Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Kate Winslet: "Leo är en stor del av mitt liv"

11 jul, 2009 
Av
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

[nggallery id=841]

Kate Winslet har slagit sig ner i en sliten soffa inne på maken Sam Mendes produktionskontor i New York. Hon hämtar andan efter sin halsbrytande entré medan hon kränger av sig den svarta skräddarsydda kavajen, packar upp sin Pradaväska och virar av sig den långa sjalen. Samtidigt lyckas Kate med konststycket att rulla en cigarett, beställa kaffe, be om ursäkt för att hon är sen (femårige sonen Joe har en öroninfektion), skratta förläget åt sin skrynkliga t-shirt (”Jag klädde mig på typ fem minuter”), lyssna av telefonmeddelanden samt lägga märke till en tjusig flaska rödvin i ena hörnet, som egentligen borde stå hemma.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Väggarna på Mendes kontor är belamrade med foto­grafier på familjen, böcker, planscher (på Bob Dylan, Beatles, Rufus Wainwright och från Sam Mendes Oscarsbelönade American beauty) och ett guldfärgat konstverk i papier-maché signerat Kates åttaåriga dotter, Mia.

Annons

Den kaotiskt glamorösa miljön stämmer perfekt överens med Kates personlighet och blir en närmast filmisk inramning. Den speglar ett liv där konst, arbete, kärlek, familj och passion står i centrum.

Kate, som kommer från Reading sex mil väster om London, är tredje generationens skådespelerska och skrev in sig i historieböckerna som den yngsta någonsin med hela sex Oscarsnomineringar för olika filmer. Nu vid 33 års ålder är hon gift med en av världens största regissörer, har två barn, ett hem i New York och ett i engelska Cotswolds och är dessutom en framgångsrik skådespelerska.

Kate Winslet skulle kunna vara dryg och självbelåten men är rolig och vänlig. Komplimanger avfärdar hon med avväpnande distans och humor.

– Fin hy? Faktum är att jag har vuxenacne. Jag har helt enkelt en väldigt bra concealer.

På tal om hennes underbara liv himlar hon med ögonen.

– Ja, mitt liv är fantastiskt, men herregud, jag måste jobba på det. Det är likadant för alla yrkesarbetande kvinnor. Man har fullt upp och man arbetar och försöker göra sitt bästa. Jag gör alltid listor på vad som behöver göras, borde göras, måste göras, shopping, skola, arbete.

Annons

– Sam säger ofta att jag ska varva ner, ta en massage eller något. Men jag är inte så bra på att ta det lugnt. Häromdagen var det första gången på flera månader som jag var ledig en förmiddag. Då rensade jag garderoberna.

Den senaste tiden har hon haft fullt upp med två krävande roller i The reader och Revolutionary road. I den senare är Kates karaktär, April Wheeler, en frustrerad hemmafru. Filmen är den första hon gjort tillsammans med sin man (han regisserade) och dessutom återförenades hon med sin nära vän och motspelare från Titanic, Leonardo DiCaprio, som spelar hennes charmige men veke man Frank. Det var Kate som föreslog honom för rollen.

– Så fort jag läste manus visste jag att Leo måste vara med. Han är rädd för att spela svaga karaktärer men när jag nämnde Leos namn blev det helt tyst. Det var som att utmana ödet genom att föreslå oss som par. Alla tänker så klart på Titanic, som vi gjorde för elva år sedan.

Annons

Vänskapen mellan Kate och Leo gör sig bra på bio­duken – det finns en avslappnad närhet mellan dem.

– Leos vänskap är en stor del av mitt liv. Jag har känt honom nästan dubbelt så länge som jag har känt Sam. Men vi har aldrig varit tillsammans, vilket gör det fullkomligt okomplicerat och speciellt.

– Vi lärde känna varandra när vi var väldigt unga och gjorde Titanic, som förändrade bådas liv. Men det bästa vi fick ut av filmen är vår vänskap. Leo är en del av min familj och när vi arbetar tillsammans vet vi instinktivt vad den andre tänker. Han vet hur jag kommer att reagera och vice versa.

Jag frågar om hon tittade på Titanic innan inspelningen av Revolutionary road började. Kate skrattar.

– Tanken på att jag skulle sitta och titta på mig själv i Titanic är så komisk. Jag avskyr att titta på mig själv.

Ändå tänker hon visa filmen för sina barn framöver.

– Jag vill se den med Mia och Joe så att det blir något speciellt för hela familjen.

Annons

– Mia vet vad jag arbetar med men tycker inte att det är märkvärdigt. Jag står där med de andra mammorna vid skolgrinden och det är snarare så att jag är den som ser minst glamorös ut.

