Linnéa: "Vi har haft distansförhållande i 4 år – så får vi det att funka”

Det går att få distansförhållanden att fungera.
07 december, 2016

Linnéa Berglund, 25, har varit tillsammans med sin pojkvän Marcus sedan våren 2012. I januari 2013 flyttade Marcus till San Francisco för att plugga, något som skulle innebära ett avstånd på cirka 800 mil mellan dem.

– Det kändes otroligt jobbigt, helst ville jag ju vara med honom jämt. Men trots det var vi båda väldigt klara med att vi skulle försöka få det att funka, säger Linnéa.

I dag har de varit tillsammans i snart fem år och Marcus har hela tiden bott i San Francisco. Linnéa flyttade dit för att studera i ett år men bor nu i Örebro.

I Linnéas blogg skriver hon inlägget ”Hur får man ett distansförhållande att hålla?”. Där förklarar hon att distansförhållanden skrämmer många och att de flesta tror att det är nästintill omöjligt att få det att fungera. Man måste vara beredd på att det är jobbigt, men det går att få det att fungera.

Här är Linnéas tips för att få ett distansförhållande att fungera:

1. Ha en tidsplan

Planer kan givetvis ändras, men utan någon typ av tanke om när ni slipper distansen blir det lätt outhärdligt. Blir det när du/hen slutar plugga, när ni har möjlighet att flytta till varandra eller till en ny gemensam stad?

2. Innan ni skiljs åt, bestäm nästa gång ni ses

Även om det är om sex månader så är det så viktigt att ha något konkret att se fram emot och längta till.

3. Prata, prata, prata, prata

När man inte ses så ofta går det inte att visa känslor och tankar via kroppsspråk och handlingar som man annars är van vid. Är du ledsen? Berätta det. Arg? Det också. Känner du dig åsidosatt eller svartsjuk? Håll för guds skull inte inne med det. Underbyggda känslor blir så himla mycket skadligare när man inte ses face to face.

4. Hörs ofta

Ni behöver såklart inte prata varje dag, livet händer ju, men att skicka ett kort hej eller en bild som påminner dig om hen tar inte många sekunder men kan göra en dålig dag väldigt mycket bättre.

5. Lita på din partner

Tillit är ju inte alltid rationellt så detta tips är lite knepigt, men om ett distansförhållande ska fungera måste du tro på att din partner är ärlig. Svartsjuka blir så mycket starkare på distans.

6. För att underlätta tilliten, var delaktiga i varandras liv

Berätta om din nya träningskompis, dem som jobbar på ditt jobb, bekantskapen som blivit en vän. Även saker som kan verka triviala eller självklara för dig kan växa som en ond knut i bröstet hos din partner. När ni väl ses, presentera hen för personer som är frekventa i ditt liv (till en rimlig gräns förstås). Det är så lätt att bygga upp saker i huvudet när man bara får höra vissa grejer, men min erfarenhet är att det blir mycket bättre av en liten reality check.

7. Försök att se fördelarna med distansen.

Jag har fått ha mitt “eget” liv med en utbildning, stad och vänner som i första hand är mina. Jag har bott själv i flera år och lärt mig supermycket om mig själv. Vi blev tillsammans tidigt men har på ett vis levt singelliv i perioder under dessa år (minus själva intimitetsbiten då): gått ut med vänner så mycket vi vill, inte behövt ta hänsyn till någon vad gäller matval, inredning eller helgplaner. Vi har båda utvecklats självständigt men ändå alltid haft varandra.

8. Ladda ner en nedräkningsapp

Appen Big day är ett bra hjälpmedel för att räkna ner dagarna tills ni träffas, det är härligt att se hur det sakta men säkert tickar på. När vi ändå är inne på teknik, appen Couple är bra för att skicka privata meddelanden, små videoklipp eller töntiga bilder. En plats som är bara eran liksom. Lösenordsskydda för ultimat privacy.

Hon tillägger: det finns ju inga garantier för att det kommer att hålla även om du följer alla tips till punkt och pricka, men inte heller att ett distansförhållande behöver betyda slutet. Om ni vill vara tillsammans förlorar ni (i de allra flesta fall) ingenting på att försöka, vara snälla mot varandra, prata ofta och härda ut.

Läs mer: Experten: 3 saker alla långvariga relationer har gemensamt