Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Kvinna dömdes för #metoo-förtal – främlingar betalar

22 feb, 2018 
AvJoel Linde
Bild på protest under Metoo.
En kvinna dömdes för förtal efter att ha anklagat en man för våldtäkt under #metoo. Nu har hundratals kvinnor och män samlat in pengar för att täcka kvinnans böter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I slutet på 2017, när #metoo var som allra störst, såg en kvinna i Stockholm hur en man hon kände visade sina sympatier för rörelsen i sociala medier. Det fick henne att reagera starkt, eftersom mannen, enligt kvinnan, våldtagit henne sju år tidigare.

Hon skrev om händelsen i sociala medier under hashtaggen #metoo, hon lämnade tillräckligt med uppgifter för att det skulle gå att identifiera mannen och hon länkade även till hans inlägg. Det gjorde att han anmälde henne för förtal. Och på tisdagen kom domen: Kvinnan döms för förtal att betala det minimala antalet dagsböter, 30 stycken, med den totala summan 10 000 kronor.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Jag tror säkert att domen är korrekt men det känns inte bra. Jag är en av många som lever i det här samhället som har blivit utsatta för sådana här saker och när jag nu pratar om det så blir jag bötfälld, säger kvinnan till SVT Nyheter.

Ångrar förtalet

Hon säger också att hon ångrar att hon angav mannen identitet och att hon håller med om att förtal också bör vara olagligt.

Annons

Fallet har skapat stor uppståndelse, både bland de som menar att vi inte bör försöka ta lagen i egna händer, men också bland de som menar att det i många fall inte finns något alternativ när det är så lätt att komma undan med sexualbrott.

Startade upprop på Facebook

En grupp av den senare åsikten skapade därför ett upprop på Facebook för att betala den dömda kvinnans dagsböter.

”KAN NI FÖRSTÅ? Han frias, han får gå på fri fot med femton tusen jävla kronor i fickan som HON ska betala till honom. Efter helvetet han utsatte henne för har skulden och skammen kastats på henne, på min vän, som nu ska tömma kontot för att inte riskera ännu värre straff”, skriver en vän till den dömda kvinnan.

Efter det tog det inte lång tid innan de hade fått ihop nog med pengar för att betala både dagsböterna, advokaten och skadeståndet, totalt 20 000 kronor.

Fotnot: Tingsrätten dömde kvinnan för förtal eftersom de anser att hon inte hade rimlig grund att identifiera mannen offentligt. Det innebär inte att åklagaren har bevisat att hon ljuger, eftersom det går att dömas för förtal även om uppgifterna som sprids hypotetiskt sett är sanna. Mannen är heller inte dömd för den påstådda våldtäkten.

Läs mer:

#metoo – ett år och 19 miljoner tweets senare

Sandra Beijers uppmärksammande krönika om #metoo

Annons