Margaux Dietz: ”Jag vill bidra till en positiv livsinställning bland unga tjejer”

Margaux Dietz ur ELLEs oktobernummer 2018 i klänning från H&M. Foto Eric Josjö.

När Margaux Dietz vatten gick våren 2017 stod hon på Seven Eleven. Hennes första instinkt var att slänga upp kameran och börja filma. Över en natt var det universum vi kallar influencers förändrat – och världen tycks inte få nog av Margaux. ELLEs Sandra Beijer träffar henne över en frukost för att prata karriär, kärlek och drömmar.
10 september, 2018

 

Namn: Margaux Dietz.
Ålder: Fyller 28 den 25 september.
Familj: Sambon Jacob och sonen Arnold.
Bor: Vasastan i Stockholm.
Aktuell: Influencer och bloggare på margaux.elle.se.
Instagram: @margauxdietz

Margaux Dietz ur ELLEs oktobernummer 2018 i blå skjorta och skärp från Arket och jeans från Rodebjer. Foto Eric Josjö.

Margaux Dietz ur ELLEs oktobernummer 2018 i skjorta och skärp från Arket och jeans från Rodebjer.

Möt den sprudlande Margaux Dietz

Hon har på sig pastellblå jeans med ett mönster av små apor i hatt och en Pussy power är en rosa smoothie med ananas, citron och spirulina. Allt är på något vis helt i sin ordning. Det är piggt, färgglatt, på gränsen till klämkäckt men alltid varmt – precis så som det känns med Margaux. Kaféet Mahalo är Margaux’ stammishak och ligger två kvarter från lägenheten där hon bor med sin pojkvän Jacob och deras bebis Arnold. Vi sätter oss vid ett fönsterbord med ”bäst fotoljus” och förevigar våra Pussy powers. Jacob är pappaledig och hon föredrar att komma hemifrån och sätta igång jobbdagen så fort som möjligt.

– Jag sitter gärna på kaféer i närheten, för jag glömmer oftast saker hemma.

Margaux är kanske urtypen för en influencer år 2018. Hennes största kanaler, Youtube, Instagram och bloggen, följs av flera hundratusen och nya trillar in varje dag som vill veta mer om ett liv som får en att känna att det är så enkelt att leva. Till skillnad från den gamla skolans bloggare som satte ett värde i att fotografera, redigera och skriva själva förstod Margaux snabbt vikten av att omge sig med en stab människor för att ge sina följare en kvalitetssäkring. I team Dietz ingår förutom Margaux själv två heltidsanställda. Få arbetsdagar påminner om varandra.

– I morgon ska vi låtsas som att vi lever på medeltiden ute i Hagaparken.

Va?

– Jag hittade på det själv. Det är det jag tycker är sjukt kul med det här jobbet. Alla är influencers av olika anledningar. Vissa gillar att skriva, vissa gillar att fota. Men jag älskar verkligen det kreativa.

Bakom lekarna finns alltid ett underliggande budskap som handlar om att förmedla kunskap. Medeltidslekarna mynnar ut i ett samarbete för att illustrera dagens självklara läkarvård och tidigare i år skapade Margaux miniserien Partitempen, en Youtube-serie om åtta avsnitt där hon intervjuade partiledarna. Målet var att  att få fler förstagångsväljare att rösta.

– Jag försöker alltid hitta balansen mellan det som är lite galet men samtidigt seriöst. Det är precis så som jag är som person.

Margaux Dietz ur ELLEs oktobernummer 2018 i klänning från Stine Goya och skor från Atp Atelier. Foto Eric Josjö.

Margaux Dietz ur ELLEs oktobernummer 2018 i klänning från Stine Goya och skor från Atp Atelier.

Hur kom du på Partitempen?

– Jag träffade Ebba Busch Thor på ELLE-galan då vi båda var gravida. Sedan följde hon min förlossning via Instagram. Hon berättade att de hade väldigt svårt att nå generationen under trettio och frågade om jag ville äta frukost med henne för att utbyta lite tips. Efteråt tänkte jag att va fan, ska jag äta frukost med henne måste jag ändå ha något vettigt att säga. Och så kom jag på Partitempen.

När den här intervjun skrivs har Partitempens avsnitt tillsammans över en miljon visningar och Margaux har både medverkat i Almedalen och talat i morgonsoffor flera gånger i samband med valet.

Vad röstade du själv på i valet?

– Det är hemligt.

Varför?

