Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Margaux Dietz i exklusiv intervju i ELLE

31 aug, 2020 
AvRedaktionen
Margaux Dietz
Positivitet, inget är omöjligt-attityd och en total oräddhet inför att misslyckas har tagit henne till influencertoppen. Vi pratar karriär med Margaux Dietz, som nu breddar sig och snart lanserar en egen produktlinje.
Annons

Det finns ögonblick i livet som är helt avgörande. Sliding doors moment som tar en viss riktning och förändrar allt. För influencern, Youtube-profilen och ELLE-bloggaren Margaux Dietz var ett sådant när hon öppnade datorn några timmar efter förlossningen av sin son Arnold i april 2017.

Margaux Dietz vann Årets influencer på ELLE-galan 2018

– Trots att min chef visste att jag precis fött barn hade jag fått mejl om att kolla av några jobbgrejer. Ja, jag löste det på en gång, såklart. Men när jag sedan slog ihop datorn kände jag bara att nej, nu är det nog. Det var då jag bestämde mig för att inte jobba för någon annan än mig själv, säger Margaux och sjunker ner i en av stolarna i sitt rymliga kontor på Östermalm i Stockholm.

Annons

Från projektledare till egenföretagare

Det har gått drygt tre år nu, sedan hon från BB sa upp sig som projektledare på bloggcommunityt Devote för att helt ägna sig åt att bygga sitt eget varumärke som influencer. Då drev Margaux redan en välbesökt blogg, men följarskaran skulle knappast gå att jämföra med den som generades av nästa Sliding doors-ögonblick: valet att dela sin förlossningsvideo på Youtube.

– Den låg klar i tio dagar, men när till och med min svärfar tyckte att jag skulle lägga ut den var det ingen tvekan längre, säger hon och skrattar.

Resten är historia. Influencerhistoria. En ambitiös, drivande, nyfiken, påhittig, positiv Saltsjöbadentjejs historia. För den där förlossningsvideon fick hundratusentals att lära sig stava till namnet bara hennes mamma drömt om strax innan hon föddes 1990. I dag har Margaux Dietz AB fem anställda, varav en är hennes mamma Eveline, för att bygga bolaget som bär hennes namn.

Annons

Margaux, som utsågs till Årets Influencer på ELLE-galan 2018, kan också titulera sig  programledare (efter att ha lett Hemliga beundrare på TV3 i våras) och författare (hennes bok Your best life släpptes i fjol). Hon är också entreprenör och har nyligen lanserat sitt eget livsstilsvarumärke X by Margaux, som precis har släppt tre veganska produkter i form av en showergel, handkräm och deodorant.

Margaux Dietz i prickigt set

– Jag tror att det kan bli en panggrej, säger Margaux medan hon fyller på koppen med svart kaffe. Jag har varit väldigt försiktig med att sätta mitt namn på en designprodukt. Jag har tackat nej till i stort sett allt, vare sig det handlat om sportdryck, klädmärke eller mobilskal. Ska jag designa något själv vill jag att det ska vara mitt eget projekt och företag.

Annons

Men det har varit en lång process i största hemlighet.

– Vi trodde att det skulle ta fyra månader, men det kommer att ta nästan två år. Jag har varit så petig.

”Jag velar aldrig och vill alltid komma vidare”

Margaux talar självsäkert. Och det är så hon är i sin yrkesroll, inte minst som chef; rak, målmedveten och lösningsorienterad.

– Jag velar aldrig och vill alltid komma vidare. Det ligger i min personlighet och i min släkt där många är egenföretagare. Som liten var jag mer avvaktande, men i tonåren såg jag att det gjorde att jag missade möjligheter. Jag insåg att om jag ville gå på en fest behövde jag ta tag i det själv.

Hon pausar, innan hon snabbt konstaterar:

– Nej, jag är inte ett dugg rädd för att misslyckas. Men jag tycker att det här är så kul, framför allt att satsa på projekt som folk tror är omöjliga. Som Partitempen, då jag intervjuade alla partiledare inför valet på min egen kanal. Det var en satsning jag gick extremt mycket back på ekonomiskt, men att jag vågade gjorde att jag fick enorm PR och helt nya kunder. Jag hade aldrig varit där jag är i dag om det inte vore för den.

Annons

Att hon nu startar ett helt nytt bolag är till viss del strategiskt. Margaux, som sedan 2017 levt på att dela med sig av sitt liv till sina 400 000 Instagramföljare och drygt 300 000 Youtube-prenumeranter, vill bredda sig.

– Jag är orolig varje dag för att mitt företag inte ska hålla. Jag vet ju själv hur fort jag tröttnar på andra. Ena dagen är man inne, andra är man ute. Jag är som ett klädmärke, en färskvara, och det har jag respekt för. Därför försöker jag att inte lägga alla ägg i en korg.

Margaux Dietz blir stylad

Att ha sin egen vardag som kanal utåt kan dessutom ha sina baksidor, inte minst när privatlivet inte går som man tänkt sig. Något Margaux fick uppleva förra året, då hon både gifte sig och separerade från Arnolds pappa, Jacob Liebermann.

Annons

– Det var väldigt jobbigt. Jag uppdaterade alla mina kanaler samtidigt som jag gick igenom mitt livs kris. Jag kände hundratusen saker, men kunde inte dela med mig av dem.

Hur är det att ha privatlivet som en del av sitt varumärke?

– Oftast är det jättekul och underlättar eftersom jag inte är beroende av att sitta på ett kontor. Det är snarare bättre med äventyr, vilket jag älskar. Men när man går igenom en kris är det jobbigt. Många förväntar sig att de ska ha tillgång till allt.

Ja, och mycket av ditt förtroendekapital ligger i äktheten mot dina följare…

– Mm… Just det mådde jag jättedåligt av när vi gick igenom separationen. Men Jacob ville inte att jag skulle säga någonting, vilket är fullt förståeligt. Så vi väntade. Länge. Vi bodde i princip isär, men ingen visste någonting. Det var inte kul hemma och det var inte kul på jobbet. Det var bara jobbigt.

Margaux om för- och nackdelar med influenceryrket

Vad är fördelen med ditt jobb?

Annons

– Friheten i att bestämma över min tid. När Arnold ska vara hos Jacob en helg kan jag vara med honom en hel fredag och jobba på lördagen istället. Det är väldigt skönt. Att bestämma själv är nog det viktigaste för mig i livet.

Nackdelen då?

– Att aldrig vara helt ledig. Huvudet sover inte. Om jag har uppdaterat alla kanaler, Arnold sover och klockan är typ åtta på kvällen, då kan jag slappna av.

Hur får du ihop familjepusslet?

– Det är lättare nu när jag är barnfri vissa dagar och kan fokusera helt på jobbet. När jag har Arnold är det mer intensivt. Jag går upp vid sex, hämtar honom vid fyra och när han sover vid nio måste jag oftast jobba.

Margaux Dietz i exklusiv intervju i ELLE

Vad händer om du inte uppdaterar?

– I söndags sov jag ut till elva och la inte upp något under dagen. Vid fem på eftermiddagen hade jag fått flera meddelanden av människor som undrade om jag var död eller blivit sjuk.

Annons

Hur hanterar du stress?

– Min PT menar att jag inte känner av stress, den sätter sig i stället på kroppen på något sätt. Så jag blir inte jättestressad, men att träna får mig i balans. Undviker jag träningen i tre dagar kan jag inte tänka klart.

I boken står det att du ibland läser negativa kommentarer som ett självskadebeteende?

– Jag har blivit bättre, men det är verkligen en process som går i vågor. Allt fler har åsikter om mig nu: ”Hur kan man gifta sig och skilja sig samma år?” ”Var hon ens gift?”. Bevakningen av oss influencers har ökat enormt efter det Isabella Löwengrip gick igenom, kanske för att man upptäckt att vi är entreprenörer. Det kan leda till att folk tror att man är strategisk, men det jag lägger ut är verkligen jag.

Margaux Dietz på sitt kontor

”I jobbet är jag en perfektionist”

Du är bra på att ta hjälp av andra, varför?

– Min morbror, som är entreprenör och har inspirerat mig sedan jag var liten, har alltid sagt att man bör låta andra göra det som man själv inte kan göra lika bra. Det har jag anammat. Jag betalade tidigt för en klippare för att jag inte hade tålamod att klippa själv, det dödade min kreativitet, och för att jag ville ha toppkvalitet. I jobbet är jag en perfektionist.

Annons

Vilken är din bästa egenskap?

– Min energi och positivitet. Jag ser inga problem med projekt jag vill göra, jag ser bara målet. Jag tog körkort på två veckor när jag behövde det för att få ett jobb, planerade vårt bröllop på två månader och bokade in alla partiledare en månad innan jag ens hade studio, kameror eller frågor förberedda – och dessutom var med i Let’s dance samtidigt. Det löser sig, tänkte jag. Och det gjorde det.

Vad gör du om tio år?

– Jag uppdaterar alla kanaler, för det är det roligaste som finns. Men jag vet inte om jag livnär mig på det. Förhoppningsvis har jag ett eget företag som jag jobbar med.

Margaux Dietz på sitt kontor

Vilket är det svåraste beslutet du tagit?

– Att behålla Arnold, vi hade inte planerat det över huvud taget. Det är också det bästa beslutet jag tagit. Karriärmässigt är det ögonblicket då jag valde att säga upp mig från mitt jobb och våga satsa. Ibland kan sådana ögonblick då man bara beslutar sig för att våga hoppa vara helt avgörande, och det blev det också.

Annons

Fakta: Margaux Dietz

Namn: Margaux Dietz.
Ålder: 29 år.
Familj: Sonen Arnold, 3.
Bor: Stockholm.
Yrke: Bloggare, Youtube-profil och programledare.
Följ: @margauxdietz på Instagram, Margaux Dietz på Youtube och bloggen på ELLE.se.
Aktuell: Lanserar produktlinjen X by Margaux den 25 augusti. Följ på @xbymargaux.

Margaux Dietz 5 bästa karriärstips:

  • Våga sätta dig själv i situationer som är läskiga för att utvecklas av dem.
  • Var steget före. Gör saker innan det efterfrågas för att visa framfötterna för exempelvis din arbetsgivare.
  • Var prestigelös. För att komma långt kan man inte ha någon vidare prestige. Våga få skit under naglarna och säg ja till utmaningar.
  • Vill du komma långt kommer det krävas mycket arbete. Räkna med att dina arbetsveckor kommer bli längre än 40 timmar i veckan.
  • Omge dig med likasinnade människor. För mig är det viktigt att folk i min omgivning är lika drivna som jag. Det ger mig inspiration för att orka.

Av: Elin Liljero Eriksson
Foto: Emma Grann

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons