Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

MeToo har funnits som rörelse länge – hon är kvinnan bakom den

18 okt, 2017 
AvJoel Linde
Den virala hashtagen #metoo började spridas av Alyssa Milano för ett par dagar sedan och sprids nu över världen – men det var Tarana Burke som startade rörelsen för mer än tio år sedan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

De senaste dagarna har mycket handlat om hashtaggen #metoo. Kvinnor – och en del män – berättar under de två orden att de också varit med om sexuella övergrepp eller trakasserier, precis som kvinnorna Harvey Weinstein förgripit sig på, vilket föranledde det hela.

Men allteftersom medier har tillskrivit Alyssa Milano äran för att sprida budskapet bakom orden ”Me too” har också många upprörts för att äran är missriktad. MeToo är nämligen även en rörelse som funnits i över ett decennium.

”En shout out till min vän Tarana Burke som har varit en förkämpe för övergreppsoffer och sagt #MeToo i många år”, skrev journalisten och författaren Britni Danielle på Twitter, tillsammans med en film på nämnda Tarana.

Många andra har också sagt ifrån och menar att det är fel att inte ge äran åt den person som faktiskt förtjänar den.

Annons

”#MeToo startades av Tarana Burke. Sluta radera svarta kvinnor”, skriver journalisten Aura Bogado på Twitter.

”Faktiskt, #MeToo startades av Tarana Burke för ett decennium sedan men självklart får den här vita kvinnan all ära,” skriver en annan användare.

https://twitter.com/mayahashley/status/920028964109856768

Senare samma dag uppmärksammade Alyssa Milano själv att hon fått reda på att Tarana Burke faktiskt låg bakom rörelsen Me Too som existerat långt tidigare än den som drog igång efter Weinstein-härvan.

Tarana Burke själv säger att hon inte fokuserar på äran för en internetkampanj, utan är glad att rörelsen och dess syfte har fått ytterligare liv.

Annons

”Tack!! Det här är mitt livsverk och jag är glad att det förstärks på det här sättet. Det är mer än en rörande stund – det är en rörelse!! #metoo”, svarade hon Alyssa på Twitter.

Tarana Burk startade organisationen Just Be inc. 2006, för att hjälpa utsatta kvinnor, främst rasifierade, till ett liv fritt från våld och övergrepp. I beskrivningen av vad som fick henne att göra det berättar hon om när hon arbetade som ungdomsledare på ett kollo. En 13-årig flicka berättade då för henne om de övergrepp hennes mammas pojkvän utsatte henne för, men Tarana klarade inte av att lyssna på allt.

”Mitt under att hon delade med sig av sin smärta till mig avbröt jag henne och hänvisade henne till en annan kvinnlig ledare som kunde ‘hjälpa henne bättre'”, skriver hon, och fortsätter:

”Jag såg henne gå därifrån och försöka hämta in alla sina hemligheter och stoppa tillbaka dem i sina gömmor. Jag såg henne sätta på sig masken igen och gå tillbaka in i världen som om hon var alldeles ensam och jag kunde inte ens förmå mig att viska… me too.”

[socializer-facebooklikeshare]

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons