Lilo blir nedstämd under sommaren: "Jag blir deppig av alla krav"

Summertime sadness och nedstämdhet. Det är inte bara under hösten som du kan drabbas av en årstidsbunden depression. Vi har pratat med Lilo Hakanen, en av de som får olustiga känslor och blir deppig av sommaren.
03 augusti, 2016

Sommardepression är ett begrepp som inte alla vet existerar, men som faktiskt drabbar många svenskar varje år. Enligt Doktorn.com kan årstiden orsaka depressiva symtom. En vanlig orsak till depressionen är just alla förväntningar och den stress de medför.

Lilo Hakanen, 29 år och kreativ illustratör, längtar redan till hösten. Hon har hela sitt liv ogillat sommaren och lider av det hon själv kallar ”summertime sadness”. Lilo mår dåligt av årstidens värme, krav, förväntningar och kroppshets och för att ge uttryck för det skrev hon ett kort inlägg på sin privata Facebook där hon delade med sig av sin dåliga sommarkänsla:

Varför skrev du inlägget om din ”summertime sadness” på Facebook?

– Jag skrev inlägget innan jag kom till jobbet en påtryckande varm sommardrag då kläder inte kändes som ett alternativ och sminket nästan rann bort på grund av värmen.

Vad ogillar du med sommaren?

– Jag blir deppig av sommarens alla krav. Vi ska göra så mycket, vara utomhus, leva upp till alla förväntningar, ha den perfekta strandkroppen och hinna gör allt som hör sommaren till. Jag ogillar även värmen och att det är ljust hela tiden.

Hur tror du att kroppsfixering påverkar oss under sommaren? 

– På löpsedlarna inför semestern läser vi rubriker som ”Få den perfekta sommarkroppen” och på sociala medier jämför vi oss med allt och alla. Jag jobbar deltid i en butik och möter nästan dagligen kunder som tycker att de är för tjocka för att bära vissa plagg. Såklart blir vi deppiga och stressade av årstidens kroppsfixering, det går inte att komma ifrån.

LÄS OCKSÅ: Så känns det att leva med depression

Hur påverkas du av din sommardeppighet?

– Jag får en olustkänsla i kroppen. Jag sover inte lika bra, det är för kvavt och mitt kreativa skapande stagnerar. Så länge man är utomhus är det lugnt men vill man vara inne så kan man nästan få lite dåligt samvete.

Skulle du själv säga att du lider av att vara nedstämd under sommaren?

– Stundtals. Det finns mycket vackert att ta till sig av under sommaren men det är just de faktorerna att min kropp inte riktigt acklimatiserar sig till värmen samt att man känner förväntningar på att man ”måste göra massa saker”. Jag tycker sommaren är överskattad och så har det i stort sätt alltid varit.

Tror du att vi har svårt att prata om nedstämdhet just under sommartider?

– Ja, det tror jag verkligen. När hösten kommer så är det helt plötsligt okej och normalt att ha en höstdepression. Men när man är deppig under sommaren så pratar vi inte om det. Inget vi tar upp i fikarummet. Man ska ju vara glad på sommaren.

Hur har dina vänner reagerat på ditt Facebook-inlägg? 

– De skrev att jag är en knäppis.

LÄS OCKSÅ: 7 anledningar till att du är awesome

Känner man sig låg under sommaren så finns det en del olika saker man kan göra själv för att må bättre igen – vi ringde och frågade Anna Bennich Karlstedt som är legitimerad psykolog och legitimerad terapeut samt författare:

– Fundera på vad du eventuellt har förändrat i och med det försämrade måendet. När man känner sig nere brukar man ofta sluta göra saker som man brukar må bra av och förändra sina beteendevanor och det är sällan bra på lång sikt. Det kan vara saker som att träna, träffa kompisar, dra upp rullgardinen på morgonen och så vidare. Man behöver inte förändra allt på en gång men att i små steg i taget föra in sånt som man vanligtvis tycker om att göra, eller mår bra av, brukar leda till att det känns lite lättare på sikt, säger Anna.

Något som också är viktigt är att röra på sig – fysiskt aktivitet är otroligt hjälpsamt mot både stress, sömnstörningar och nedstämdhet.

– Det handlar inte om att man behöver gå till gymmet och köra stenhårda pass utan det räcker gott att man ökar sin aktivitet, kanske börjar promenera en stund varje dag för att få effekt, säger Anna Bennich Karlstedt.

– Det är också bra att påminna sig om att det är okej att vara nedstämd ibland, alla har sina tuffa perioder. Lite självmedkänsla, att kunna förstå, trösta och ta hand om sig själv, skulle de flesta behöva träna sig i när det är tungt.

Är det så att man mår riktigt dåligt och har känt sig låg och deprimerad under en längre tid är det dock viktigt att man söker hjälp och inte bara försöker ta sig ur det på egen hand.

– Sök hjälp på närmaste vårdcentral eller öppenpsykiatrin, det är viktigt att komma ihåg att det finns beprövad behandling som hjälper vid depression, säger Anna Bennich Karlstedt.

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

LÄS OCKSÅ:

Bra vänner minskar risken för depression

Cara Delevingne om sin depression – och flickvännen som räddade henne

Så känns det att leva med depression