Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Kravlistan till männen efter metoo-kampanjen

23 okt, 2017 
AvJohanna Lejon
#metoo sprider sig över världen. I går, söndag, hölls flera manifestationer. På Sergels Torg i Stockholm samlades tusentals personer för att engagera sig. Dessutom lästes en kravlista upp.
Annons

Medieprofilerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby. som driver podcasten Raseriet, var två av alla dem som samlats på Sergels Torg i Stockholm för att stödja #metoo. I ett hyllat tal berättade de om hashtaggen som spridit sig över hela världen.

Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby läser upp kravlistan på männen efter metoo

– Den här hashtaggen startade inte den här veckan och kommer inte att dö efter några dagar som hashtags brukar göra. Den startades för tio år sedan! Vi kommer fortsätta kämpa.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Amie Bramme Sey berättar i talet hur hon kände att kravlistan som hon och Fanny skrivit, kravlistan till alla män, kändes ”ganska fördummande”.

Annons
metoo maifestationen på sergels torg

– Det är självklara saker. Det känns skrämmande att det här är vår RIKTIGA kravlista. Det här är grundläggande jävla hyfs, det är vett och etikett – som Ribbing hade sagt det. Det här BORDE inte behöva sägas. Men vi måste säga det här – så länge ni inte agerar. Ni förstör kvinnors liv och ni måste sluta med det.

Punkt efter punkt läste duon upp kravlistan. Den lyder som följer.

  1. Sluta ta på kvinnor du inte känner.
  2. Sluta tjata. Sluta tjata till dig en dans, en kyss, ett telefonnummer. Sluta tjata till dig sex.
  3. Sluta ha sex med kvinnor som sover.
  4. Sluta ha sex med kvinnor som är för fulla.
  5. Sluta ha sex med kvinnor som inte på något sätt visar att de vill ha sex med dig.
  6. Sluta skratta när dina vänner drar sexistsiska skämt.
  7. Sluta förminska och ifrågasätta kvinnors vittnesmål om sexuella övergrepp.
  8. Sluta vara rädd att prata med män i din omgivning om dina tankar och känslor.
  9. Sluta säg ”inte alla män” när vi pratar om att nästan alla kvinnor har fallit offer för sexuella trakasserier och övergrepp.
  10. Sluta våldta oss, för fan.

Se hela talet nedan.

Läs mer:

Foto: IBL, TV4

Annons