Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Jämställd festival: "Vårt jobb är att belysa och förebygga obalansen"

17 jun, 2014 
AvLisa Arnell
Annons
kristinawicksell03

Vi har knappt hunnit hämta oss från Summerburst och Sthlm Fields förrän det är dags att damma av de lertåliga kängorna igen. I dessa valtider där feminismen fått ett uppsving tar ELLE hjälp av Jämställd festival för att ta pulsen på hur det står till med jämställdheten på årets festivaler.

av: SARA JERKERT

Kristina Wicksell är en av personerna bakom organisationen som granskar könsfördelningen på landets festivalscener. Den ideella, partipolitiskt obundna föreningen startade för två år sedan som en reaktion på den rådande ojämställdheten, och är nu en välkommen hjälp för festivalarrangörerna.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Om – och avbokningar bland artister är vanligt förekommande på festivaler och därför är det först efter att arrangemanget ägt rum som Jämställd festival träder in. De granskar respektive evenemang och kontaktar sedan festivalen med statistik och analys av hur jämställt det varit.

Annons

– De flesta är positiva till vårt engagemang och ser det som en hjälp att utvecklas i rätt riktning, säger Kristina. Vissa festivaler, tex Popaganda och Storsjöyran har vi haft mycket kontakt med, fortsätter hon.

Det verkar ha gett resultat, Popagandas program domineras av idel begåvade kvinnor. Även Stockholm Music & Arts har lyckats få till en helt jämställd line-up.

Kristina Wicksell gläds åt ett ökat intresse för deras arbete:

– Vi får mycket uppskattande från både festivalarrangörer och besökare. En klar majoritet har i alla fall ambitionen att boka jämställt och vi vill främja det arbetet. Vårt jobb är att belysa och förebygga obalansen.

Annons