Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Kvinnorna i USA marscherar när Trump blir president – och Sverige hänger på

20 jan, 2017 
AvSofia Börjesson
Donald Trumps sexistiska uttalanden och kvinnofientliga retorik har fått USA:s kvinnor att anordna en demonstration – och Sverige är ett av många länder som har valt att stötta dem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

”I think we should march.”

Så skrev den uppgivna pensionären Therese Hook efter att presidentvalet i USA var avgjort. Hon postade det korta inlägget i Facebookgruppen Pantsuit Nation som under valet visat stöd för Hillary Clinton. Sedan gick hon och la sig.

Dagen efter hade 10 000 kvinnor sagt att de ville delta i marschen.

USA:s kvinnor organiserade sig och började snabbt planera Women’s March i Washington som ska hållas samma dag som Donald Trump tillträder som president, lördagen den 21 januari. Engagemanget blev massivt, och snart började gräsrotsrörelser i andra delar av USA planera stöttande marscher i andra städer.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men det slutar inte där. Nu ska även människor i 160 europeiska städer marschera för att stötta sina systrar i USA. Så när Donald Trump tillträder presidentposten kommer totalt 616 kvinnomarscher att hållas som en gigantisk demonstration mot retoriken vid presidentvalet – och för allas lika rättigheter. En av marscherna kommer att hållas i Stockholm.

Annons

”I Sverige deltar vi för att visa vårt stöd för våra systrar och solidaritet med våra medmänniskor. Vi stödjer ett mångfacetterat samhälle där alla ingår. Som människor ska vi vara jämställda”, skriver arrangörerna på sin Facebook-sida.

På Women’s March i Washington kommer kändisar som America Ferrera, Scarlett Johansson, Olivia Wilde, Amy Schumer och Michael Moore att delta och tala under eventet. Många internationellt kända feminister stöttar evenemangen på Instagram, men har inte officiellt sagt att de kommer att delta i marschen. Bland andra Beyoncé Knowles, Katy Perry och Lena Dunham.

Fler än 1, 3 miljoner människor har anmält sitt deltagande på Women’s March hemsida. I Sverige anordnas marscher i Stockholm och en i Åre.

I Stockholm kommer bland annat journalisten och författaren Maria Sveland att hålla tal, och demonstrationen har sin start klockan 14 på Norrmalmstorg, och avslutas klockan 16 framför amerikanska ambassaden.

Annons