Jämställd festival: "Vårt jobb är att belysa och förebygga obalansen"

17 juni, 2014

Vi har knappt hunnit hämta oss från Summerburst och Sthlm Fields förrän det är dags att damma av de lertåliga kängorna igen. I dessa valtider där feminismen fått ett uppsving tar ELLE hjälp av Jämställd festival för att ta pulsen på hur det står till med jämställdheten på årets festivaler.

av: SARA JERKERT

Kristina Wicksell är en av personerna bakom organisationen som granskar könsfördelningen på landets festivalscener. Den ideella, partipolitiskt obundna föreningen startade för två år sedan som en reaktion på den rådande ojämställdheten, och är nu en välkommen hjälp för festivalarrangörerna.

Om – och avbokningar bland artister är vanligt förekommande på festivaler och därför är det först efter att arrangemanget ägt rum som Jämställd festival träder in. De granskar respektive evenemang och kontaktar sedan festivalen med statistik och analys av hur jämställt det varit.

– De flesta är positiva till vårt engagemang och ser det som en hjälp att utvecklas i rätt riktning, säger Kristina. Vissa festivaler, tex Popaganda och Storsjöyran har vi haft mycket kontakt med, fortsätter hon.

Det verkar ha gett resultat, Popagandas program domineras av idel begåvade kvinnor. Även Stockholm Music & Arts har lyckats få till en helt jämställd line-up.

Kristina Wicksell gläds åt ett ökat intresse för deras arbete:

– Vi får mycket uppskattande från både festivalarrangörer och besökare. En klar majoritet har i alla fall ambitionen att boka jämställt och vi vill främja det arbetet. Vårt jobb är att belysa och förebygga obalansen.


Kristina Wicksell.

Orsaker till mansdominansen på många festivaler tror Kristina bland annat beror på snäva normer och ett begränsat och inte helt uppdaterat kontaktnät hos bokningsbolagen. Att de flesta som jobbar som artistbokare är män och att människan är mer benägen att boka någon som är lik henne själv är en trolig förklaring.

Jämställd festival får ofta frågan om de kan granska festivaler ur flera rättviseaspekter, tex etnisk mångfald, sexualitet osv.

– Då det är förbjudet och väldigt problematiskt att registrera och kategorisera folk utifrån sexualtitet och etnicitet har vi inte samma möjlighet att göra detta, förklarar Kristina, men säger att där ojämställdhet mellan könen råder, finns ofta också en skev representation inom andra områden

Jämställd festival har samarbetat med Rättviseförmedlingen och tagit fram listor på kvinnliga musikakter som kan hjälpa festivalarrangörerna när fantasin tryter. Läs mer på jamstalldfestival.se

 

Jämställda eller ej – sommaren har många bra festivaler kvar att erbjuda. Här kommer några av ELLEs favoriter:

 

Bråvalla Festival

Norrköping 26-28 juni

Artister: Iron Maiden, Kings of Leon, Anthrax, Kanye West m.fl.

 

Peace & Love

Borlänge 4-5 juli

Artister: Miss Li, Johnossi och (efter mycket om och men) Kartellen m.fl.

 

Storsjöyran

Östersund 31 juli – 2 augusti

Artister: The Prodigy, Rebecca & Fiona, Melissa Horn, Looptroop, Laleh m.fl.

 

Stockholm Music & Arts

Stockholm 1-3 augusti

Artister: Jill Johnsson, Linnea Henriksson, Goat, Jenny Wilson m.fl.

 

Way Out West

Göteborg 7-9 augusti

Artister: Outkast, Röyksopp & Robyn, Queens of the Stone Age, Linda Pira, the National m.fl.

 

Dans Dakar

Stockholm 8-9 augusti

Artister: Basement Jaxx, Skrillex, Die Antwoord m.fl.

 

Popaganda

Stockholm 29-30 augusti

Artister: Lily Allen, Icona Pop, First Aid Kit, Say Lou Lou och Veronica Maggio m.fl.