Kosovare Asllani om stil, sneakers – och mansdominans

02 dec, 2016 
AvJulia Saaf
"Jag har bara sneakers hemma – de står uppradade i hallen"
Annons

I dagarna lanserade Nike sin nya sneakerssajt och firade det med att bjuda in folk till en tillfällig pop up-store som fått namnet sneakerbox på Norrmalmstorg i Stockholm. Vi var där och besökte den idag och det är väl värt ett besök för alla som är på jakt efter nya sneakers eller vill hitta ett par unika par som ingen annan har. Läs mer om det här >

Den svenska fotbollsstjärnan Kosovare Asllani spelar i svenska landslaget och i klubben Manchester City och är sponsrad av Nike. Idag var hon på plats vid sneakerboxen för att testa den nya tjänsten. ELLEs Julia Saaf mötte fotbollsstjärnan (och sneakersälskaren) för ett samtal om skor, mode och hur det är att jämföras med Zlatan.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Vad har du för relation till sneakers? Skulle du kalla dig själv för en sneakersälskare?

– När man kommer in i min hall hemma hos mig är det helt uppradat. Jag har inte skaffat något skohylla så alla skor är uppradade efter varandra, bara sneakers. Jag har på mig dem dagligen så jag skulle definitivt kalla mig för en sneakersälskare.

Annons

Har du några favoriter, något par som du slitit ut men absolut inte vill kasta?

– Jag älskar vita skor, speciellt Air Force och Air Max Thea. De är verkligen slitna och jag har fått kasta in dem i tvättmaskinen många gånger. Vita sneakers är dem jag använder mest, oavsett modell.

Hur klär du dig privat? Vad kommer först, att det ska vara snyggt eller bekvämt?

– Jag tycker att sneakers har blivit så galet snyggt de senaste åren. Man märker att de tagit sig in i våra stilar och speciellt i min stil. Jag älskar svart – lång kappa, svart jeans och ett par snygga, sköna sneakers till så är det klart. Det ska vara en skön mix mellan bekvämlighet och snyggt.

Vad betyder mode för dig?

– Det är klart att jag är intresserad. Men samtidigt är det viktigt för mig att ha min egen stil och att det är bekvämt. Jag fladdrar inte med olika färger direkt. Min egen stil vill jag hålla elegant, stilig och clean. Det är det bästa med sneakers, när ens stil är ganska clean så kan man experimentera med färger på fötterna i stället.

Annons

Vad inspirerar dig när du klär dig?

– Det beror på vad jag ska göra. Till långa dagar när vi har träning drar jag bara på mig någonting, men jag vill att det ska vara snyggt. Det är jag ändå ganska noga med, så det blir att man fryser när man ska iväg ibland. Jag följer lite olika konton på Instagram och hittar inspiration från olika håll, någon liten detalj här och där.

Du kallas ibland för ”en kvinnlig Zlatan” för att du har spelat i både Paris och nu i Manchester samt på grund av att ni har liknande bakgrund, hur känner du kring det?

– Jag har fått höra den referensen och folk har velat jämföra oss sedan jag började spela fotboll. Jag tror inte att vi har så mycket gemensamt, det är bara sammanträffanden att vi spelat i samma klubbar och städer. Och det är ju skillnad på den personen man är medialt och privat. Jag har träffat honom några gånger men jag tror inte att vi är så lika.

Tycker du att dina prestationer på planen ofta jämförs med manliga idrottares?

Annons

– Särskilt fotbollen har väl alltid varit mansdominerad. Vi brukar prata om det i landslaget; man hade aldrig jämfört en manlig höjdhoppare och en kvinnlig höjdhopperska för man vet att man har olika fysiska förutsättningar, men i fotbollen har man alltid jämfört.

Hur känner du kring det?

– Jag är ganska trött på den jämförelsen för man vet att man ägnar minst lika mycket tid på träningar och matcher och tid från våra liv som herrarna gör. Vi vet vår kapacitet och hur mycket passion, energi och det ligger bakom framgången – det är någonting man kan falla tillbaka på. Man vet att folk alltid kommer att jämföra men det kommer inte förändra ens egen syn på det.

Sneakerskulturen har kanske också haft en lite mer manlig koppling tidigare, känner du att det har förändrats?

– Ja, det tycker jag. Jag tror det speglar ganska mycket hur folk har ändrat sin livsstil. Man gillar att träna och vara stark. Tidigare har man haft sådana där gamla Jordans, stora boots som folk bara drog på sig. Nu har sneakers kommit in i modevärlden och är både snygga och sköna.

Annons

Vad tycker du om det?

– Jag älskar det! Jag hade nog gått omkring i de annars också. Som fotbollsspelare är fötterna det viktigaste man har. Att vara bekväm är väldigt viktigt, samtidigt som det gärna får var snyggt förstås.

Även fast man är proffs så antar jag att man inte alltid känner sig och presterar på topp. Vad får dig att fortsätta när du känner att du inte orkar?

– Det är klart att jag ibland känner att jag inte orkar träna, men fotbollen är mitt jobb och man vet att med träning kommer framgång. Alla har sådana dagar, jag också, men när jag kommer ut på planen är det oftast roligt. Jag är en stor vinnarskalle och har alltid som målsättning att vinna. Det är det som gör mig motiverad.

Är det vinnarskallen som du tror gjort att det gått så bra för dig?

– Jag tror att en del definitivt beror på det. Jag är väldigt envis och vill lyckas med det jag håller på med. Jag tror att det har haft en stor påverkan på den jag är idag. Vi får se vad som händer när jag slutar spelar fotboll för jag kommer ju fortsätta söka de här kickarna.

kosovare-asllani-3

LÄS OCKSÅ:

Annons
Innehåller annonslänkar