Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Mäklarens bästa tips – så tar du snygga bilder när du ska sälja din bostad

21 maj, 2016 
AvJoel Linde
olika saker att tänka på inför försäljning
Bilderna kan vara direkt avgörande för en bostadsförsäljning, därför frågade vi en erfaren mäklare om hennes bästa tips för att ta lyckade bilder av sitt hem.
Annons

På en tuff bostadsmarknad är det viktigt att lägga ner tid och energi på att lyfta fram sin bostad i bästa tänkbara ljus för att sticka ut i myllret. Vi frågade Pia-Lotta Svensson, säljchef och mäklare på Fastighetsbyrån i Stockholm, om hennes bästa tips för en lyckad bostadsfotografering.

Kombinerat vardagsrum och matsal i skandinavisk stil
Foto: Anders Bergstedt för Entrance

1. Slarva inte med ljuset

Även om sommaren kanske inte är den allra bästa tiden att sälja sin bostad så är det en god idé att göra förberedelserna redan nu. För att locka köpare är det av största vikt att visa upp fina bilder på sitt hem, och då krävs fint ljus.

– Ska man förbereda sin bostad och kan välja årstid ska man fota under sommarhalvåret, säger Pia-Lotta till Elle Decoration.

Annons

2. Tänk på vad som står framme

Många skulle nog hålla med om att det är en bra idé att plocka bort de allra mest personliga sakerna från en bostadsfotografering, men det betyder inte att allt måste rensas bort, enligt Pia-Lotta Svensson.

– Det beror på vad det är för personliga saker och mängden saker man har. Mycket av ens personliga saker är ju det som också skapar stämningen och harmoni i lägenheten. Plockar man bort för mycket saker blir lägenheten opersonlig och bilderna blir stela och tråkiga. Det är en fin balansgång mellan att ha för mycket saker så att man inte koncentrerar sig på lägenheten utan alla saker i bilden, mot att bilden blir stel och opersonlig.

Sovrum med rosa överkast och väggfasta hyllor
Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto för Alexander White/mäklare Wilhelmina Bonde Alfvén

3. Tänk noga på bildernas ordning

Som spekulant vill du kunna bilda dig en uppfattning av hemmet du tittar på. Därför är det viktigt att tänkta på att bilderna visas upp så att det är lätt att följa med genom hemmet, så att man inte tvingas försöka förstå var man befinner sig.

Annons

För mig är det viktigt att det finns ett naturligt flöde i bilderna och att man förstår vart i lägenheten/fastigheten man befinner sig. En grundregel för mig är dock att alltid börja med de mest attraktiva bilderna från bostaden, vilket brukar vara balkong, vardagsrum eller kök.

4. Du behöver inte alltid visa allt

Beroende på vilken marknad man rör sig, och vad det är för objekt som ska säljas, kan det vara värt att tänka över vad du vill fokusera på i dina bilder.

– I en marknad där konkurrensen är stor kan för få bilder göra att spekulanter inte väljer att gå på den visningen. Är det en stor bostad på över 150 kvm kan det också vara lite onödigt att visa samtliga ytor.

5. Var försiktig med fotoeffekter

Det går att få en bostad att se ut på många olika sätt, beroende på hur man arbetar med kamera, objektiv och efterredigering. Och det är viktigt att vara medveten om vad de olika valen har för effekt.

Annons

– Det går ju trender även i fotografering. Från att haft extrema vidvinklar för några år sedan så har man nästan helt slutat med det samt använder mer naturligt ljus när man fotar. Sen kan det vara farligt med för mycket specialeffekter som gör att spekulanterna blir besvikna när de väl besöker bostaden. Bilderna bör inte heller redigeras så att det inte stämmer överens med verkligheten.

6. Slarva inte med fasaden

Ett hem är inte bara vad som finns inuti, utan även det som syns utifrån. Framhäv därför det allra finaste med huset eller fastighetens fasad i dina bilder, ur intressant vinklar med bra ljus, och slarva inte bort möjligheten att göra ett gott intryck från utsidan.

– Du bör absolut ha fasadbild på lägenheten, men det är viktigare för hus. Det går alltid att leta upp en fasadbild via Google maps och liknande för lägenhet, men aldrig på ett heltäckande sätt för ett hus.

Annons

7. Överväg luftfoton

Ska du sälja en villa som kanske även har stor, fin tomt, och ett lockande läge kan det vara värt att lägga lite pengar på snygga foton from luften. Det finns företag som sysslar med drönarfotografi som kan hjälpa dig att framhäva kanske det allra mest tilltalande med ditt hem, som inte alltid är insidan.

– Det är värt att använda drönarfoton om det är ett bra läge på huset, säger Pia-Lotta Svensson.

8. Använd blommor

När du visar upp ditt hem vill du väcka känslor hos spekulanten, och få den att se sig själv i bostaden. Då är det viktigt att det också ser ut som ett färdigt hem, vilket innebär att du behöver snygga blommor och växter i dina bilder. Det finns så klart hjälp att få med det också.

– Att anlita florist eller stylist är aldrig fel.

9. Var försiktig med högtidspyntning

Även om du har en väldigt fin julgran eller ett härligt påskris kan det vara riskabelt att sätta en så speciell prägel på bilderna. Pia-Lotta menar att det fungerar, men bara om bostaden ska säljas just under den perioden. Men det är ju inte alltid en försäljning sker under tänkt tidsplan. Det kan alltså vara smart att ta bilder som fungerar året runt, och som vi nämnde i punkt 1 – tänkt på att ha bra ljus när du fotograferar.

Läs mer:

Annons