Jimmy Durmaz skänker hela sin bonus till damfotbollen

I dag drar fotbolls-VM för damer igång i Frankrike. En av dem som hejar på de svenska tjejerna är landslagsspelaren Jimmy Durmaz, som nu väljer att skänka sin bonus för EM-kvalet till förmån för damfotbollen.
07 juni, 2019

Att kvinnliga fotbollsspelare tjänar betydligt mindre än de manliga är ingen hemlighet. En global löneenkät från 2017 visade att lönen för spelarna i damallsvenskan bara var en niondel av herrarnas, trots att serien då rankades som världens nionde bäst betalda för damidrottare.

För första gången någonsin får de damklubbar som skickar spelare till VM nu ersättning av Fifa, men kompensationen är hela 30 gånger mindre än den som herrklubbarna fick förra året under VM i Ryssland.

Fredag den 7 juni drar turneringen igång i Frankrike och landslagsspelaren Jimmy Durmaz är en av dem som kommer att heja på det svenska laget. Nu väljer han att stötta tjejerna genom att skänka hela sin bonus för EM-kvalet till damfotbollen:

– Jämställdhet är viktigt på alla plan, även inom fotbollen. Det är därför jag gör detta. Just nu vill jag dock att sakfrågan ska få uppmärksamheten som den förtjänar, därför vill jag inte ge fler kommentarer i nuläget, säger mittfältaren i en intervju med SVT.

Gesten har fått stor uppmärksamhet i sociala medier och damlandslagets Linda Sembrant är en av dem som gläds över att Durmaz lyfter frågan.

–  Positivt. Han visar att han vill belysa den frågan, att jämställdhet är otroligt viktigt, och det kan få stor effekt när det kommer från honom. Så positivt, uppger Sembrant för SVT.

Läs mer:

VM-damerna hyllas med statyer – nu ska kvinnor synas mer

Feministiska förebilder på damlandslagets nya VM-tröjor

Utsedd till världens bästa fotbollsspelare – fick frågan om hon kunde twerka

Foto: TT//Jessica Gow