Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Lady Gaga berättar i ny intervju om övergreppen

07 nov, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Lady Gaga berättar om övergreppen
I en intervju med Oprah Winfrey för amerikanska Elle berättar Lady Gaga om de många övergrepp hon utsatts för tidigare i livet och hur hon fortfarande är märkt av upplevelsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ända sedan Lady Gaga tog sig in på musikscenen för över tio år sedan har hon blivit en förebild för många som känt sig utanför och ensamma. I en ny intervju med Oprah Winfrey för amerikanska Elle säger Lady Gaga att ett av hennes mål med karriären har varit att vara en rebell mot allt hon ser som elakt och hårt i världen.

– Vänlighet läker världen. Vänlighet läker människor. Det är det som håller oss samman – det är det som håller oss friska, säger hon i intervjun.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Hon säger att hon kunde se många i sin publik som var just som hon, som inte kände sig sedda eller förstådda och det är dem hon har slagits för. Hon ville befria dem genom vänlighet.

– Det är det mest kraftfulla i världen, framför allt nu i tider av mental sjukdom, säger hon.

Hon berättar att hennes tro på kraften i att vara snäll till stor del kom från hennes mamma. Om hon någon gång blev illa behandlad av några i skolan sa hennes mamma att hon skulle ”kill them with kindness”, alltså att hon skulle bemöta deras elakheter med vänlighet. Att inte försöka släcka eld med mer eld, utan med vatten.

Lady Gaga levde om sin karriär i A Star is Born

Lady Gaga som Ally i succéfilmen A Star is Born tillsammans med Bradley Cooper.
Lady Gaga som Ally i succéfilmen A Star is Born tillsammans med Bradley Cooper.

Lady Gaga själv har inte alltid mötts av vänlighet. Hon berättar i intervjun att hon blev våldtagen när hon var 19 år gammal. De här upplevelserna och andra övergrepp hon blivit utsatt för blev tätt förknippade med karaktären Ally i A Star is Born. Under inspelningen tyckte sig Lady Gaga nämligen gå igenom delar av sin egen tidiga karriär igen.

Annons

– När jag vann en Oscar för Shallow tittade jag på statyn och en reporter frågade mig ‘Vad ser du när du tittar på Oscarn?’ och jag svarade ‘Jag ser mycket smärta’ och jag ljög inte då. Jag våldtogs när jag var 19 år, upprepade gånger. Jag har blivit traumatiserad på många sätt av min karriär genom åren, men jag överlevde och körde på, säger Lady Gaga i intervjun.

Berättar om sin posttraumatiska stress

Övergreppen hon genomled när hon var yngre har inte gått obemärkt förbi. I dag lever Lady Gaga med posttraumatisk stress och har kroniska nervsmärtor – fibromyalgi, men det har inte stoppat henne.

– Jag går på medicin för det och har flera läkare. Det är så jag överlever. Men vet du, Oprah? Jag körde på, och jag vill att alla ungdomar och vuxna där ute som har gått igenom en massa, jag vill att de ska veta att de också kan köra på, de kan överleva och de kan vinna sin Oscar.

Hon säger också att hon önskar att alla som mår dåligt ska våga be om hjälp och att alla som ser att någon har det svårt ska säga att de ser och att de finns där.

Annons

– Jag brukade skära mig själv och det enda som gjorde att jag kunde sluta göra det var att förstå att jag egentligen bara försökte visa människor att jag mådde dåligt i stället för att säga det till dem. När jag förstod att jag kunde säga till någon att ‘Hallå, jag känner att jag vill skada mig’ så lättade känslan.

Han räddade livet på Lady Gaga

Hon berättar också att reaktionerna efter övergreppen en gång blev så pass allvarliga att hon fick tas in akut på sjukhus.

– Det var det värsta som någonsin hänt mig. Jag togs in på akuten för att få vård och så tog de in läkaren, en psykiater. Och jag bara skrek ‘Kan någon ta in en riktig läkare?’. Jag förstod inte vad som hände för hela min kropp blev som bedövad, jag kopplade bort helt. Jag skrek och sedan lugnade han ner mig och gav mig medicin för när sånt här händer – Olanzapine (ett antipsykotiskt läkemedel, red. anm.)

Hon fortsätter:

– Det hjälpte mig den dagen. Och den mannen och alla mina vänner, de räddade mitt liv.

Här kan du läsa hela Oprahs intervju med Lady Gaga på elle.com.

Foto: TT, Warner Bros

Läs mer: 

Lady Gaga i ny storfilm om mordet på Gucci

Lady Gaga lanserar skönhetsmärket Haus Laboratories

Annons