Kate Mulgrew och Lea Delaria: ”Vi lever i en värld där vi inte kan prata om lidande”

De är fångar i succéserien Orange is the new black, feminister och nära vänner. Och om de gjort något olagligt i verkliga livet? Svar ja. ELLE fick en exklusiv intervju med skådespelerskorna Kate Mulgrew och Lea Delaria under ett Netflix-event i Paris.
18 april, 2016

– Nästa på tur, ropar en person med Netflix-ackreditering runt halsen.

De pekar på mig, dörren till intervjurummet öppnas av en kvinna i helröd outfit, hon vinkar in mig. Inne i rummet sitter Kate Mulgrew och Lea Delaria. Eller i min mening, Red och Big boo från favoritserien Orange is the New Black.

Och ärligt talat, när jag stiger in genom dörren så vet jag inte vad jag ska förvänta mig. Kommer jag att träffa Red, den tuffa fången och kökschefen som styr Litchfield med järnhand, tillsammans med Big boo, den frispråkiga power-ladyn som tar all plats hon vill. Eller kommer jag att möta Kate Mulgrew som har 40 år i branschen bakom sig, och Lea Delaria, den coola komikern, aktivisten och feministen.

Jag möter de sistnämnda. Två skådespelerskor utan orangea fångdräkter eller tuff attityd. Jag möts av värme, hjärtliga handlag och välkomnade röster. Men jag kan ändå inte låta bli att fråga…

Hur lika är ni era karaktärer Red och Big boo?

Lea Delaria skrattar.

– Big Boo lever inom mig. Big boo är jag. Och ärligt talat, den enda skillnaden mellan oss är att hon sitter i fängelse, säger Lea Delaria.

Kate Mulgrew fortsätter.

– Det finns en fantastisk kemi mellan mig och Red. Vi förstår varandra. Jag har en naturlig övergång och närhet till henne. Jag försvinner helt när jag spelar henne och jag älskar den känslan.

Vi fortsätter att prata om rollerna och vad karaktärerna betyder för dem. Jag undrar om de märker att folk relaterar dem till Red och Boo. Vilka reaktioner får de när de är ute på gatan? Har de blivit fångarna från Orange is the new black för allmänheten?

– Vi möts bara av positiva reaktioner. Våra fans älskar serien. Och nej, folk tror inte att vi är ”bad ass” eller tuffa på något sätt i verkliga livet. Jag har fått kommentarer som: ”först var jag lite rädd för dig, men den känslan försvann direkt”, berättar Lea Delaria.

– Mina fans är superviktiga för mig och jag skulle aldrig behandla dem dåligt. Jag älskar att ta selfies och prata med nya personer, fortsätter hon.

LÄS OCKSÅ: STJÄRNORNA FRÅN OITNB BERÄTTAR OM FJÄRDE SÄSONGENS MÖRKA TWIST

Orange is the new black är den första serie som handlar om kvinnliga fångar, skildrar deras historier och starka personligheter. Vi börjar diskutera vad avsnitten inneburit och vilken förändring de står för. Och jag märker att både Kate och Lea brinner för frågan.

– Allt är Jenji Kohans förtjänst. Hon vet vad som lockar, hon valde att skildra starka kvinnors historier. Hon lyfte en viktigt fråga och nu kommer alla vilja göra liknande serier. Orange is the new black var den första, menar Kate Mulgrew.

Vi börjar prata om feminism.

Kallar ni er feminister?

–Självklart, jag säger det så högt jag kan, så ofta jag kan, säger Lea Delaria utan att blinka.

Kate bryter in.

– Absolut, men jag har aldrig behövt använda ordet feminist. Jag är självständigt, i alla situationer. Jag fattar begreppet, jag uppmuntrar det, men jag tänker inte i de banorna. Jag tänker: ”hur ska jag kunna göra det här för mig. Vad måste jag göra för att ta mig igenom det här.”

LÄS OCKSÅ: DE FÖRSTA BILDERNA FRÅN ORANGE IS THE NEW BLACK

Det är uppenbart att de båda är starka, självständiga och målmedvetna. Och under de få minuter vi har suttit ner tillsammans så har de hunnit inspirera mig. Jag undrar vad de själva har för serieintresse. Vad kollar de på när de sitter hemma på soffan i mysbyxor, om de nu ens har sådana dagar?

– När jag inte jobbar så ligger jag hemma i soffan, äter och kollar på serier, skrattar Lea.

Vilka är era favoritserier på Netflix? 

– Förutom Orange is the new black? Narcos och Bloodline är hetast just nu, instämmer de båda.

Har ni några svenska filmer som ni gillar? 

– Jag tycker överlag att Sverige producerar väldigt bra film. Personligen älskar jag The girl with the dragon tattoo, menar Kate Mulgrew.

Kate fastnar i en tanke och börjar diskutera vad vi faktiskt uppskattar för serier och filmer. Hon börjar prata om behovet av att se och ta del av lidande. Hon menar att det är därför Orange is the new black har blivit en sådan stor succé. Serien är, i hennes mening, heart breaking.

– Vi lever i en värld där vi inte kan prata om lidande. Om vi går på lunch, eller vad som, så kan vi inte prata öppet om hur vi egentligen mår. Så när vi kommer hem, vill vi ha det där äkta.

– Folk får aldrig se sig själva, de vill ta del av den råa verklighet som faktiskt finns där ute. Det ger Orange is the new black oss.

Jag märker att det finns en enorm trygghet mellan de båda. De känns så naturliga med varandra, de känns som ett, ursäkta uttrycket, gammalt gift par.

Hur är er relation i verkliga livet?

– Vi har blivit så bra vänner, vi respekterar varandra. Och det är superviktigt, berättar de.

– Jag avgudar Kate, jag har aldrig hört någon säga ett dåligt ord om henne. Hon är väldigt respekterad och älskad.

Kvinnan i helröd outfit, med Netflix-ackreditering, avbryter oss vänligt och berättar att det är dags att runda av. Jag har en fråga kvar. En fråga som jag inte kan låta bli att ställa.

Har ni gjort något olagligt i verkliga livet?

– Eftersom jag är aktivist så har jag blivit arresterad för protest flera gånger. Jag kan inte rå för det,  jag ser rött, förklarar Lea.

Kate Mulgrew har även hon en take på att se rött…

– Jag har en tvångstanke som gör att jag går över övergångsställen när det är rött ljus. Men jag har aldrig blivit arresterad för det, säger hon och skrattar.

Jag avslutar intervjun med att fråga om den klassiska selfien. De berättar att de har Snapchat och förstår därför vikten av en bra selfie. Efter bilden lämnar jag rummet, lite mer klok och inspirerad än när jag gick in.

LÄS OCKSÅ: DET BLIR SJU SÄSONGER AV ORANGE IS THE NEW BLACK