– För att jag vet hur mycket man påverkar i det här jobbet. Efter Partitempen känns det extra viktigt att inte ta ställning. För mig är det framför allt utbildandet som är betydande och inte min egen politiska åsikt.

Utbildning har inte alltid varit ett intresse för Margaux.

– Jag gillade inte att gå i skolan. Det är konstigt, för egentligen är alla ämnen intressanta. Hade skolan varit lite mer kreativ och lärarna uppfinningsrikare hade jag kanske blivit advokat, vem vet? Därför känns det så härligt att göra utbildande material som unga sitter hemma och ser på fritiden. Tänk om jag kan göra en valvaka för artonåringar och liksom få dem att titta, självmant.

I stället för att bli advokat började hon jobba på Telias eventbolag efter gymnasiet och var kvar i tre år. Både som projektledare, personalutbildare och allt-i-allo.

– Efter tre år pallade jag inte mer. Det var världens bästa skola för jag jobbade ju stenhårt, men sedan kände jag bara att det fick vara nog.

Margaux Dietz ur ELLEs oktobernummer 2018 i klänning från H&M. Foto Eric Josjö.

Margaux Dietz ur ELLEs oktobernummer 2018 i klänning från H&M.

Margaux startade sin blogg under 2015 och blev snart anställd som projektledare och senare chefredaktör över bloggportalen Devote.se. Hennes läsarantal växte i stadig takt innan hon fick sitt stora genombrott under 2017. När jag frågar om hon ser sig själv som ett varumärke nickar hon som om det vore självklart.

– Det är jag som stiger och sjunker i värde. Det är det som också är det jobbiga med det här yrket. Om bloggstatistiken sjunker är det mitt företag som går sämre, men jag tar det personligt eftersom bloggen kretsar kring mig. På det sättet är det jag som är varumärket i företaget. Man kan inte ta ur mig ur ekvationen.

Men det finns också någon annan som har en essentiell roll i Margaux’ kanaler: Arnold. Från stunden som vattnet gick och Margaux tog beslutet att filma sin förlossning blev Arnold en lika självklar del av offentligheten. Arnold har egna fanpages och i kommentarsfältet är han också det majoriteten av följarna ber om. Mer Arnold.

– Han har ju suttit ihop med mig. Konstant, dygnet runt. I början är man aldrig en meter ifrån sitt barn. Jag vill vara en personlig influencer och därför har det varit jättesvårt att uppdatera utan att ha med honom. Men när jag fick förfrågan att vara med i Let’s dance tidigare i år började jag medvetet plocka ur honom successivt från mina kanaler. Det känns viktigt nu när han blir äldre. Jag vill till exempel inte att hans framtida förskola ska bli stannad på stan för att en sjuårig tjej vill ta en bild med Arnold. Nu är dessutom Jacob pappaledig, så det passar perfekt att det blir mer fokus på mig just nu.

Jacob och Margaux har varit ett par i sex år och en bebis var inte planerad. Margaux hade blivit gravid två gånger tidigare på minipiller och kände att hon inte ville göra en abort till. Jacob var motsträvig.

– De första tio veckorna var kämpiga. Jacob gick med på att fortsätta men förklarade att han skulle ha svårt att vara glad och positiv till en början för att han behövde bearbeta allt.

Hur reagerar man på något sådant?

– Jag blev ledsen. Men jag ville behålla barnet. Jag kände i hela mig att jag var redo. Jag tänkte att jag får väl köra själv om han inte vill.

Men så blev det inte. Jacob har landat i sin papparoll och Margaux beskriver honom nu som ”världens bästa”. Under sommaren gick Margaux ut med att de går igenom ytterligare en tuff period, men att det är mänskligt och att det får ta tid. Ärligheten i Margaux’ berättande är uppenbart en del av framgången.

Hur gör ni för att ta hand om relationen?

– Det har varit svårt. Nu förstår jag varför 30 procent av alla småbarnsföräldrar går isär. Det är mycket jobb. Jag och Jacob har haft svårt att hitta tid för varandra. Jag tänker att det finns jag-tid, familje-tid och vi-tid. Och vi-tiden försvann. Nu jobbar vi upp det där och försöker ha en dejtnight i veckan.

Vad gör ni då?

– Förra veckan åkte vi till Söder och spelade pingis, drack öl och åt italienskt. Som småbarnsförälder innebär en dejt att man kanske är hemma vid halv elva, men det räcker. Sedan har vi bokat tid för parterapi. Jag tror att det är viktigt att vårda relationen och få någon annans inblick i allt.

Tror du att du alltid kommer vara ihop med Jacob?

