Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Årets stylist Elin Svahn ger sina bästa karriärtips

23 apr, 2019 
AvSusanna Strömqvist
Årets stylist Elin Svahn ger sina bästa karriärtips
Hur tar man sig till den internationella modetoppen inom stylistyrket? ELLE har träffat en hårt arbetande doldis som vet svaret. Möt Årets Stylist: Elin Svahn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Elin Svahn är en av världens främsta stylister, i det absoluta toppskiktet. Bland annat med ansvar för anrika Parismodehuset Diors samtliga visningar och kampanjer. Det är dock lite svårt att tro när man träffar henne, hon ger ett milt och lågmält intryck, och är lika vän som vänlig. När vi ses har hon precis landat i Sverige för att fira jul med mamma och pappa i Västervik, där resan mot stjärnorna en gång började.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Klänning från Diors Haute Couture–visning SS19
Elin Svahn stylar alla Diors visningar, som senaste couture-visningen i Paris.

– Jag lusläste modetidningar och drömde mig in i modets fantasivärldar när jag växte upp, säger hon samtidigt som hon smuttar på en havrelatte – för att motverka jetlagen.

Sedan tolv år tillbaka bor hon i New York, med eget stylistkontor i Chelsea.

Annons

– Men jag reser jättemycket och har inte varit hemma mer än kanske sammanlagt tre veckor det senaste halvåret, säger hon.

Elin Svahn utses till Årets Stylist på ELLE-galan 2019

En knapp månad senare utses hon till Årets stylist på ELLE-galan. Till skillnad från kvällens övriga pristagare kommer Elin Svahn dock inte upp på scenen för att ta emot priset. I stället skickar hon en filmhälsning från Paris där hon befinner sig för att styla Diors haute couture-visning. Den spektakulära showen har cirkus som tema med modeller i glitterskimrande kreationer som interagerar med en trupp akrobater.

– Det är fantastiskt att få möjlighet att arbeta med haute couture. Det är ytterst få modehus i dag som satsar på handgjort mode. Kvaliteten och hantverket är helt makalöst, säger hon när vi ses för andra gången på kort tid.

Elin Svahn på Diors couture-visning
Elin Svahn på Diors haute couture–visning SS19 i Paris.

Den här gången har vi stämt träff på hotellet Four Seasons som är Elins bas i Paris när hon arbetar för Dior. Hon kommer direkt från den hyllade visningen på Musée Rodin och verkar lika slut som nöjd. Förutom haute couturen stylar hon Diors prêt-à-porter, och ett par mellansäsongsvisningar. Sammanlagt sex visningar om året.

Annons

– Jag har känt Diors kreativa chef Maria Grazia Chiuri sedan hon och Pierpaolo Piccioli designade Valentino och jag assisterade på deras visningar. När hon fick chefsjobbet på Dior kontaktade hon mig. Vi kommer bra överens och har en gemensam estetik. Dessutom har vi kul tillsammans, det tror jag är viktigt, säger Elin.

Hon beskriver stylingen av visningar och kampanjer som förmågan att hjälpa designern att förmedla sin vision. Medan stylingen av redaktionella modereportage handlar mer om att uttrycka sig själv, och sin egen kreativa vision.

– Jag älskar att styla reportage i tidningar, men det är alltid något visst med visningar. Det är första chansen för designern att presentera hela sin vision och det känns fantastiskt att få vara med och bidra till det.

Vit spetsjacka och svart tyllkjol från Diors haute couture–visning SS19

Den här säsongen stylar Elin förutom Diors visningar även Carolina Herrera i New York och Mary Katrantzou i London. Efter gymnasiet flyttade Elin till Stockholm för att gå en grundutbildning i modedesign på Tillskärarakademin. Där insåg hon att hon var mer intresserad av att arbeta med andras kläder än att designa sina egna.

Annons

– En av mina lärare rekommenderade mig att söka en assistentplats hos stylisten Robert Rydberg, säger hon.

Det visade sig bli ett lyckokast.

– Jag arbetade med Robert i tre år. Han lärde mig precis allt och trodde på mig trots att jag var väldigt ung och grön. I dag är han en av mina bästa vänner, säger hon.

