Lina Thomsgård: ”Jag älskar det eviga i att sätta ihop en bok”

På Spåret-deltagare, programledare för SVT:s Kobra och kolumnist i Aftonbladet. Det är några av de uppdrag Lina Thomsgård hunnit med sedan hon grundade Rättviseförmedlingen 2010. Nu kommer hennes första bok – antologin En annan historia.
20 januari, 2017

När några av de vanligaste historieböckerna för grundskolan granskades 2015 kunde man konstatera att män utgjorde 87 procent av personerna som nämndes. Antologin En annan historia är ingen historiebok men en samling porträtt av människor som Lina Thomsgård önskat hade platsat i de historieböcker hon läst.

Boken som ges ut på Volante förlag i slutet av januari består av 51 berättelser om 51 kvinnor. Lina Thomsgård har tagit hjälp av skribenter och författare runt om i Sverige och Tove Schunnesson och Björn af Kleen är några av dem som medverkat. Vi ringde upp Lina inför boksläppet.

Antologin En annan historia är din första bok. Varför ville du skriva den? 

– Jag försökte faktiskt skriva den själv men det blev förfärligt dåligt, att skriva är vidrigt, man blir bara olycklig och självkritisk. Så istället bad jag  51 av Sveriges bästa skribenter bidra med varsitt porträtt – och då blev det kanon!

Vem ska läsa den? 

– Jag hoppas att folk av alla möjliga kön ska läsa och inspireras av dessa 51 porträtt, och förstå hur mycket större, viktigare och mer intressant världen varit om vi vågat bredda blicken lite.

Har du fastnat för det skrivna ordet nu? 

– Jag älskar det eviga som finns i att sätta ihop en bok. Att det som står här kommer stå här för alltid. I en tid där allt känns förgängligt finns det något både högtidligt och lite betryggande i att pränta in grejer i evigheten.

Att lyfta fram minoriteter känns som en röd tråd i din karriär. Vad är det som driver dig? 

– Det här är inget politiskt projekt för mig, det är främst drivet av gammal hederlig lust och nyfikenhet. Alla dessa berättelser som bara väntar på att få spridas och inspirera. Vinklar, tankar och erfarenheter som berättar vad alla andra haft för sig medan männen skrivit historia. Nya personer att citera, inspireras av och referera tills. Hur kan man INTE vilja sluka det?

Vad gör dig mest arg? 

– Folk som är taskiga i onödan. Ilska är viktigt men det ska vara vid rätt tid och plats.

…och mest glad? 

– Folk som är bussiga helt i onödan, när det är alldeles oförtjänt och oväntat.

Av det du gjort hittills – vad är du mest stolt över? 

– Att jag lämnade Rättviseförmedlingen 2014 trots att det var mitt livsverk, för att se vad det skulle kunna bli utan mig.

Vad ska eller vill du göra härnäst? 

– Jag längtar redan till nästa Kobrasäsong. Och när jag får mer tid över hoppas jag få sätta ihop fler böcker i samma anda – 51 porträtt räcker ju inte på långa vägar. Vi behöver tusentals till!

Foto Lina: Sofia Runarsdotter