MTV tar bort könsuppdelningen i kategorierna på Movie & TV Awards

MTV tar bort könsuppdelningen i kategorierna på Movie & TV Awards

Inför årets MTV Movie & TV Awards har man valt att ta bort kategorierna Bästa manliga skådespelare och Bästa kvinnliga skådespelerska – istället kommer en könsneutral kategori att upprättas.
10 april, 2017

MTV Movie & TV Awards skrotar uppdelning mellan könen. Från och med i år kommer istället skådespelarna att tävla i två kategorier: Bästa skådespelare i film och Bästa skådespelare i tv-serie.

Det innebär att nominerade som Emma Watson (Beauty and the Beast), Hugh Jackman (Logan), Daniel Kaluuya (Get out) och Taraji P Henson (Hidden Figures) kommer att slåss om priset i film-kategorin, och att bland annat Millie Bobby Brown (Stranger Things), Emilia Clarke ( Game of Thrones), Donald Glover (Atlanta) och Jeffrey Dean Morgan (The Walking Dead) kommer att göra upp om priset i tv-serie-kategorin.

MTV:s vd Chris McCarthy förklarar kortfattat i en intervju med New York Times varför man har valt att ändra kategorierna:

– Publiken ser faktiskt inga skiljelinjer mellan manligt och kvinnligt, så vi sa: ”Låt oss plocka bort dem.”

Reaktionerna har dock inte enbart varit positiva. Melissa Silverstein, grundare av Women and Hollywood, menar att tanken är god – men att det kan skada mer än det gör nytta.

– Vi vet redan att kvinnor är kraftigt underrepresenterade i många kategorier – bara 20 procent av de som nominerades i icke-skådespelande kategorier under årets Oscars-gala var kvinnor – om man plockar bort könsuppdelningen är det därför nödvändigt att arbeta ännu hårdare för att se till så att hela spektrat av människor blir inkluderade i nomineringarna och i de beslutande kommittéerna, säger hon.

MTV Movie & TV Awards äger rum den 7 maj i Los Angeles.

Källa: The Guardian

Mer från ELLE:

Så många av Oscarsfilmerna klarar feminist-testet

Oscarskrönika: ”Manliga prestationer väger tyngre än övergrepp på kvinnor