Elin var dock klar över att hon ville arbeta på internationell nivå och insåg att det skulle finnas fler möjligheter till det i en större stad. Valet föll på modepulsens New York där hon lyckades knipa en plats som assistent hos Karl Templer, en av världens främsta stylister.

– Hos honom fick jag prova på de riktigt stora catwalkvisningarna och produktioner för tidningar som italienska Vogue med fotografer som Steven Meisel. Det var min dröm att få jobba på den nivån.

Sex år senare var hon redo att börja arbeta på egna villkor.

– Jag kände att nu klarar jag det här!

Glittrig look med mönster från Diors haute couture–visning SS19

Det var 2012. Sedan dess har vi kunnat se Elin Svahns reportage bland annat i titlar som italienska Vogue, Interview och W Magazine, plåtade av fotografer som Harley Weir och Brianna Capozzi. Andra favoritfotografer är David Sims och Jack Davidson.

Annons

– Jag hade inte kunnat tro för tio år sedan att jag skulle göra de jobb jag gör i dag. Men jag har alltid varit en tävlingsmänniska och arbetat målmedvetet, ambitiöst och stenhårt, säger hon.

Elin om arbetsprocessen under en visning

Hur ser arbetsprocessen ut när du stylar en visning?

– Jag har en väl inarbetad metod som fungerar oavsett volym och storlek på uppdraget. Det börjar med ett möte med designern där hon eller han berättar om sin vision och inspiration och visar referensbilder och skisser, säger hon.

I nästa steg jobbar hon sig igenom kollektionen och sätter ihop plaggen med skor och accessoarer på ett intressant sätt.

– Sedan fotograferar vi allt på en modell och fäster upp bilderna på väggen. Efter det gör vi en redigering – väljer vilka looks som är starkast.

Tillsammans med en casting director beslutas sedan vilka modeller som bäst kan bära upp plaggen. Det är jätteviktigt att hitta rätt modeller med karaktär och attityd som stämmer med kollektionen. Nästa steg är att prova kläderna på modellerna.

Annons

– Under hela processen har jag en pågående dialog med hår- och make up-artister, de som står för musiken, och självklart även designern, säger hon.

Porträtt på Elin Svahn

Ett av många minnesvärda uppdrag var när hon stylade Grace Coddington, amerikanska Vogues legendariska moderedaktör.

– Jag har aldrig varit så nervös. Hur stylar man henne? Det visade sig att jag hade valt ut ungefär likadana plagg som hon redan hade på sig, fast i andra färger. I slutändan tror jag att jag bara satte på henne ett par skor!

Ett av Elin Svahns senaste prestigeuppdrag är ett modereportage för en internationell modetitel som hon hittills inte arbetat med.

Annons

– Det känns som nästa steg för mig, en ny utmaning. Jag tror att det är viktigt att fortsätta att pusha sig själv att bli bättre. Jag är rädd för att bli för bekväm. Då slutar man utvecklas. Det gäller att hitta nya utmaningar. Det är det jag gör nu. The challenge is on! 

Fakta Elin Svahn

Namn: Elin Svahn.
Ålder: 35 år.
Yrke: Stylist.
Bor: I New York med två hundar. Kontoret i Chelsea delar hon numera med ett team av egna assistenter.
Följ: @elinsvahn_

Elin Svahns 3 bästa tips för att lyckas som stylist:

1. Fundera på vad just du vill säga, kompromissa inte och jobba stenhårt! Sorry to say, men man får slita hårt. Men det är värt det!

2. Arbeta med fotografer som delar din vision och estetik. Det är viktigt att man förstår varandra i teamet.

3. Var alltid öppen för nya influenser och inspiration, och fortsätt att pusha dig själv att bli bättre. Det är aldrig bra att bli för bekväm.

Foto Imaxtree m fl

Läs mer:

Årets Stylist Elin Svahn: ”Min styling har många lager”

Modecirkus på Diors Haute Couture–visning – se alla bilder här!

Karriärcoachen Maria Nilsdotter: ”Mina smycken ger bäraren styrka”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons