Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Kärlekens tre stadier – så förändras förhållandet

23 maj, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Kärlekens olika stadier
Tror du att man är kär på samma sätt under ett helt förhållande. Svar nej. Vi vet vad som händer med kärleken under de tre stadier den går igenom – och varför.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så blir du bättre på att dejta – och hitta kärlekenBrand logo
Så blir du bättre på att dejta – och hitta kärleken
Smarta tips som gör att du kan dejta rätt – och öka chanserna till äkta kärlek.

Är ett förhållande likadant när man just har blivit tillsammans och efter tio år? Det var kanske en lite ledande fråga och du vet ju att svaret är nej. Ett förhållande utvecklas under tiden man är tillsammans och även om den himlastormande kärleken man känner i början kanske dämpas så blir relationen djupare under åren som går.

Man kan säga att kärleken har tre stadier som alla triggas och påverkas av olika hormoner som kickar in och det är starka grejer vi snackar om. Vissa saker som händer i hjärnan när vi blir kära har likheter med saker som sker i hjärnan vid olika psykiska sjukdomar.

Första stadiet – lust

Lusten drivs av våra könshormoner, både hos män och kvinnor. Både testosteron och östrogen påverkar oss kvinnor när vi hittar någon vi går igång på. Testosteron har länge setts som ett enbart manligt hormon, men nu vet man att hormonet även spelar en viktig roll i kvinnornas sexualitet. Männen påverkas bara av testosteron. De här hormonerna påverkar oss mycket och kan få oss att gå ut på jakt efter vem som helst. Och plötsligt står hen där.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld – anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Lite roligt är att det finns vetenskapliga bevis på att vi redan när vi spanar in en intressant person faktiskt kikar på deras gener. Eller snarare blir vi attraherade av partners som vi skulle tycka passa att skaffa barn med. Vad det är som spelar in, till exempel feromoner och utseende, finns det däremot inga bevis för.

Hormoner i lustfasen:

Testosteron: Manligt könshormon som också spelar roll för kvinnors sexualitet.

Östrogen: Kvinnligt könshormon som påverkar vårt centrala nervsystem och spelar en stor roll i vår sexualitet.

Andra stadiet – attraktion

Det är nu du är kär, så där på riktigt, så att du inte vet hur det ska vara möjligt att kunna jobba, sova eller ens äta! Inget är ju lika viktigt som att dagdrömma om din nya kärlek timme ut och timme in. Det är vetenskapligt bevisat att den som är i det här stadiet behöver mindre sömn och faktiskt tappar aptiten på riktigt. Nu är det kroppens egna måbra-hormoner som spelar in och gör att vi nästan tappar förståndet.

Annons

Hormoner i attraktionsfasen:

Dopamin: Ett njutningshormon som också aktiveras av till exempel nikotin och kokain.

Noradrenalin: Hormonet som gör att ditt hjärta börjar rusa och du börjar svettas.

Serotonin: Det viktigaste hormonet för kärleken. Det är serotoninet som gör att vi blir tillfälligt galna under förälskelsefasen.

Tredje stadiet – tillgivenhet

De två första stadierna är relativt fort överstökade, även om vi – om vi har tur – kan leva kvar i attraktionsfasen i upp till ett och ett halvt år. Sedan går relationen över i en mindre klängig fas där vi istället bygger upp tillgivenhet, omtanke och en känsla av tillhörighet.

Det är här man börjar se sin partner i ett lite klarare ljus än i den mentalt instabila attraktionsfasen. Vi är inte längre lika villiga att vara överseende med saker vi inte gillar hos vår partner och här kan förhållandet få sig en rejäl prövning. Om förhållandet får en skön övergång till den här tredje fasen finns det goda chanser att det blir långvarigt.

Annons

Hormoner i tillgivenhetsfasen:

Oxytocin: Det här är ett hormon som ofta kopplas ihop med mammor och barn eftersom det utsöndras när barn ammar och hjälper till med att bygga det starka bandet mellan mamma och barn. Men oxytocin utsöndras också vid orgasm hos både kvinnor och män och får oss att bli lugna och känna oss trygga och att vi hör ihop.

Vasopressin: Ännu ett hormon som gör att vi knyter an starkare till varandra och som utsöndras i tredje stadiet av ett förhållande.

Foto: The notebook

Källa: BBC Science

Läs mer:

5 tecken på att du INTE är redo för ett förhållande

Skapa mer intimitet i förhållandet – 5 enkla tips

8 saker att göra innan ni lägger er – för ett lyckligare äktenskap

Få det bästa av ELLEs värld – anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons