Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Kändisar ansluter bråket mellan Little Jinder och Camilla Läckberg – detta har hänt

04 apr, 2017 
AvSofia Börjesson
Det har dragit ihop sig till ett ordentligt oväder i kändis-Sverige. Mörka moln formades när Camilla Läckberg nåddes av att Little Jinder använt ordet "hora" i en podcast – och nu ansluter Rebecca och Fiona, Cissi Wallin och till och med Stina Wollter debatten. Detta här är vad vi vet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det hela började i podcasten Hemma hos Strage där Josefine ”Little Jinder” Jinder, 29, berättar om ett vykort som hon fått av en kvinna som anmärkt på hennes ovårdade språk. Jinder läser högt från vykortet: ”Underskatta ej publiken, vårda ditt språk. Visa lite ödmjukhet och raljera ej om sprit och fylla. I hopp om bättring, hälsar Eva i Eskilstuna.”

LÄS OCKSÅ: LITTLE JINDER LÅNADE TWITTER EFTER FÖR MYCKET HAT

Det som sedan sägs i podcasten kan närmast liknas skotten i Sarajevo – ingen hade kunnat ana vilka proportioner det skulle få. Nöjesguiden har sammanfattat ordväxlingen bra:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Jinder: Hora! Nej, jag skoja *skratt*.
Strage: Du satte upp det på kylskåpet?
LJ: Ja, det var min första skriftliga utskällning som jag fått.
FS: Det var också, kan vi tillägga, skrivet med en snygg lärarhandstil.
LJ: Skrivstil!
FS: När du fått tillbaka din uppsats och hade fått en tvåa i sjuan var omdömet skrivet med exakt den handstilen.
LJ: Vykortet skrek ju lågstadielärare.

Annons

Och det var just användandet av ordet ”hora” som fick deckarförfattaren Camilla Läckberg att ta till tangentbordet. Efter att ha läst en Expressen-artikel om podcasten skriver hon följande på Instagram:

LÄS OCKSÅ: LÅTVALET SOM GAV LITTLE JINDER GÅSHUD I SÅ MYCKET BÄTTRE

Little Jinder kommenterar först inlägget med att förklara att Expressens citat var hårdvinklat:

”Haha du kanske borde lyssna på podavsnittet, det där är ett lösryckt citat som inte stämmer överens med kontexten. Kram :)”

Sedan följer en dialog mellan Jinder och Läckberg på Läckbergs Instagram. Little Jinder menar att om Läckberg vill hjälpa kvinnor kanske hon inte borde använda sina ”1 miljard följare till att hänga ut en annan kvinna som dålig feminist” och förslår att det kanske är dags att ”köpa en hjärncell eller två för [sina] bokmiljarder.”

Annons

Läckberg svarar med att kalla Jinders inlägg i debatten för omoget, och att hon därför inte längre har lust att diskutera saken vidare med Jinder. Debatten fortsätter dock ett par vändor, du hittar den här.

I ett eget inlägg på Instagram går Little Jinder till motattack:

Nöjesbladet ringer då upp Little Jinder som får chans att utveckla kritiken, vilket leder till ännu ett inlägg på Instagram.

Men bråket slutar inte med Little Jinder och Camilla Läckberg – fler kändisar ger sig in i den allt mer hätska Instagram-debatten.

Annons

Rebecca och Fiona skriver så här till Läckberg:

”När du väljer att hänga ut en ”kvinna” såhär och citera den ur sitt sammanhang skapar du en plattform för dina ”Followers” att spy ur sig fett elaka saker mot en ensam tjej som bara försöker leva. Det blir helt enkelt mobbing och de tror jag inte du heller tycker är bra för systerskapet. Det finns tyvärr ett starkt behov av att trycka ner tjejer som orkat sticka ut och detta är inget som skall uppmuntras eller öppnas upp för…. Lyssna på podden och återkom om du fortfarande inte förstår Josefines humor, vi är olika och vår analys tillåter att man kan skämta om patriarkala strukturen för att ORKA LEVA I DEN JÄVLA SKITEN och vill DU prata så kan vi ses och diskutera systerskapet. För de betyder allt för oss och vi kommer inte framåt om vi inte samarbetar och trycker ner andra tjejer på sånna här sätt.”

Och Cissi Wallin skriver så här:

”Mina cents i detta: har någon citerat exakt vad @littlejinder sagt? Jag tycker såklart inte man ska kalla varandra hora, men att råka säga det som en svordom utan att rikta mot specifik person känns väl… Alltså, det kan råka slinka ur en. […] Min poäng är att jag tycker man faktiskt kan ge kvinnor som inte har ”vårdat språk” ett break ibland. Kraven på oss att vara korrekta, sakliga, mogna, inkännande osv osv är redan skrattretande orimliga. Men håller som sagt med i sak, @lackberg – hora är ett ord ingen borde slänga sig med. Dock känner jag att just detta fick lite väl orimliga proportioner.”

Annons

Därefter följer ännu ett par inlägg från Cissi Wallin där hon ifrågasätter varför en vuxen kvinna måste vara mogen och jämför med Filip och Fredrik och Alex och Sigge. Hon fortsätter:

”Tycker vi borde ta detta några kliv djupare in i analysen om könsroller, förväntningar, dömanden och förväntningar. Hora är ett problematiskt ord, absolut! Men att @littlejinder får brev från Eva mfl som tycker hon ska ändra på sig för att behaga bättre (klassisk kvinnlig könsroll)… Är inte det än mer problematiskt och viktigare att lyfta? Du vet att jag älskar dig darlin @lackberg pga allt bra du är och gör, men det här blev lite fel fokus enligt mig. Hade LJ tveklöst kallat någon hora så hade jag absolut skrivit under på vartenda ord. Nu kan jag mest inte släppa jobbig känsla kring att fan, än en gång hamnar vi kvinnor under lupp medan x antal män kan bete sig lika rövigt (och hyfsat o-granskat) som alltid.”

Annons

Till och med Stina Wollter verkar följa bråket med spänning, och svarar på en kommentar om att Läckberg är vän med ”Pernilla Wahlgren, Oksana Wilhelmsson och dylika” och att Little Jinder är vän med Cissi Wallin och Rebecca och Fiona.

”Är de vänner😱?” undrar hon, dock något oklart vilka hon åsyftar.

Så. Är det sista sagt eller kommer det öppna bråket att locka fler kända debattörer? Därom tvista de lärda, men vi följer utvecklingen. Så länge kan du förkovra dig i ett annat kändisbråk som utspelade sig på sociala medier förra året, nämligen det mellan Calle Schulman och Filip Hammar – läs mer om det här.

Annons