Långläsning: Blake Lively

01 januari, 2013

Parfymkontrakt med Gucci, stjärna i Gossip girl och på bio, nygift med Ryan Reynolds. ELLE fick en pratstund med Hollywoods hetaste – Blake Lively.

av Lovisa Lundström foto Stella Pictures, Fameflynet

BLAKE LIVELY

Född: 25 augusti 1987 i Tarzana, Kalifornien.

Familj: Mamma Elaine och pappa Ernie, båda skådespelare, och syskonen Robyn, Lori, Jason och Eric. Gifte sig i september 2012 med skådespelaren Ryan Reynolds.

Karriär i urval: Spelar i tv-serien Gossip girl och haft roller i filmer som Systrar i jeans, Green lantern, Pippa Lees hemliga liv, New York I love you och Savages.

♡♡♡

Festvåningen på 5-stjärniga hotell Cipriani – på en egen ö i Venedig – är dukad för 100 gäster. Stearinljusen fladdrar, guldmenyer glänser vid varje plats och det gyllene långbordet är så blankt att man kan spegla sig i det. Alla sitter tysta och väntar på kvällens huvudperson. Hon anländer med båttaxi, en gungig färd på rätt höga vågor. Tar sig vinglande ur båten på skyhöga sandaletter och rättar till sitt minimala vinröda paljettfodral innan hon styr stegen mot den röda mattan. Passerar pressfotograferna, poserar proffsigt.

Vi befinner oss på lanseringsfesten för Guccis nya doft Premiere under Venedigs filmfestival och över väggarna projiceras reklamfilmen hon har huvudrollen i. Vi får Blake Lively i strassglimrande coutureklänning till förrätt. Därefter intar hon sin plats bredvid pojkvännen Ryan Reynolds (som vi är förbjudna att fotografera eftersom han har parfymkontrakt med konkurrenten Hugo Boss) och Guccis chefsdesigner Frida Giannini. Middagen kan börja.

Nästa förmiddag sitter den nyblivna 25-åringen Blake Lively med jeansbenen uppdragna under sig i soffan, redo att intervjuas. Hon har vit tajt kavaj, proper skjorta och minst 15-centimetersklackar. Genom fönstret bakom henne skymtar Venedigs stadssilhuett som en kuliss, båtar glider förbi på det turkosgröna vattnet och en enorm yacht som sägs vara Johnny Depps har lagt till vid kajen mitt emot.

– Inga privata frågor eller något om kärnfysik, meddelar en pr-kille.

– Inga foton! upplyser en annan.

Blake ser glad ut trots att hon har gjort intervjuer på löpande band hela morgonen. Hon är jetlaggad, borde vara stressad eftersom hon ska flyga tillbaka till USA bara någon timme senare (och dessutom under stort hemlighetsmakeri gifta sig om en vecka). Och borde vara irriterad eftersom en journalist just försökt mobilfotografera henne utan att fråga. Men Blake bara ler och erbjuder vänligt kvinnan att få ta sin bild efteråt.

Hon är nästan tröttsamt perfekt med sin solbränna och sitt lagom rufsiga midjelånga blonda hår. Men ändå. Man gillar Blake Lively. Hon är genuint trevlig. Svarar eftertänksamt även på de konstigaste frågor. Har ett smittande skratt och pratar engagerat. Och alla som har jobbat med henne intygar att hon arbetar hårdare än någon annan skådespelerska. Hon framstår som så fokuserad och välformulerad att det faktiskt inte alls känns främmande att fråga något om kärnfysik.

– Min drivkraft har alltid varit att lösa omöjliga uppgifter, säger Blake Lively.

– Bästa sättet att få mig att göra någonting är att säga att det inte går.

Så har det varit sedan hon var liten. Mamma Elaines (också skådespelerska) motto var ”nej är inte ett alternativ”. Det har även blivit Blakes mantra. Under skoltiden blev hon kallad till rektorn – för att hon hade för många aktiviteter.

– Jag var klassrepresentant, cheerleader, sjöng i kören och med i sex föreningar utöver vanliga lektioner. Jag blev tillsagd att välja bort minst tre saker ­eftersom ingen före mig hade lyckats med ett så fullspäckat schema. Då ska jag visa hur man gör, svarade jag.

Sedan dess har hon hunnit spela i flera filmer, senast Oliver Stones omtalade Savages. Mest känd är hon från tv-serien Gossip girl som är inne på sista säsongen efter sex år. Enligt uppgift har Blake fått 300 000 kr per avsnitt för sin insats. Vad hon tjänar på Guccireklamen kan vi bara gissa. Men hon vägrar erkänna att det var pengarna som fick henne att tacka ja.

– Det var en ära att bli tillfrågad. Jag vill vara en Guccikvinna. Särskilt när jag ser de underbara couturekollektionerna. Designern Frida Giannini är otroligt inspirerande. Hon engagerar sig i varenda detalj. Trots att hon var i Milano och hade fullt upp med en visning ville hon ha koll på exakt hur klänningen vi hade valt funkade med smyckena. Hon bad oss skicka bilder ur olika vinklar och ville vara med i alla beslut, ha total kontroll. När man kommer med egna förslag vill hon alltid ha en motivering: okej, varför vill du jobba med honom? Hon lät mig välja regissör och jag valde min idol Nicolas Winding Refn (Pusher, Drive, reds anm). Man vet aldrig hur han ska tolka en idé. Jag visste inte om han skulle be mig att slå kameran med en parfymflaska.

Hennes egen älsklingsdoft är ingen som kan köpas för pengar utan en som påminner om hennes barndom.

– Min absoluta favoritdoft är från huvudgatan på Disneyland. De bakar glasstrutar där, och så har de fläktar som blåser ut doften på gatan, så smart. Jag önskar att den doften fanns som parfym.

Hon förklarar att det är svårare att spela in en reklamfilm än en vanlig film eftersom man inte får prata.

– Man poserar bara. Och det är meningen att man bara ska posera.

Vilken av dina favoritfilmer skulle du helst spela i själv?

– Om jag var med skulle det inte vara min favoritfilm. Det är en helt annan sak att se en film om man är med i den själv. Men min absoluta älsklingsfilm är All about Eve.

Hur mycket av din personlighet märks i dina roller?

– Jag har aldrig spelat en roll som liknar mig personligen. Men folk tror det eftersom jag har spelat i Gossip girl i sex år, har exakt samma hårfärg som min rollkaraktär och dessutom har samma garderob som hon eftersom jag har snott med mig plaggen hem.

Blake Lively under inspelningen av Gossip girl tillsammans med motspelaren Penn Badgleys. 

Var kommer ditt modeintresse ifrån?

– Mamma! Hon är så stilig. Och duktig, hon kan designa vad som helst! Hon sydde åtta brudtärneklänningar och tre brudnäbbsklänningar natten före min systers bröllop. Och det var komplicerade kreationer, 32 lager tyll i olika nyanser, korsetterade sidenliv med chiffongöverdrag och sidenrosetter. Jag har definitivt ärvt mitt modeintresse från henne.

Vilket är ditt bästa stylingtips?

– Klä dig bekvämt. Trivs du bäst i jeans, t-shirt och ett par höga klackar, kör på det! Strunta i trender. Om man tvingar på sig en trend och inte känner sig snygg tappar man självförtroendet.

Är det sant att du varken har stylist eller makeupartist?

– Jag hatar att sitta i sminket i flera timmar och komma därifrån med en tajt uppsättning som jag inte kan röra mig i. Därför är det lätt hänt att jag säger att jag ska fixa håret själv. När jag ser bilderna efteråt inser jag att det var en dålig idé. Men jag älskar förberedelser. Att fixa håret, välja kläder … Det minst roliga är alltid att gå på själva festen sedan. Kanske för att jag alltid möts av en fotografhord som skriker mitt namn och bländar mig med blixtar.

♡♡♡

Blake Lively berättar engagerat om hur hon efter modeveckorna bläddrar igenom varenda visning på Style.com, väljer ut favoriter och reserverar plagg hos modehusen.

Vad vill du att dina kläder ska säga om dig?     

– Jag har inte en förutbestämd idé om det. Jag går på känsla och dagens humör. Jag älskar att gräva i garderoben och fundera över vilken stil jag ska välja.

Hur har kändisskapet förändrat dig?

– Jag är samma Blake som jag alltid har varit. Min familj är viktigast för mig. Det enda som egentligen har förändrats är att jag får finare kläder. Eller inte finare förresten, mamma sydde jättefina kläder till mig. Men definitivt dyrare. Och så kan jag inte fatta att Christian Louboutin och Martha Stewart är mina bästa vänner. När jag får ett sms kan jag inte låta bli att säga: ”Det är från Christian Louboutin!” Högt! Och då är det till mig själv jag säger det.

Hur känns det att bli igenkänd?

– Konstigt. När jag går ut och äter och plötsligt upptäcker att någon sitter och fotograferar mig med mobilen. Det gillar jag inte. Och allt skvaller som skrivs. Jag får frågor om saker jag aldrig sagt, platser jag aldrig varit på och hur det är att dejta män jag aldrig har träffat. Jag oroar mig för att min familj ska läsa saker om mig som inte är sanna.

Hon ser allvarlig ut och förklarar att hon tycker att det är tråkigt att tv-serien Gossip girl som hon har en av huvudrollerna i handlar om just det.

– Det är synd att kvinnor alltid ska ställas mot varand­ra. Jag tycker inte att det finns någonting som kan mäta sig med den gemenskap man kan känna med en annan kvinna, en syster eller bästis. Det är synd att vi inte ser mer av det på film och i medierna. Det är så vackert när kvinnor samarbetar. Jag har upplevt det med mina systrar och med min underbara mamma. Kraften man kan hämta ur kärleken till en annan kvinna går inte att jämföra med den man kan få av en man.

Blake i filmen Savages.

BLAKE OM:

❤ Blygheten: Jag har bra och dåliga dagar som alla andra. Mamma har hjälpt mig mycket i kampen mot blygheten. Hon lärde mig att bry mig mer om andra än om mig själv.

❤ Karriären: Framgång är så flyktigt. När jag får frågan om karriärmål kan jag inte svara. Jag är bara strategisk när jag planerar mitt privatliv. Hur kan jag få mer tid för mig och min familj?

❤ Träningen: Jag tränar inte. Jag skulle behöva göra det. Men jag gör det inte.

❤ Favoritprodukterna: Laura Merciers mineralpuder, Chanels mascara, Armanis concealer, La mers läppbalsam och hårmasker från Kérastase och Wella.