– Jag hoppas det. Men man vet ju aldrig.

Margaux Dietz ur ELLEs oktobernummer 2018 i klänning från Totême, boots från Arket och halsband med medaljong från Anni Lu. Foto Eric Josjö.

Margaux Dietz ur ELLEs oktobernummer 2018 i klänning från Totême, boots från Arket och halsband med medaljong från Anni Lu.

Arnold och Jacob är inte de enda familjemedlemmarna som ingår i Margaux’ universum. Hennes mamma Eveline syns ofta i Youtube-kanalen och de pratar dagligen i telefon. Eveline korrläser även alla blogginlägg och tar hand om ekonomin. Margaux’ mamma bor halvtid i Sydafrika sedan föräldrarna skilde sig strax efter att Margaux tagit studenten.

– Jag tror att de väntade på att jag skulle försvinna ur huset. De var inte jättelyckliga. Inte riktigt kära i varandra. Egentligen borde de ha skilt sig när jag var tolv.

Varför tror du att du känner så?

– De är väldigt olika som personer. Pappa är bestämd och ordentlig och mamma mer en free spirit. Det blev en sorts krock i hur de skulle uppfostra mig. Jag kunde ofta känna att gud, är ni aldrig överens? Det gjorde att det blev jobbigt. Man märker när föräldrar inte är helt lyckliga tillsammans. Man ska inte bara vara ihop för barnens skull.

Tycker du att de gjorde ett dåligt val?  

– Det är så svårt att säga för jag är så nöjd med min uppväxt. Jag vet heller inte hur jag hade blivit annars. Nu blev allting bra och jag mår jättebra. Men jag tror att deras relation kanske hade varit bättre i dag om de hade gått ifrån varandra tidigare. De sågs första gången sedan skilsmässan under Let’s dance liksom.

Margaux gick till kvartsfinal i tävlingsprogrammet tidigare i år. Efter inspelningarna fick hon ta emot mycket kritik från följare på grund av hennes dalande vikt efter de hårda danspassen.

– Jag dansade sex dagar i veckan under stress och press, hann knappt ha ett liv. Men vad tror de? Det är klart att man blir smal.

Hur bemöter du sådan kritik?

– Första tanken kanske är att nu jävlar, men när jag börjar skriva så känns det fel. Jag godkänner och så får andra försvara mig i stället. Det är egentligen det bästa, så har man själv inte sagt något.

Är det viktigt sådant där? Ser du dig själv som en förebild?

– Absolut.

Tycker du inte att förebildsmallen kan kväva en ibland, att man får så mycket förväntningar på sig att hela tiden göra korrekta val?

– Jag tror att det handlar mycket om att visa sig mänsklig. Ingen är perfekt. Det som kanske genomsyrar alla mina kanaler och som jag känner att jag vill bidra med är att livet faktiskt blir härligare om man försöker se det ur en positiv vinkel. Det har varit så mycket fokus på psykisk ohälsa den senaste tiden. Det är bra att det lyfts och att man pratar om det. Men ibland märker jag hur mina unga följare påverkas när de hör hur dåligt alla mår. De börjar tro att de också mår psykiskt dåligt, fast de kanske bara har en dålig vecka i skolan.

Tror du att det kan vara en trend?

– På sätt och vis är det nog en trend. Jag hoppas att den är på väg bort och jag tror faktiskt det. Jag vill vara en av de som visar att det finns andra vägar. Jag hoppas att jag kan bidra med en positiv livsinställning bland unga tjejer. Det är så kul att leva.

Margaux blogg hittar du på margaux.elle.se >

Margaux Dietz ur ELLEs oktobernummer 2018 i polotröja från Totême och skor från Atp Atelier. Foto Eric Josjö.

Margaux Dietz ur ELLEs oktobernummer 2018 i polotröja från Totême och skor från Atp Atelier.

Teamet bakom bilderna: Stylist: Anna Fernandez/LundLund Fotograf: Eric Josjö/Söderberg Agentur. Makeupartist: Linda Öhrström/Link details Hårstylist: Sainabou Chune/Mikas Looks. Stylistassistent: Matilda Sadeghi Fotoassistent: Mikael Strandh

ELLEs oktobernummer är ute i butikerna från den 10 september 2018 och en månad framåt. 

Läs mer:

https://www.elle.se/elles-margaux-dietz-har-forlovat-sig/

Här friar Margaux Dietz till sin Jacob – se videon

Margaux Dietz superhyllas för sin film om integration – se den här