Mansfria festivalen granskas av diskrimineringsombudsmannen

Mansfria festivalen granskas av diskrimineringsombudsmannen

Statement festival ska granskas av Diskrimineringsombudsmannen efter flertalet anmälningar. "Vårt syfte är i första hand att klargöra om det här arrangemanget är förenligt med diskrimineringslagens förbud mot diskriminering i samband med kön", säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.
06 juli, 2018

Den 31 augusti går Statement festival av stapeln – helt fri från cis-män. Grundaren Emma Knyckare, komiker och programledare, kom på idén med en mansfri festival efter de senaste årens rapporter kring sexuella ofredanden och våldtäkter på festivaler runtom i Sverige.

Men alla tycker inte att en mansfri festival är en god idé. Faktum är att det har inkommit flera anmälningar till Diskrimineringombudsmannen (DO), som nu har lett till att festivalen ska granskas.

– Vårt syfte är i första hand att klargöra om det här arrangemanget är förenligt med diskrimineringslagens förbud mot diskriminering i samband med kön, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO till Aftonbladet.

Han säger även att det är viktigt att titta på just detta fall, då DO aldrig tidigare har uttalat sig i ett liknande ärende.

– Samtidigt är det viktigt att säga att vi naturligtvis anser att sexuella trakasserier och övergrepp är ett allvarligt problem. Vi välkomnar initiativ som syftar till att alla besökare på musikfestivaler ska känna sig trygga under förutsättning att man inte bryter mot lagen, säger Clas Lundstedt.

Emma Knyckare har tidigare berättat att hon har dragit in juridisk hjälp för att komma runt likabehandlingsprincipen. Hon har även sagt, i ett sms till Aftonbladet, att hon har informerats om granskningen och att arrangörerna kommer att bemöta de frågor som DO kan ha.

Läs mer: Mansfria Statement festival närmar sig – här är artisterna som spelar