Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Enkla, men effektiva knepet som får dig att lyckas bättre vid löneförhandlingen

17 sep, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
Donna i Suits
Tala är silver, tiga är guld – om det görs på rätt sätt. Ny forskning visar ett litet taktiskt drag som kan skapa nya möjligheter (och mer cash!) när du löneförhandlar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: 7 tips på hur du löneförhandlar på bästa sättBrand logo
TV: 7 tips på hur du löneförhandlar på bästa sätt

Tystnad är en av de enklaste, men mest effektiva förhandlingsteknikerna. Det kan ofta ses som ett sätt att göra den andra nervös och börja pladdra till sin nackdel bara för att slippa den obekväma tystnaden. Ofta då utfört av arbetsgivaren. Men, tystnaden kan användas åt båda håll.

I en ny studie, som utfördes vid Massachusetts Instiutute of Technology analyserades simulerade löneförhandlingar. Där kom man fram till att en paus på tre till nio sekunder under en förhandling kan skapa fördelar, utan att göra den andra obekväm.

Därför är 3-9 sekunders strategisk tystnad effektivt

Forskarna upptäckte att just den här korta pausen öppnade upp ett fönster för aha-moments och lösningar utanför boxen. Utan pausen kom de helt enkelt inte fram och genombrott i förhandlingen uteblev.

Annons

Pausen möjliggör för båda parter att göra eftergift på frågor som inte känns så avgörande och i utbyte får de något tillbaka på frågor som känns viktiga.

Men varför just minst tre och högst nio?

Pausen är så pass lång att den blir märkbar och hinner sätta igång processen, men inte så lång att det blir märkligt, menar forskarna.

Det finns en förutfattad mening om att duktiga förhandlare alltid har ett snabbt och vasst svar på tungan. Men, ju mer trygg man känner sig i sin yrkesroll, ju mer benägen är man att ge plats för pausen. Är man ny i yrket (och detta gäller alltså både den arbetssökande och den som anställer) känner man högre press att leverera direkta svar fort, vilket lätt kan göra att man säger för mycket.

Alltså – var inte rädd för att låta det vara tyst en kort stund. Det kommer dessutom att gynna dig både i att du ger ett mer genomtänkt svar och att den du förhandlar med får större respekt för dig i din yrkesroll, vilket leder till större chans att lyckas i förhandlingen.

Foto: Skärmdump

Källa: Huffington Post

TV: Veckans snackisar du inte vill missaBrand logo
TV: Veckans snackisar du inte vill missa

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons