Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Lyxig veganrätt från ELLEs januarinummer

20 dec, 2013 
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
veganlyx2

2014 året då lyxveganen tar plats på den svenska matscenen. I ELLEs januarinummer är hen med i vår spaning inför 2014. Och här är receptet som vi visar på bild i tidningen.

Borta är dagarna då veganer var en samling rökelsedoftande hippier med dreadlocks som slevade i sig trista böngrytor till tonerna av Kumbaya. Oavsett om du bryr dig om djurens väl, dig själv, planeten eller alla tre är det fräschare, härligare och lyxigare att vara vegan i dag. Liksom fuskpäls är ett självklart alternativ för modeskapare världen över ansluter sig allt fler till veganernas värld.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Efter att ha puttrat i trendstäder som Paris och Berlin är 2014 året då lyxveganen tar plats på den svenska matscenen. I sällskap av stjärnor som Natalie Portman, Kristen Bell och Anne Hathaway njuter hon av måltider lika tilltalande för ögat som för smaklökarna. Kokboksappen Elegantly vegan ger inspiration. Orkar du inte laga maten själv är Gro eller Mainly raw två heta Stockholmstips. Michelinkrogar som Mathias Dahlgren och French laundry har självklart veganmenyer – vi tippar att efterföljarna blir fler och fler.

Annons

Här är receptet på danska kocken Rune Kalf-Hansens lyxiga veganrätt som finns på bild i ELLEs januarinummer (2014).

Ugnsbakad pumpa med röllika, rönnbär och persilja (4 personer)

 • 400 g butternutpumpa
 • 125 g potatis
 • ½ dl kallpressad olivolja
 • cirka 5 msk vatten
 • 1 tsk hackade, rårörda rönnbär
 • 3 dl persilja
 • 4 champinjoner
 • 2 msk finriven pepparrot
 • 2 msk rölleka, inlagd i olja
 • 1 msk salta alger
 • salt och peppar

1. Rengör champinjonerna och skär dem i tunna skivor. Torka dem i ugnen på 150° i cirka 20 minuter, eller de blivit som chips. Salta.

2. Mixa hälften av persiljan med 2-3 msk olja och 1 msk vatten. Blanda i resten av persiljan och smaka av med salt.

3. Skär till pumpan i 4 ringar som kan stå på högkant, och smörj dem med lite olja och salt. Ugnsbaka i cirka 20 minuter på 200°. Skär ut en ring i mitten när de är färdiga.

4. Tvätta potatisen och koka den. Skala potatisen när den är färdigkokt och vispa sönder den i en kastrull. Vispa i olja och vatten till det blir en sås och smaka av med salt och rönnbär.

Servering: Lägg upp potatissåsen på 4 tallrikar. Fördela alger, pepparrot och rölleka i pumporna och placera pumporna ovanpå såsen. Avsluta med lite torkad svamp och persiljeblandning på toppen.

veganlyx1

foto MATTIAS TIEDERMAN Bestick från Zara.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons