Nå framgång utan att bli utbränd

Så blir du framgångsrik utan att gå in i väggen.

Förknippar du främst framgång med pengar, status och likes? Du är förmodligen inte ensam. Journalisten och affärskvinnan Arianna Huffington brände ut sig – men har nu identifierat beståndsdelarna i ett, för henne, framgångsrikt liv.
20 november, 2017

Fler och fler, både okända personer och kända profiler talar ut om sina perioder av utbrändhet. Bland annat berättar högpresterande och utåt sett framgångsrika personer om att de till exempel tappat minnet eller inte kunnat gå upp ur sängen. Statistiken talar emot oss och visar på en utveckling som går åt fel håll. Så: vad kan vi lära av deras historier för att inte hamna där själva?

Enligt Arbetsmiljöverket sjukskrivs varje år 32 000 personer till följd av utmattningssyndrom i Sverige, antalet sjukskrivna har sexdubblats sedan 2010. Ett tydligt (och sorgligt) mönster är att unga människor drabbas i allt större utsträckning och att det tar längre tid än någonsin att ta sig tillbaka.

En av dem som varit där, tagit sig tillbaka och blivit väldigt klok på kuppen är Arianna Huffington, den grekisk-amerikanska författaren och företagaren som bland annat varit med och grundat The Huffington Post. För många är hon definitionen av en ”framgångsrik karriärskvinna”, – men Arianna fick betala ett högt pris när hon till slut kollapsade i hemmet av utmattning. Hon ställde sig då frågan, ”är det så här framgång ska kännas?” Det hon kom fram till var att det, förutom social status och pengar, finns fyra viktigare beståndsdelar att sträva efter.

Här är Ariannas 4 viktigaste insikter för ett lyckligare liv

1. Välbefinnande. Om du blir utbränd påverkar det din hälsa och du kommer sova och äta dåligt. Att känna välbefinnande är alltså otroligt viktigt.

2. Vishet. Arianna tror att vi alla har en plats full av vishet inom oss. Att kunna använda sig av den och fatta bra beslut utifrån den, är en del av att leva ett framgångsrikt liv.

3. Förundran. Hon menar att vi ofta glömmer bort att förundras av livet och säger att det är bra att påminna sig själv om att det finns en mystik kring livet. Att vara i naturen, se sitt barn födas eller läsa en bra bok kan hjälpa en att återupptäcka den sortens förundran.

4. Givande. Ett liv som inte innehåller att vara generös mot andra blir väldigt ensamt.

I det sjätte och sista avsnittet av tv-serien Couple Thinkers delar Arianna Huffington med sig mer av sina tankar kring framgång, vår ständiga uppkoppling och varför vi blir utbrända. I varje avsnitt besöker programledarna Craig och hans fru Megan spännande profiler över hela världen och djupdyker i aktuella ämnen. Hela serien finns på Viaplay.

 Se trailern här >

Läs mer:

Gants nya satsning: Tv-serie som ger svar på livets stora frågor

10 lärdomar från min utbrändhet

9 tecken på att du är nära att bli utbränd