängen, armband och ring, Annette Welander.

Nanna pratar om hur vi leker med normer och koder, och hur hon har kodat sig själv för att passera. Är hon på läkarbesök på sjukhus klär hon sig fint och dyrt för att understryka att hon inte är underklass och för att bli tagen på allvar. Hon vet vilken makt det ligger i attribut.

Annons

– När jag hade spelat in Black widow och åkte hem från Heathrow sprang jag in på YSL och köpte en limited edition-väska. Jag är så bra på att unna mig, det är så jag firar. Mina väskor har varit investeringar, jag har kollat på dem länge och tänker att min dotter kan ärva dem. Annars har jag en riktigt slapp stil, jag älskar jeans och t-shirt, eller ännu bättre mjukisbyxor, men med en riktigt dyr väska till.

– Men på scenskolan, bland överklass och medelklassungar som kunde klä ner sig, anammade jag den normen. Jag som alltid älskat att klä upp mig fick göra mig själv mindre. Jag skulle passa in i det narrativ som de andra ville se mig i; en ung förortstjej som tagit sig till toppen. Det var samma med Dramaten, om jag som svart tjej inte tog den rollen jag förväntades, ruckade jag på maktordningen. Och den maktordningen är grunden för sådana institutioner.

Fakta: Nanna Blondell:

Namn: Nanna Blondell.
Ålder: 34 år.
Familj: Gift med Oskar Blondell, dottern Pilo, 4 år.
Bor: Stockholm.
Utbildning: Stockholms dramatiska högskola.
Aktuell: Marvelfilmen Black widow med planerad premiär den 31 december och actionthrillern Red dot, Netflix första svenska originalfilm.

Av: Kakan Hermansson
Fotograf: Angelina Bergenwall/Bad Land
Stylist: Marcus Söder/Link Details
Makeupartist: Jeanette Törnqvist/LundLund
Hårstylist: Linda Shalabi/Link Details
Fotografassistent: Rasmus Ståhl, Jacob Thörnäs
Stylistassistent: Jacob Landahl
Hår- och makeupassistent: Jasmine Lundmark
Produktion: Sofia Quintero/Bad Land
Retusch: Tale Tellers

LÄS MER:

Nanna Blondell spelar huvudrollen i Netflix första svenska film Red Dot

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons