Konstprofessorn om Beyoncés gravidbilder

Beyoncé har ofta med symbolik i sina videos, framträdanden och i sitt formspråk, både för att medvetet förmedla en åsikt men också för att bjuda in till tolkning. De nya gravidbilderna går i samma linje.
03 februari, 2017

Att Beyoncé är gravid kan ju inte ha undgått någon som har internet. Det annonserades ut genom en rad bilder som både har hyllats och kritiserats. Hyllningarna rör mest det faktum att Beyoncé är Queen över allt. Kritiken handlar om att hon influerats lite väl mycket av andra. Artisten M.I.A har tidigare kritiserat Beyoncé för att ha kopierat delar av hennes låtar. I just det här fallet – gravidbilderna med bilen, blommorna och slöjan – har dock inte kommenterats av någon av artisterna.

Men det är inte bara eventuell popkulturell inspo som gäller. I gårdagens Aktuellt menade konstprofessorn Margaretha Rossholm Lagerlöf att Beyoncé inspirerats av symboliken i tavlan Prinsessan av huset Esta.

– Det är en tanke kring kvinnan: Att hon är naturens förbundna inom de levandes krets. Slöjor är också ett arketypiskt tecken för kvinnan. Att kvinnan är dold och genom slöjan också paradoxalt synliggjord, säger Margaretha Rossholm Lagerlöf till SVT.

Några av bilderna ur Beyoncés bildserie är också väldigt lika Botticellis tavla Venus födelse som också visar en naken kvinna med långt hår. Men att bilden är utstuderad betyder inte att den inte är genuin, säger Margaretha Rossholm Lagerlöf.

Se hela inslaget från SVT här >

Foto Beyonce.com/Wikimedia commons