Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Kvinnor måste vila mer efter jobbet!

27 okt, 2015 
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi kvinnor måste vila mer. Enligt en stor undersökning kring stressnivåer borde kvinnor lägga sig ner och vila varje dag efter jobbet. 

Det är en dansk studie kring stressnivåer hos både kvinnor och män som visar att kvinnornas stressnivåer inte sjunker förrän framåt kl 22–23 på kvällen. Hos män däremot sjönk stressnivåerna mycket tidigare, för några direkt efter att de slutat arbeta.

Mer läsning: 10 sätt att boosta energin på 10 minuter >

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Enligt undersökningen är orsaken att kvinnor tar på sig ett mycket större ansvar för arbetet på hemmaplan, arbetsmoodet avslutas alltså inte när de går från arbetsplatsen, det fortsätter bara – men i annan form. Enligt OECD lägger kvinnor 243 minuter per dag i hemmet och männen 186 min (detta gäller danska kvinnor, då undersökningen gjordes där).

Ane Marie Thulstrup är överläkare vid Arbejdsmedicinsk kliniken på Århus universitetssjukhus och säger till Dagens.dk att kvinnor måste ”erövra soffan efter jobbet”. Hon säger att hon i sitt arbete möter 80 procent fler kvinnor än män som lider av stressrelaterade problem.

Annons

Friskvård och träning på recept finns ju redan, hur länge dröjer det innan vi får en timme på soffan ordinerat?

Men skämt åsido, vikten av återhämtning bör tas på allvar. Att ha höga stressnivåer under för lång tid är inte bra, det kommer att ge konsekvenser för kroppen och medföra dåligt mående, även om det drabbar alla olika – och efter olika lång tid. Alla personer hanterar stress olika, men att stressrelaterade symptom och att psykisk ohälsa ökar är inget nytt. Kanske är en timme vila/mys/läsning på soffan direkt efter jobbet rätt medicin? En utopi för många givetvis, men något att sträva mot.

Ett tips från den Ane Marie Thulstrup är att dela tankarna mellan jobb och hemmet. När du går från jobbet är det viktigt att verkligen avsluta dagen – även i tankarna. Ibland kan små trix som att byta skor, eller stänga av telefonen eller säga högt till sig själv att: ”Nu går jag hem, tack för idag” hjälpa. Vissa personer spelar samma låt direkt när det går från jobbet varje dag, för att få hjärnan att koppla om. Läs och svara inte på jobbmejl på kvällen och planera inte morgondagen när du är hemma.

Mer läsning om välmående:

10 råd för en sundare och snyggare version av dig själv >

Lena Dunhams 6 anledningar till att träna >

10 sätt att boosta energin på 10 minuter >

Annons