Kate Winslet var bara 23 år när hon 1998 gifte sig med Jim Threapleton, regiassistent under inspelningen av Hideous kinky.

Den brittiska publiken tog denna engelska skådespelerska till sina hjärtan när hon gifte sig med en i film­teamet och firade bröllopsfest på en landsbygdspub där det ­serverades korv och potatismos.

Två år senare föddes Mia, men efter ett par månader sprack äktenskapet och 2001 var Kate och Jim skilda.

Hon blev hårt ansatt av medierna, som påstod att hon var den vanliga tjejen som plötsligt fått massor av uppmärksamhet och blivit för framgångsrik för sin snälle man.

– Det var en fruktansvärd period. Men i dag har Jim och jag en bra relation.

Två månader efter skilsmässan träffades Kate och Sam Mendes på en jobblunch. Inom två år var de gifta och Joe föddes.

Annons

– Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet. Det finns ingen som helst tvekan om att jag är gift med rätt man. Jag känner mig förstådd och Sam känner mig fullt ut. Och jag inser det storslagna i det jag säger, därför är jag så tacksam.

– Man måste lägga ner arbete på ett äktenskap, konstaterar Kate. Det bästa i livet är alltid förknippat med ansträngningar.

Hennes strategi? Att dejta.

– Vi siktar på två gånger i veckan, men det brukar bara bli en. Vi går ut och äter, delar en flaska vin och pratar.

– När Sam och jag arbetade med Revolutionary road hade vi ett galet schema, fullt upp hela tiden. Under en av våra dejter då satte vi oss i bilen och var båda så utpumpade att vi inte orkade kliva ur. Vi satt där i flera timmar och pratade, sedan körde vi hem igen. Det var en jättebra dejt.

Hon beskriver arbetet med maken som den sista ­pusselbiten i deras relation.

– Det var en väldigt speciell känsla att se honom i aktion på jobbet. Jag är fascinerad och oerhört stolt över honom.

Annons

Kate gjorde sitt första professionella framträdande redan som barn i en reklamfilm och senare kämpade hon på med mindre roller i tv-serier. 1994 fick hon som 19-åring sitt stora genombrott i den hyllade filmen Svarta änglar. Ett år senare blev hon Oscarsnominerad för sin insats i Förnuft och känsla, sedan gjorde hon huvudrollen i Jude och efter det kom Titanic.

Precis som med sitt äktenskap arbetar Kate hårt med sina roller.

– Det är en passion. Jag vill göra mitt yttersta. Självklart ställs jag inför dilemman, speciellt med barnen. Vi för­söker se till så att åtminstone en av oss alltid är hemma. Mitt äktenskap, mina barn och mitt arbete är de tre ­sakerna som gör mig lycklig.

– Jag känner massor av människor som har kockar, chaufförer, limousiner och allt sådant. Men det har inte riktigt varit min grej. Jag har en assistent för att jag ska kunna vara mer med barnen. Jag åker taxi, jag shoppar själv.

Annons

Ingen intervju med Kate Winslet är komplett utan att nämna hennes kropp. Som tonåring vägde hon runt 80 kilo och hon har pendlat upp och ner i vikt. Kate blev, med sina egna ord, ”ett väldigt högljutt språkrör för normala kvinnor”.

I dag är Kate i fin form och har kläder i storlek 38.

– Jag äter bra och jag proppar inte i mig kakor. Jag gör pilates till en dvd tjugo minuter varje dag.

Nakenscener har aldrig varit något problem.

I The reader – hennes kommande film om relationen mellan en 15-årig pojke och en 36-årig nazistisk krigsförbrytare i efterkrigstidens Tyskland – hade Kate sex inspelningsdagar med sexscener.

– Jag har celluliter, magen är degig och brösten har börjat hänga. Efter att ha fött två barn trodde jag faktiskt att mina sexscensdagar var över. I The reader fick jag ­panik. Jag var tvungen att hoppa över bikinivaxning i flera månader. Man ser allt, det är inte fint och välputsat. De gjorde inga vaxningar på den tiden, så jag var tvungen att få till det så naturligt som möjligt.

Kate tystnar en stund och ler.

– Men vet du vad? Jag tyckte att jag såg förbaskat bra ut. Jag skulle inte kunna göra botoxbehandlingar eller plastikoperationer, det är att förfalska.

Kate tittar på klockan, den är tre på eftermiddagen.

– Dags att hämta från skolan! utbrister hon.

Kate rusar ut på gatan, vinkar till sig en taxi och försvinner bort i New Yorks hetsiga trafik.

Av Louise Gannon Foto: Mathias Vriens Stylist: Sasa Thomann

Annons