Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Här är Linnea Claesons önskelista till politikerna – 3 punkter

17 jul, 2017 
AvSofia Börjesson
Linnéa Claeson ville egentligen berätta om de fina sakerna i livet i sitt sommarprat. Om handbollsbragderna, familjen, regnbågar, glitter och om vackra platser i Sverige. Istället levererade hon det här.
Annons

Sedan handbollsspelaren, feministen och opinionsbildaren Linnéa Claeson, 25, startade det uppmärksammade och hyllade Instagramkontot Assholesonline har fyra politiska partier försökt värva henne – men hon har sagt nej. Hon vill inte verka partipolitiskt.

I sitt sommarprat i P1, som sändes måndagen den 17 juli, berättar Linnéa om hur det är att vara kvinna i dag; hur ofta hon är rädd när hon går hem ensam; hur hon ibland väljer att ha shorts under kjolen för att inte få några fingrar uppkörda i sitt kön, och hur otaliga män har kontaktat henne på nätet och skrivit att de vill ”knulla henne tills hon skriker.”

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Linnéa Claeson må ha sagt nej till partierna när de kontaktade henne, men det betyder inte att hon inte har ambition att förändra politiskt. I sommarpratet levererar hon nämligen en öppen önskelista på tre punkter till Sveriges politiker. Här är den.

Annons

1. Inför samtyckeslag

– Det första jag vill att ni politiker fixar är så klart en samtyckeslag som innebär att sexet ska vara frivilligt. Alltså att du har visat att du vill, och inte att du måste visa att du inte vill.  Jag tror att det är väldigt viktigt för attityden kring sexuella övergrepp, och lagen vi har nu är inte tillräckligt anpassad för ”frozen fright”, säger hon i Sommar i P1.

Med ”frozen fright” åsyftar hon den fysiska reaktion som innebär att man stelnar vid ett övergrepp, att man helt enkelt inte kan göra motstånd för att man blir paralyserad av skräck.

2. Hårdare straff för sexualbrott

Den andra saken Linnéa önskar sig är att de utdömda fängelsestraffen blir längre och att skadestånden blir högre för sexualbrott och andra brott som begås mot kvinnor för att de är just kvinnor.

Annons

– För mig handlar det om hur allvarligt vi ser på det strukturella våld som kvinnor utsätts för av män. Det måste finnas en proportionalitet mellan brott och konsekvens, och jag tycker att straffen som döms ut idag ibland är ovärdigt låga, säger hon.

3. Gör sex och samlevnad till obligatoriskt ämne

Linnéa Claesons tredje önskan till politikerna är att införa sex och samlevnad som ett eget obligatoriskt ämne i skolan. Redan från årskurs 6 och vidare till gymnasiet borde skolan ta ett ansvar för att prata med eleverna om sex och sexuella övergrepp, menar hon.

– Porren är ju bara några klick bort på våra barns mobiler. Och det man ser i många porrfilmer i dag är mäns våld mot kvinnor. Skolan måste självklart snacka om det här.

Hon säger också att hon vet att vissa lärare redan pratar om det här, men att det är långt ifrån alla. Och det är därför hon tycker att det är så viktigt att sex och samlevnad införs som ett eget ämne. Att vi lär våra barn från början att de har rätt till sin egen kropp, och att de ska respektera andras; att det inte finns några gråzoner när det kommer till sex, utan att det finns ett samtycke eller så finns det ett övergrepp. Och samtycke handlar inte bara om vi ska ha sex eller inte – utan hur vi ska ha sexet, förklarar hon och fortsätter:

Annons

– Får jag kyssa dig på halsen? Ja, gärna. Får jag ta av dina underkläder? Nej, jag vill inte det. Ska jag hämta chokladsåsen? Jajemän! Och vad känner du för regnbågsfärgat pubishår? Eh, ja  tack! Ni fattar. Allt ska ha ett samtycke, annars är det inte okej.

Mer från ELLE:

Annons