Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

16 tips på juliga aktiviteter i Stockholm, Göteborg och Malmö

17 dec, 2021 
AvSara Ericsson
AvSara Ericsson
Julig bild från Folkets Park i Malmö. Foto: Pierre Ekman.
Maxa julmyset med ett besöksmål eller aktivitet. Vi har listat sexton upplevelser i Göteborg, Malmö och Stockholm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: 7 tips på juliga aktiviteter i Stockholm, Göteborg och MalmöBrand logo
TV: 7 tips på juliga aktiviteter i Stockholm, Göteborg och Malmö

Julen är förvisso en tid för ro och vila. Men i uppladdningen inför och när julmaten väl lagt sig i magen är vi många som vill hitta på saker. Vi har samlat tips på upplevelser och platser att besöka under julledigheten och som utlovar en maxad julkänslan.

Juliga aktiviteter

Oavsett om det handlar om aktiviteter eller att njuta av en god kopp med glögg i en fin miljö så finns här något för alla smaker.

Göteborg:

Julmarknad på Liseberg

I skenet från miljoner av juleljus förvandlas nöjesfältet Liseberg till en gnistrande vintersaga varje jul. Med en klassisk julmarknad, juliga karaktärer och skridskobana. För de små bjuds det på kaninernas jul och de kan även besöka tomten i Tomtehuset. Pågår fram till 30 december.

Annons

Julig slottsmiljö på Tjolöholm

Cirka 40 minuter söder om Göteborg ligger Tjolöholms slott. Det påkostade slottet byggdes av svensk-brittiska familjen Dickson och stod klart 1904. Miljön inger en riktig Downton Abbey-känsla och här gör sig julen påmind.

Upplev hur julen såg ut här runt sekelskiftet med aktiviteter i slottskyrkan, julmiddag på slottet eller bara genom att strosa runt i slottsmiljön.

Boutiquehotell

Varför inte checka in på Boutiquehotellet Pigalle i hjärtat av Göteborg? Ett romantiskt hotell huserat i en 1700-talsbyggnad med inspiration från av 1920-talets Art Déco.

Annons

Filmupplevelse i 360 grader

Upplev Göteborgs 400-åriga historia genom en unik filmupplevelse i Bältespännarparken. Genom den häftiga 360-grader höga filmduken känns det som om du befinner dig mitt i filmen. Upplevelsen är sammanlagt tolv minuter lång och visas nonstop fram till 19 december.

Jul till sjöss

Varför inte lämna fastlandet och ge sig ut på en tur till sjöss? Lyxa till det med en julbordsbuffé i skärgården på det anrika fartyget M/S S:t Erik. Under middagen bjuder trubaduren på julsånger och båten är maxad med juleljus.

Annons

Skridskobana vid Kronhusbodarna

Nu finns en ny skridskobana mitt i centrala Göteborg. Förutom att åka skridskor i den mysiga miljön kan man även njuta av den vackra arkitekturen från 1600-talet och strosa runt i Kronhusbodarnas små butiker. På plats finns skridskor och hjälm att låna men egen utrustning får även brukas.

Malmö

Vinterspel på Stortorget

Vinterspel på Stortoget i Malmö.

Även i år är vinterspelen tillbaka på Stortorget i Malmö. Här finns allt från klassiska brädspel, legobygge till VR och olika typer av dataspel. Hela familjen kan roa sig bland vinterspelen och det är dessutom gratis.

Annons

Vinterdröm i Folkets Park

Vinterdröm i Folkets Park i Malmö.

Likt namnet avslöjar är parken fylld av fantastifyllda vinterlandskap, sagodjur och en seriefylld paketpromenad – en upplevelse för hela familjen. Här finns även tre skridskobanor.

Tomteby

Utanför Malmö vid Vellingeblomman finns ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Tomteby är Nordens största julutställning i sagolik miljö, med tusentals juldekorationer, belysning och tomtar. Öppet fram till 2 januari 2022. Här finns även Fantasy Garden med upplysta figurer i julens trädgård.

Annons

Låna sportutrustning i Fritidsbanken

På Kopparbergsgatan 8 i Malmö ligger Fritidsbanken. Här kan du låna och lämna in sportprylar – helt gratis! Likt ett bibliotek fast med sport och fritidsprylar för att allt fler ska kunna sporta och aktivera sig. Utrustningen är återvunnen genom att personer skänkt sådant som de inte längre behöver. Alla får låna och allt är gratis.

Stockholm

Checka in för julmys på Haymarket

Julrummet på Haymarket i Stockholm.

I samarbete med Blossa har hotell Haymarket slagit upp dörrarna till en glittrande jul-oas. Passande nog återfinns julrummet i rum 24 som går att boka fram till 31 januari.

Annons

Klassisk julmarknad I Gamla stan

Julmarknad i Gamla stan på Stortorget.

En av Sveriges äldsta julmarknader är den i Gamla stan. Med anor från medeltiden bjuds det varje år på en klassisk julmarknad i vacker miljö på Stortorget.

Nordiska museet

Upplev hur julen firades förr och varför vi firar som vi gör. På Nordiska museet kastas vi tillbaka i tiden och förstår vem jultomten faktiskt är och varför vi varje år väljer att klä en julgran. En historielektion och upplevelse i ett!

Annons

Utställning med pepparkakshus

Skåda och ta del av fantasifulla pepparkakshus. En utställning med tävlingsbidrag från barn och unga till vuxna samt både amatörer och proffs som skapat fantasifulla pepparkakshus. Utställningen finns att ta del av på ArkDes fram till 9 januari.

Jul på Hallwylska museet

År 1898 flyttade Wilhelmina och Walther Hallwy in i det stora huset på 2000 kvadratmeter och 40 rum på Hamngatan tillsammans med sitt tjänstefolk. Palatset är bevarat och här finns en stor samling konst och antikviteter sparade i den vackra miljön. Sedan 1938 är Hallwylska ett statligt kulturhistoriskt museum.

Annons

Ta del av hur julen firades i slutet på 1800-talet. Här visas ett juldrama med visning genom palatset. Samt en inblick i hur det var att leva och bo i Stockholms modernaste hus för hundra år sedan.

Nordens största äventyrspark på is

På Djurgården har en stor äventyrspark på is byggts upp. Oavsett om du är en van åkare eller aldrig tidigare stått på ett par skridskor kan du hitta ett äventyr här. En mix av olika isytor där det traditionella möter det nytänkande. Vad sägs till exempel om kärleksbanan, ice cross, skateways eller skridskodisco?

Foto: TT, Visit Stockholm

Se också: Prinsessornas juliga stilval - 6 looks att inspireras avBrand logo
Se också: Prinsessornas juliga stilval - 6 looks att inspireras av
Annons