Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Mellovinnaren John Lundvik säger n-ordet i podd: "Heter ju det"

12 mar, 2019 
AvSofia Börjesson
När nyblivna Melodifestivalvinnaren John Lundvik gästade Framgångspodden med Alexander Pärleros började de båda prata om benämningen av svarta personer – och Lundvik menar att man borde få använda n-ordet. Nu rasar folket mot uttalandena.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I lördags blev det klart. John Lundvik, 36, blir Sveriges bidrag i Eurovision song contest 2019. Några dagar innan vinsten i Melodifestivalen gästade han Framgångspodden med Alexander Pärleros, och avsnittet har nu väckt starka reaktioner.

Lundvik berättar i podden att han kom till Växjö från London som sexåring, och att det var en stor omställning för honom. Han utsattes för mobbing och en dag frågade han sin mamma vad ordet n-boll betyder.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Uttalandet startade ett samtal om gamla barnlekar med rasistiska namn. Bland annat nämner Alexander Pärleros ett kortspel som innehåller n-ordet, vilket han uttalar vid två tillfällen.

Alexander Pärleros driver Framgångspodden.
Alexander Pärleros som driver Framgångspodden.

Pärleros kritiserades hårt och gick sedan ut med följande ursäkt på Instagram stories:

”Hej, jag berättade enbart hur otroligt konstigt det är att dom vuxna när jag var liten lärde en leka ‘vem är rädd för svarteman’ och ‘president och n-ordet’. Det var absolut inte meningen att göra något fel jag kämpar varje dag för jämlikhet i samhället så beklagar om det togs fel. Jag sa bara namnet på leken ska absolut inte göras igen och jag ber om ursäkt.”

Annons

John Lundvik: ”Det är ju det det heter”

Men det var inte Alexander Pärleros uttalande som väckte mest ilska efter avsnittet. Mellovinnaren John Lundvik snöade nämligen in ännu hårdare på temat hudfärg och säger så här i podden:

”Det har blivit så överdrivet att man inte får säga svart, man får inte säga färgad och man måste säga afroamerikan. Nu har det blivit så överdrivet att folk inte ens vågar säga vad man är. Rasen är ju… det heter ju ”negro”, det är ju det det heter, ”negress”, ”negro”, det står i ordboken. Det är rasen, samma som indier eller svensk.”

Uttalandet väckte starka reaktioner. Komikern Filip Dikmen skriver till exempel så här på Twitter:

John Lundvik har själv inte kommenterat kritiken, men på hans Instagram svämmar kommentarsfältet nu över av ilska – och även av hat. ELLE har sökt John Lundvik för en kommentar, men hans pressperson hälsar att han ligger i influensa med 40 graders feber och inte kan göra några intervjuer i nuläget.

Läs mer:

Ny rapport: Afrosvenskar får lägre lön oavsett utbildning

Annons