Lina Thomsgård om sin senaste matextas, googling och girl crush

På spåret-deltagare, programledare för SVT:s Kobra och kolumnist. Sedan hon grundade Rättviseförmedlingen har briljanta Lina Thomsgård hunnit med en hel del – och nu kommer antologin En annan historia. Vi frågade om hennes senaste ...
18 februari, 2017

KORT OM LINA THOMSGÅRD

Ålder: 38.
Familj: Sambo och barn på väg.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Med antologin En annan historia, om 51 kvinnor som alla borde känna till. Läs mer om den på elle.se här >

 klädinköp ”Ett par ofattbart ovärdiga gravidbrallor i ’jeansmönster’ med någon sorts svart förhudsliknande överdel och bakfickor som hasar ner i knävecken. När jag slutat med tv och böcker är målet att göra värdiga kläder för paranta magar.”

 låt ”Alla på Frida Hyvönens fantastiska skiva Kvinnor och barn. Jag så trött på att läsa journalisters frågor till henne om vad i låtarna som är sant och inte. Kvinnor får aldrig vara skickliga skapare av berättelser som författare, låtskrivare eller filmmakare. Om något är vackert, mäktigt, berörande och fint så MÅSTE det vara verkligheten, naturen och slumpen som skapat det – inte en liten kvinnas huvud.”

 film ”Jag somnade framför Min pappa Toni Erdmann för den var nästan tre timmar lång och det har jag fått äta upp från alla håll, så GÖR man bara inte. Nu vågar jag inte se film längre.”

 bok ”Boken jag ägnat all ledig tid åt det senaste året: En annan historia, som kommer ut 20 januari. Eftersom världen historiskt och i dag lider av ett kroniskt underskott av roliga och intressanta berättelser om kvinnors liv så jag har samlat 51 skribenter att porträttera varsin makalös kvinna alla bör känna till.”

LINA THOMSGÅRD: ”JAG ÄLSKAR DET EVIGA I ATT SÄTTA IHOP EN BOK”

 matextas ”Har börjat göra pho hemma, svårt att prata om eftersom jag inte fattar hur man uttalar det. Himmelskt!”

 dansgolv ”Det är alldeles för få dansgolv och dansgolvstriggande drinkar i mitt liv just nu.”

 resa ”Jag var senast med Kobra i den lilla spanska staden Borja och hälsade på damen som piffade till en bild i kyrkan så att Jesus blev till en skev monchichi. Det blev ett program om konsten och evigheten som slog Kobras tittarrekord. Underskatta aldrig intresset för en modig tant!”

 favoritapp ”Notes. Strukturerar mitt liv genom små kryptiska stressade anteckningar typ ’hämt fnn!!’ eller ’SV elle!!’”

… tv-serie ”Jämn lugg mellan norska ungdomsserien Skam och den amerikanska serien Better things om en ensamstående mamma till tre kids. Varför har det gjorts så få serier om ensamstående mammor?”

… skickade sms ”Att man måste kämpa så för att få vara en riktig människa i offentligheten. Säg till om jag kan göra något.” till Kakan Hermansson.

… mottagna sms ”En bra grej med att jag är på Gillingebanan i dag är att jag kan tindra läkarna på Danderyds sjukhus” – vän som tar körkort.

 googling ”’Katarina Taikon staty’, hon borde ha en.”

 tårar ”När jag fick se senaste korret på boken, formen som Parasto Backman och Hanne Lindberg gjort är så sabla fin.”

 gapskratt ”Anna Åhlunds tecknade serier, de är konstverk.”

… girl crush ”Lisa Ekdahl.”

LISA EKDAHL TILL REPORTERN: PATRIARKATET FALLER INOM DIN LIVSTID – DET ÄR LIKA BRA DU HAKAR PÅ 

 insikt ”Tänk om jag har lika fel som jag tycker att alla andra har.”

 modeupplevelse ”Jag har sedan tonåren stenhårt stått fast vid mitt stilideal Ally Sheedy när hon spelar klassens freak i Breakfast club men i helgen dök jag ner i Tove Janssons historia och helvete, den kvinnan kunde klä sig!”

 besvikelse ”Graviditet. Börjar tänka att det är lömskt kvinnohat som ligger bakom att man inte ’ska’ prata om att man är på smällen under de första månaderna när man spyr oavbrutet, är orolig och svimfärdig. Som att man ska uthärda och skona omgivningen från det kroppsliga. Om något går snett vill man väl att folk ska veta och finnas där? Och slippa känna sig som den enda i världen som inte har en problemfri graviditet?”

 beautymåste ”Ögonbrynssminkning. Jag är lagd åt det muntra hållet så om jag inte har några ögonbryn att rynka på tänker jag att folk ska tycka att jag är meningslös.”

 drink ”Alkoholfritt, men i går sa en vän att man ska dricka champagne när man är gravid. Jag frågade varför. ’För att man blir glad och barn vill väl komma till glada mammor.’”

Av Linda Frithiofsson Foto Sofia Runarsdotter