Klädkedjan Forever 21 går i konkurs – stänger 350 butiker

Klädkedjan Forever 21 går i konkurs – stänger 350 butiker

Den amerikanska klädkedjan Forever 21 har lämnat in en ansökan om konkursskydd. Totalt kommer 350 butiker i 40 länder att stänga – och det är främst Europa och Asien som påverkas.
01 oktober, 2019

H&M-konkurrenten Forever 21 har lämnat in en ansökan om konkursskydd, och planen är att stänga 350 butiker i 40 länder. Anledningen till detta är att försäljningen minskat rejält de senaste åren, och enligt dokument som amerikanska medier tagit del av har företaget mellan en och tio miljarder dollar i skulder.

– Detaljhandeln är uppenbarligen i förändring, det har blivit en minskning i köpcentertrafiken och försäljningen skjuts mer mot online, säger Linda Chang, dotter till grundarna av Forever 21 och en del av företagsledningen, till The New York Times.

Forever 21 grundades i Kalifornien på 1980-talet, och i dagsläget finns totalt 800 butiker i USA, Europa, Asien och Latinamerika. Klädkedjan har aldrig haft någon fysisk butik i Sverige.

Forsätter driva butiker i bland annat USA

Konkursansökan påverkar butiker på alla kontinenter, men gäller främst de som ligger i Asien och Europa. Klädkedjan räknar nämligen med att fortsätta finns i USA, Mexiko och Latinamerika, samt på nätet. Där ska de istället omorganiseras och ompositioneras för att bättre passa dagens konsumtionssamhälle.

Även om Forever 21 räknar med att finnas kvar i USA planerar de för att stänga 178 butiker där.

– Vad vi hoppas med att göra med den här processen är bara att förenkla saker och ting så att vi kan komma tillbaka till det vi gör bäst, säger Linda Chang till amerikanska The New York Times.

För att möjliggöra för en omorganisation ska Forever 21 ha tilldelats cirka 350 miljoner dollar från två finansiärer. Det för att lyckas hålla verksamheten uppe medan en så kallad kapitel 11-konkurs genomförs. Hur lång tid detta kommer att ta är inte klart. Det är inte heller officiellt exakt vilka butiker som kommer att stänga.

Foto: Mark Makela/TT

Läs mer:

Uniqlo U släpper en ny höstkollektion 2019 – se den här!

De snyggaste streetstyletrenderna – från Milano Fashion Week SS20

De hetaste looksen från Milano Fashion Week SS20