Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Italienska staden Cammarata ger bort hus gratis

05 nov, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
byn cammarata på sicilien
Sugen på att bo på varmare breddgrader? Passa på nu, då du kan få ett hus på Sicilien helt gratis! Det är i den vackra staden Cammarata som de tolv ge-bort-husen finns, och allt du behöver göra är att lova att renovera det.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Drömmer du om ett hus eller en lägenhet i ett varmare klimat? Ja, det är ju lätt att få sådana tankar, inte minst nu när vintermörkret sänker sig över våra breddgrader. Om du känner att det är plånboken som sätter stopp för dylika planer ska du passa på nu. Du kan nämligen få en bostad i sicilianska staden Cammarata riktigt billigt – närmare bestämt för noll kronor.

Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, bostäderna är verkligen gratis, men med avtalet kommer några krav från staden.

Det här krävs för att du ska få ett hus gratis

Det är borgmästaren Vincenzo Giambrone som vill rädda sin älskade stad från att helt dö på grund av den avfolkning som staden lider av.

– Jag står inte ut med att se den vackra, gamla historiska stadskärnan tömmas och förvandlas till ruiner. Det gör ont i mig, säger han till CNN Travel.

Den italienska staden Cammarata
Ett av husen kan bli ditt – utan kostnad.

För att väcka liv i staden igen och få fason för de bitvis förfallna husen väljer nu borgmästaren att ge bort husen mot att man förbinder sig att inom tre år renovera huset man har fått.

Annons

För att försäkra att det här ska bli av får man betala en deposition på 5 000 euro, ungefär 53 500 kronor, som man sedan får tillbaka när renoveringen är klar. Man måste också presentera en färdig renoveringsplan innan man kan hämta ut sina nycklar.

Om du inte vill bo i huset är det helt ok om du i stället öppnar en affär, en restaurang eller ett hotell i huset du får.

Flera italienska städer slumpar bort hus

Även om det står hundratals hus övergivna i staden är det i dagsläget bara tolv som kommer att ges bort, så om du ska hinna få ett av dem gäller det att börja skissa på din renoveringsplan direkt. Det kan komma att bli fler hus som ges bort senare om det första försöket med de tolv husen faller väl ut.

Cammarata ligger ungefär sex mil sydost om Palermo och är vackert beläget på 1 000 meters höjd över havet, på vackra kullar med utsikt över vulkanen Etna. Staden är inte den enda i Italien som har problem med utflyttning och avfolkning. Också Zungoli, som ligger nära Neapel, och Sambuca på Sicilien har samma problem och har också slumpat ut hus för priser på omkring tio kronor.

Källa: CNN Travel

Foto: TT

LÄS MER:

Unikt gårdshus till salu på Södermalm – kika in! 

Nu är Så mycket bättre-huset på Gotland till salu

8 svenska platser du bara måste se – och allra helst på vintern

Annons