Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Kampen för haven fortsätter – ny sko från Adidas + Parley for the Oceans

06 okt, 2017 
AvLisa Arnell
Adidas samarbete med Parley for the Oceans fortsätter, igår lanserades den första Originals-sneakern gjord med återvunnen plast från haven.
Annons

Parley for the Oceans är ett initiativ som arbetar för att rädda haven som fortsätter att fyllas med plast, och som dör om vi inte gör något. Enda lösningen är att sluta göra ny plast – och återanvända den som redan finns. Cyrill Gutsch är grundare av Parley och har arbetat med det sedan 2012 då han mer eller mindre över en natt bytte fokus på sitt designföretag och blev en miljökämpe. Syftet med initiativet är att samla kreativa skapare och ledare för att samarbeta och öka medvetenheten kring frågan.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Plast är ett designfel och ingen kan rädda havet ensam. Men tillsammans kan vi alla spela en roll i lösningen. Det är nu upp till den kreativa industrin att skapa material, produkter och sätt att arbeta på, säger Cyrill Gutsch.

Annons

Adidas och Parley har samarbetat i flera år och lanserade sin första gemensamma sko 2016. Sedan dess har flera skor och även kläder släppts. Igår lanserades den första originalssneakern i samarbetet: EQT Support ADV, en modell som finns i Adidas sortiment sedan tidigare.

Det är överdelen på skon som är stickad av återvunnen plast (Parley Ocean Plastic). Den har fångats upp på Maldivernas stränder och andra kustområden innan plasten nått ut i haven. Skon kommer i två olika färgmodeller, inspirerade av kuststräckorna där plasten hämtats: de röda och färgstarka bitarna äter fiskarna upp medan de vita och blå hamnar vid kusten.

EQT Support ADV släpps på adidas.se den 14 oktober och kommer att kosta 1 599 kr. Se bilder på skorna nedan.

Annons