Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Miriam Bryant: "Så mycket bättre är tio dagar med lite sömn, mycket alkohol och känslomässig uttömning"

10 okt, 2015 
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att Miriam Bryant står inför sitt publika genombrott är ingen högoddsare: som novisen i höstens Så mycket bättre är hon redo att erövra folkets hjärtan. ELLE har träffat artisten som hellre pratar ångest än politik.

(Uppdaterat: Se Miriams framträdande i Så Mycket Bättre från första programmet längst ner i artikeln)

Intervju av Sofie Zettergren

Det finns två saker media gärna pratar med unga kvinnliga artister om 2015: politik och feminism. De förväntas leverera ett paketerat åsiktsregister – yviga gester och utspel är mer än välkomna – och de ska vara någon på Twitter. (Visserligen får det ses som ett framsteg att fokus har flyttats från kvinnliga artisters ansikten och kroppar, men återigen hamnar det konstnärliga uttrycket i skymundan.) Och jag förväntar mig att Miriam Bryant ska hålla en politisk monolog när vi ses. Det gör hon inte. Men mer om det senare.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Denna sensommarmorgon har varit aningen kaotisk för Miriam Bryant. När hon lutar sig ut genom fönstret från lägenheten i Alvik och vinkar till mig på gatan har hon varken hunnit duscha eller få i sig kaffe. Det beror inte på något slags rockstar-manér utan att det sedan några timmar är strömlöst i Brommatrakten. Miriam Bryant möter mig därför i morgonrock och bjuder in mig i köket som är möblerat med, i huvudsak, Ramlösa – tomma flaskor i alla smaker och storlekar. Hon skrattar lite när hon ser min undrande min och förklarar att hon helt enkelt gillar just det mineralvattnet.

Annons

Miriam Bryant har jämförts med Adele, buntats ihop med andra unga svenska kvinnliga artister, och även om många kanske känner igen hittarna Finders, keepers och Push play är det inte alla som vet vem kvinnan bakom den souliga rösten är. Ännu. Detta kommer med all sannolikhet att förändras efter att TV4:s serie Så mycket bättre har visats i höst. Med sina 24 år är Miriam Bryant en av de yngre som medverkat i denna stjärn-kavalkad till underhållningsprogram, och bland de andra i höstens uppställning – Niklas Strömstedt, Ace of Base-Jenny Berggren, Andreas Kleerup, Sven-Bertil Taube, Lisa Nilsson och Ison och Fille – får hon ses som novisen. Hon är medveten om det och har inga problem med att vara underdog, men det var inte självklart att tacka ja till erbjudandet.

– Jag visste inte hur trovärdigt det skulle vara för mig att sjunga andras låtar, liksom hur äkta det skulle bli. Men sen tänkte jag ”kom igen”. Jag måste inte ha godkänt från alla hela tiden. Jag tänkte att det blir vad jag gör det till, säger hon.

Annons

Hon dementerar skriverierna om att programmet skulle ha varit ”det jobbigaste hon gjort”, som en av kvällstidningarna felaktigt citerat henne. Men att inspelningarna var utmanande, såväl känslomässigt som musikaliskt, det stämmer.

– När jag kom hem efter de tio inspelningsdagarna kände jag mig fem år äldre. Jag var helt utmattad.

Vad var det som var så utmattande?

– Att man typ är full i tio dagar! Skämt åsido, i alla fall delvis, men hela program-idén bygger ju på intima samtal runt ett bord med människor som aldrig har träffat varandra tidigare. Och det, förklarar Miriam, känns lite som att börja i fel ände med en ny bekant. Det börjar inte med artighetsprat, utan med känslomässiga djupdyk.

– Det är tio dagar med lite sömn, mycket alkohol och känslomässig uttömning. Musiken är i centrum och musik bygger på känslor, och sedan ska man prata om just de känslorna. Man säger saker som man bara anförtror sina bästa vänner i vanliga fall och avslöjar saker om sitt innersta väsen, säger hon och berättar att hon fick vänner för livet i programmet.

Annons

– Sven-Bertil Taube är typ mäktigast i världen. Alla älskar Sven-Bertil. Vi blev så tajta!

* * *

FULL KOLL PÅ MIRIAM BRYANT:

Familj: Pappa från England och mamma från Finland, lillebror och två äldre systrar.

Ålder: 24 år.

Bakgrund: Uppvuxen i Göteborg, gick Bjärnums musikteaterlinje efter grundskolan. 2012 släpptes singeln Finders, keepers som blev en stor hit i Europa. Året därpå kom debutalbumet Raised in rain. 2014 samarbetade hon med den tyske producenten Zedd och medverkade på hans hit Find you.

Aktuell med: Medverkar i Så mycket bättre som har premiär på TV4 i oktober.

* * *

Allting hände ganska fort för Miriam Bryant. Hon hann inte ens gå ut musikteaterlinjen innan låten Finders, keepers toppade Europalistor, och hon blev snabbt signad av Warner. Artisten och privatpersonen Miriam Bryant hann aldrig få separata konturer innan framgången var ett faktum – något som hon funderade en del över under inspelningarna av Så mycket bättre.

Annons

– Jag har på något sätt fått fläta samman en extremversion av mig själv, som är artisten och mitt privata jag. Karriären drog i gång lite för fort för att jag skulle hinna bestämma vad som tillhörde vilken del av mig. I början av tv-inspelningen var det lite som när jag hälsar på mormor i Finland: de första dagarna har jag typ glömt bort hur man uppför sig, jag har inte acklimatiserat mig än. Och sedan blir jag lugn. Jag var nog lite överdriven de första dagarna, men sedan kunde jag vara mig själv.

Det är också där, i frågan om vad som ingår i artisten Miriam Bryant, som hon ännu inte riktigt bestämt om det innebär att ha åsikter om allt från feminism till rasism. Är hennes privata politiska åsikter en del av artistrollen? ”Vad skulle Zara Larsson göra?” säger hon halvt på skämt, halvt på allvar.

– Jag känner egentligen inte att jag måste tycka något. Men det blir konstigt att alla ska ha en offentlig åsikt hela tiden, och den som skriker åsikten högst blir fanbärare av den. Då blir det nästan löjligt när någon annan kommer efter med samma åsikt, hur vettig den än må vara. Jag tycker att antirasism och feminism behöver fler fanbärare än en, men jag skäms lite varje gång jag ska yttra mina åsikter, för det låter bara som ett eko av dem som hörs mest. Vad har jag för vapen om vi ska kriga, liksom?

Annons

Känner du en press på dig att stå för ett budskap?

– Jag kan använda mina sociala medier till att sprida något positivt, men är det en del i mitt artisteri? Allt är så offensivt just nu, tycker jag, och aggressiva ställningstaganden och utspel hyllas av media. Jag tror inte att aggressivitet är en bra kommunikationskanal, ens när det är för en god sak. Man kan väl sprinkla lite love i stället …!? Det är klart att jag är feminist och antirasist, det utgår jag från att de flesta är, men jag pallar inte att leva i ett klimat där jag måste vara rädd för att de politiskt korrekta makterna ska krossa mig om jag säger fel.

Miriam Bryant har alltid uttryckt sina känslor: i dikter, måleri och fotografi. Att nu musiken blev vägen till framgång beror delvis på hennes karaktäristiska röst, som likt Amy Winehouse eller, för all del, Adele, inte går att missta sig på. Det var vännen, och Miriams eviga vapendragare, producenten Victor Rådström som kom på idén att de två skulle skriva låtar tillsammans. Under en långhelg för fyra år sedan skolkade Miriam Bryant från musikalteater-linjen i Bjärnum och åkte upp till Victor i Ö-vik för att skriva musik. Tre låtar blev det. En av dem var Finders, keepers. Fyra månader senare släpptes den som singel och toppade listorna i Tyskland i 20 veckor. Listhitten följdes av en utsåld klubbturné, och resten är, som man säger, musikhistoria. 2012 släpptes debutskivan Raised in rain, och Miriam Bryant var plötsligt ett namn i Musik-Sverige. Snart lyftes blicken mot USA, och ett samarbete med den tyska producenten Zedd tog henne till Los Angeles och en medverkan i tv-programmet Jimmy Kimmel Live!

Annons

– Zedd hade precis fått en Grammy, så jag fick smaka på det glittriga Hollywoodlivet med sviter och privatplan, men det var han som stod i centrum. Ska man åka till USA för att satsa på sin karriär ska man ha sitt gäng med sig och göra sin egen grej, säger hon och medger att hur glammigt Los Angeles än är så har hon snarare en hemlig dröm om Tyskland.

– Jag är mycket i Berlin. Jag har en massa tjejkompisar där och jag trivs bra i staden. Där är jag lugn. Min dröm är en klubbturné i Tyskland igen, eller en Europaturné. Jag tycker om de tyska klubbarna, stämningen och historiken. Det känns mer genuint än USA, och det ligger närmare. Och då menar jag inte bara geografiskt.

Vi går ut på gården för en rökpaus, och det smyger fram att det finns en tysk trummis i Berlin som också bidrar till lockelsen. Nu åker hon fram och tillbaka mellan Berlin och Stockholm. Hon samlar material till nästa skiva som ska släppas i vår. Hon skriver fortfarande med Victor Rådström, men på senare tid har hon provat andra konstellationer. Allt för att göra det hela mer besvärligt – och mer kreativt. För det hör ihop för Miriam Bryant.

Annons

– Jag ser det som min arbetsuppgift när jag inte står på scenen, att skapa konflikter i mig själv. För att få fram min kreativitet. Det måste skava och kännas för att det ska bli kreativt. Men jag är en känslosam person så oftast kommer skavet av sig självt.

Vad är det som skaver nu?

– Det är inget jag ska prata om i en intervju, men jag lovar att det finns saker som skaver! Man kan ge sig fan på att det alltid är något. Jag dippar naturligt, men jag kan också känna mig oproportionerligt glad utan anledning.

Men blir det inte utmattande att hela tiden hitta konflikter och söka efter smärta?

– Jo, men jag föredrar svängarna framför att gå runt och tycka att allt är rätt okej. När förra skivan blev till hade en lång relation just tagit slut, så skavet kom ganska naturligt.

Uteblir den kreativa processen om livet är rätt okej?

– Jag får hitta nya män och kvinnor som kan krossa mitt hjärta. Jag tycker om att vältra mig i ångest. Jag tycker om när det känns, säger Miriam och tillägger att det inte nödvändigtvis måste kännas jävligt. Bara det känns, helt enkelt.

Annons

Miriam har precis kommit hem från en sommarturné med Kent. Även om Backstreet Boys och Spice Girls, snarare än Kent, var idolerna när hon var yngre så beundrar hon bandet och i synnerhet sångaren Jocke Berg. Han har blivit en vän, och de delar tanken om artisteriet som en helhet.

– Han är väldigt stilmedveten, och han är smart. Han kan förklara både avtalsgrejer som jag inte fattar och känslor som jag inte fattar.

Den där helhetsgrejen återkommer hon till – att artisteri som hon uttrycker det ”handlar om multi-media”. Hon vill att kläderna hon har på sig ska  rimma med ljusdesignen, bookleten med texterna, soundet med art designen.

– Att sjunga fint räcker inte. En av mina styrkor som artist är att jag har en stark röst, men det räcker inte om inte lyssnaren vet vem avsändaren är. Nu spelas mina låtar på radio och en del känner igen dem, men de har ingen känsla för hela det estetiska paketet. Det har visat sig vanskligt att presentera sig och bli förstådd som en helhet, och där vill jag utvecklas mer och hitta fram som artist.

Annons

Strömmen är tillbaka, kaffebryggaren puttrar. Jag tänker att även om det är många saker som skaver i Miriam så bör karriären inte vara en av dem. Efter att Så mycket bättre har visats kommer det inte råda några tvivel om vem Miriam Bryant är. För även om hennes röst räcker i sig är hon en fullfjädrad artist med en klar vision om estetik och musikaliska uttryck. Twitter är, helt enkelt, bara överflödigt för Miriam Bryant.

Så mycket bättre har premiär har premiär på TV4 lördagen den 17 oktober. 

Fotograf: Elisabeth Toll/Lundlund

Stylist: Christopher Insulander/Link Details

Makeupartist: Jeanette Törnqvist/Lundlund

Hårstylist: Dejan Cekanovic/Hall & Lundgren

Fotoassistent: Dominic Hedgecock

Stylistassistent: Sara Jeminen

 

Mer läsning på ELLE: 

Från ELLE .se 2013: Modereportage: Artisterna det kommer att snackas om 2013

Annons